...

                        

MedBlog

Complicaţii. în condiţiile terapiei moderne nu se mai înregistrează compli­caţiile relatate cîndva : insuficienţa renală acută, colapsul repetat şi tifosul hole-riform. Cea mai frecventă complicaţie este pneumonia. Exicoza îndelungată favorizează apariţia abceselor, flegmoanelor, erizipelului. Unele complicaţii (flebite, tromboflebite) se produc în urma terapiei intensive.

Diagnostic şi diagnostic diferenţial. în cazurile cu evoluţie tipică cu des­hidratare puternică diagnosticul holerei nu prezintă dificultăţi. Formele uşoa­re de afecţiune cu deshidratare de gradul I şi chiar de gradul II necesită di­ferenţierea holerei cu o serie de afecţiuni manifestate cu diaree.

în primul rînd, se cere diferenţierea cu toxiinfecţiile alimentare de etiologie diferită, cu dizenteria, gastroenterita epidemică (virală), intoxicaţia cu arsen, stibiu, butifos.holera

Pentru siguranţa diagnosticului este important nu numai tabloul clinic al maladiei, ci şi anamneză epidemiologică, rezultatele investigaţiilor bacterio­logice a excrementelor, maselor vomitive, conţinutului duodenal, materialului cadaveric (fragmente de intestin subţire), aprecierea proprietăţilor fizice şi chimice ale sîngelui (densitatea relativă a plasmei, indicii hematocritului, concentraţia ionilor de sodiu, potasiu, clor, bicarbonat). Mai puţin valoroase sînt metodele serologice de cercetare : decelarea aglutininelor, anticorpilor vibriocizi din serul sangvin, reacţia de neutralizare a antigenului, metoda sero-luminescentă etc.


În prezent se cunosc circa 50 de steroizi sintetizaţi în cortexul suprarenal. În baza structurii chimice a acestor steroizi  stă inelul sterolic alcătuit de 17 atomi de hidrogen (nucleul ciclopentanperhidrofenantren), din care cauză au căpătat denumirea de corticosteroizi . Aceşti steroizi în marea majoritate sunt nişte produşi intermediari de sinteză a hormonilor steroizi. 

Sunt cunoscuţi 8 corticosteroizi biologic activi, însă particularităţilor de hormoni corespund doar cortizol (hidrocortizon), corticosteronul, aldosteronul  şi alţii. Hormonii steroizi practic nu se acumulează în celule şi  nimeresc în circuitul sanguin în măsura sintezei lor. În dependenţă de acţiunea predominantă asupra metabolismelor hormonii steroizi sunt plasaţi în 3 grupe: mineralocorticoizi, glucocorticoizi şi androgeni.

Mineralocorticoizii în ordinea descreşterii activităţii biologice: aldosteron, dezoxicorticosteron, 18-oxicorticosteron şi 18-dezoxicorticosteron.


A. Malformaţiile congenitale

 1. Chistele aeriene congenitale; malformaţie adenomatoidă congenitală, formă particulară de boală chistică pulmonară întâlnită la nou-născut şi sugarul mic.

(Diagnostic diferenţial: forma particulară de boală chistică dobândită: “plămânul în fagure” în sarcoidoza benignă, berilioză, asbestoză etc.)

 1. Alte malformaţii congenitale minore sau majore inclusiv vasculare (Ex: LIMFANGIECTAZIA PULMONARĂ CONGENITALĂ)
 2. B. Sindromul Wilson-Mikity: tulburare de maturizare a ţesutului pulmonar.
 3. C. Bronşiectazie - congenitală

- dobândită

 1. D. Immotile cilia syndrome (sindromul cililor diskinetici sau imobili)
 2. E. Manifestări pulmonare din bolile metabolice:

Endocardita - leziune inflamatorie a endocardului, care afecteaza predominant structurilevalvulare.

 

Clasificarea:

 1. infectioasa
 2. neinfectiooasa
 3. autoimuna

 

Etiologie: (dupa etiologie)

 1. streptococi
 2. stafilococi
 3. fungi
 4. richettsii, etc

Malformaţiile aparatului urinar, în special ale rinichilor sunt responsabile de 20% din cazurile de insuficienţă renală cronică la copii şi de 10% din astfel de cazuri la adulţi.

 Agenezia bilaterală a rinichilor este incompatibilă cu viaţa. Agenezia unilaterală, deşi rară se întâlneşte în practica medicală; rinichiul unic este hipertrofiat. Existenţa acestei malformaţii trebuie totdeauna exclusă înainte de a se proceda la îndepărtarea chirurgicală a unui rinichi. Hipoplazia, dezvoltarea structurală insuficientă a unui sau a ambilor rinichi pretează la complicaţii infecţioase şi litiazice. Când este unilaterală, celălalt rinichi este de obicei hipertrofiat. Când acest fenomen lipseşte, probabil că este vorba mai degrabă de o atrofie şi nu o hipoplazie.

Ectopia renală se produce prin alunecarea rinichilor spre pelvis sau în pelvis, unde pot fi confundaţi cu o tumoare. Rinichiul ectopic este de dimensiuni normale sau hipoplazic. Poziţia anormală poate duce la tulburări în scurgerea urinei cu tendinţă la hidronefroză şi infecţii.

Rinichiul în potcoavă constă în fuziunea celor doi rinichi la nivelul polului superior sau inferior, ultima eventualitate fiind mai frecventă. Malformaţia predispune la o incidenţă ceva mai crescută a calculilor.


« 1 2 ... 29 30 31 32 33 ... 385 386 »

Alte articole medicale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021