...

                        

MedBlog

Hepatita virală acută tip E (HVE, hepatita acută virală non-A non-B cu transmitere enterală) este o boală infecţioasă şi contagioasă produsă de virusul hepatitic E, cu manifestări clinice, biochimice şi histologice asemănătoare cu HVA, evoluţie autolimitată fără cronicizare.

 

Etiopatogenie

Virusul hepatitic E (VHE) are dimensiuni mici, este sferic, fără înveliş, şi se pune în evidenţă prin ME în materiile fecale ale bolnavilor în faza acută. S-a propus încadrarea virusului în familia Caliciviridae,


Diagnosticul pozitiv in boala Rendu Osler se bazează pe depistarea telangiectaziilor. Dificultăţi apar în cazurile de localizare a telangiectaziilor pe mucoasa tactului digestiv, căilor respiratorii şi a mucoasei tractului urinar. Rolul decisiv în aceste situaţii aparţine metodelor de investigare endoscopicâ.

Diagnosticul pozitiv al trombocitopeniei autoimune idiopatice se bazează pe semnele clinice (hemoragii peteşiale cutanate şi pe mucoasă, lipsa adenohe-patomegaliei şi prezenţa splenomegaliei moderate numai la o treime din paci­enţi), criteriul hematologic (trombocitopenie izolată fără modificări în seria gra-nulocitară şi eritrocitarâ, megacariocite în măduva oaselor în cantitate normală sau în exces) şi prin excluderea altor cauze de distracţie excesivă trombocitară (hipersplenism, CID, sechestrare mecanică).


Insuficienţa corticosuprarenală acută – este o stare gravă a organismului, ce se manifestă clinic prin colaps, adinamie (bruscă), cu pierdere treptat de cunoştinţă (conştiinţă. Apare în caz de scădere „rapidă” a secreţiei de hormoni corticoadrenali, sau în absenţa totală a acestora.

Etiologia

  • Insuficienţa corticosuprarenală acută se dezvoltă mai frecvent la bolnavii cu afectarea primară sau secundară a adrenalelor (numită criză addisoniană sau
  • Mai rar se întâlneşte la bolnavii fără de patologii adrenale precedente.

Decompensarea proceselor metabolice la bolnavi cu insuficienţă corticosuprarenală cronică, ce apare în rezultatul terapiei de substituţie neadecvate pe fondalul de infecţii acute, traume, intervenţii  chirurgicale, schimbare a climatului şi efort fizic substanţial, este însoţită de dezvoltarea formei acute a maladiei.

Dezvoltarea crizei addisoniene adesea poate fi manifestare „primară” a formei latente, nediagnosticate a „bolii – Addison””, sau a sindromului „Schmidt” (Шмидт). Insuficienţa corticosuprarenală acută este o „ameninţare  permanentă” pentru pacienţii după adrenalectomie bilaterală din cauza de sindrom Cuşing.


         Funcţia esenţială a cordului este formarea debitului de sânge necesar pentru procesele metabolice din ţesuturi. În rezultatul activităţii sale cordul propulsează în sistema arterială 10 tone de sânge în 24 ore. Acomodarea activităţii cardiace la schimbările necesităţilor organismului are loc prin reglarea activităţii cardiace. O parte din aceste mecanisme sunt:

  1. Intrinseci
  2. Extrinseci

Mecanismele intrinseci:

  • Mecanismul heterometric
  • Mecanismul homeometric
  • Mecanismul de reglare a sintezei proteice în cardiomiocite
  • Mecanismul reflexelor periferice intracardiace

Dezvoltarea sistemului osteomuscular incepe la a 6-7 a saptamina de dezvoltare intrauterina din tesutul mezodermal al embrionului. La copil pina la 5-7 ani tesutul muscular este foarte slab dezvoltat, iar fibrele musculare sunt scurte, subtiri, fine si putin se palpeaza sub tesutul adipos subcutanat. In raport cu masa corpului a copilului, masa musculara este mai mica decit la adult.La nou-nascut tesutul muscular reprezinta 23,3% din masa corpului.La 8 ani – 27,7%, la 15 ani – 32,6%, la adulti – 44,2%. Sporul total al sistemului muscular inregistrat pe parcusul vietii este de 37 ori. La nou-nascut spre deosebire de cei adulti muschii nu se relaxeaza nici in timpul somnului, adica se afla in hipertonus fiziologic.

Daca acest hipertonus se mentine si dupa virsta de 3 luni atunci este vorba de o stare patologica din partea SNC. Tonusul muscular scade in asa stari ca: rahitism, malnutritie, infectie. Muschii exteriori fixati pe scheletul osos fac parte din muschii striati fiid deosebiti de cei netezi din componenta organelor interne ( vase sangvine, bronhii, intestine, stomac). Muschii situati la nivelul capului, gitului, trunchiului constituie aproximativ 500 de muschi. Componenta biochimica a muschilor la copil, mai ales la cel de virsta pina la 1 an difera prin faptul ca continutul de proteine miofibrice este de 3 ori mai redus ca la adulti.


« 1 2 ... 50 51 52 53 54 ... 385 386 »

Alte articole medicale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021