...

                        

MedBlog

Pielonefrita (PN) reprezintă procesul inflamator nespecific al

parenchimului renal cu leziunea preponderentă a interstiţiului şi bazinetului.

Epidemiologie. Conform datelor statistice, PN se depistează în  7 - 2 0% din

autopsii. Incidenţa pielonefritei la adulţi este 100/100.000 de locuitori. Femeile

suferă de  4 -5 ori mai des decât bărbaţii.

Clasificare. O clasificare sumară a pielonefritelor le va diferenţia în

pielonefrite acute (PNA) şi pielonefrite cronice (PNC).

Prin pielonefrită acută se înţelege un proces inflamator-supurativ (sau

purulent) al rinichiului cu diferit grad de intensitate. PN cronică poate urma o


Grup de afecţiuni musculare caracterizate de asocierea la amiotrofii a prezenţei sdr. miotonic, care constă într-o decontracţie lentă şi prelungită dar indoloră,necesitând un efort voluntar deosebit, acompaniată de o activitate electrică musculară repetitivă.

 

Patogeneză:

  1. Teoria diminuării permeabilităţii pentru clor: membrana musculară devine permeabilă în orice situaţie, apărând o creştere a permeabilităţii pentru sodiu
  2. Teoria diminuării critice a depolarizării membranei
  • Teoria depleţiei ionilor de calciu

Boala cronică de rinichi, diagnosticată la un pacient cu diabet zaharat, este denumită boală renală diabetică. Se apreciază că 25-50% dintre pacienții diabetici dezvoltă nefropatie diabetică sau boală renală diabetică – termen folosit în prezent, și necesită dializă ori transplant renal. Ca entitate nosologică, BRD este diferită de noțiunea ”nefropatie diabetică ”, ce a fost și este încă utilizată cu același înțeles; diagnosticul nefropatie diabetice presupune, în plus față de de definiția și criteriile de diagnostic ale BRD și demonstrarea leziunilor de glomeruloscleroză caracteristice pentru DZ, prin puncție și biopsie renală.

În țările economic dezvoltate BRD reprezită cea mai importantă cauză de includere a pacienților cu boală renală aflată în stadiul final ( end stage renal disease ESRD) în programele de substituție renală cronică.


În funcţie de natura leucocitelor care prezintă diminuarea numărului, leucopeniile se împart în granulocitopenii şi limfopenii. Granulocitopenia sau agranulocitoza este corespondenta anemiei aplastice şi se întâlneşte în aceleaşi condiţii, în urma iradierii sau acţiunii unor substanţe chimice, de multe ori medicamentoase. În cazul piramidonului, agranulocitoza marcată şi rapidă ce survine în unele cazuri sugerează o reacţie de hipersensibilitate.

Se constată scăderea importantă a granulocitelor în sângele periferic (uneori leucocitele scad sub 1.000/mmc fiind reprezentate numai de limfocite şi monocite). În măduva, seria granulocitară apare diminuată, de cele mai multe ori dispărând mielocitele, mai rar dispar formele tinere mieloblastice.

La aceşti bolnavi este caracteristică prezenţa de leziuni mucoase ulceronecrotice, urmare a scăderii rezistenţei organismului la infecţia microbiană. Leziunile interesează cu predilecţie mucoasa cavităţii bucale şi a faringelui, dar ulceratţi acoperite de depozite fibrinoase se întâlnesc şi în restul tubului digestiv, în vagin, căile respiratoare sau urinare şi chiar pe piele. Când infecţiile mucocutanate se complică cu leziuni pulmonare, bronhopneumonii, boala poate sa fie fatală. Descoperirea şi


Traumatismele toracice deţin 25-30% din toate traumatismele rutiere. Moartea la locul accidentului se datorează în cel puţin 25% cazuri leziunilor toracice şi 50% din decesele ulterioare.

Clasificarea traumatismelor toracice se bazează pe citerii anatomo-clinice, patogenetice şi fiziopatologice.

  1. Traume toracice închise: - cu leziuni parietale, - cu leziuni endotoracice, - mixte.
  2. Traumatisme toracice deschise: caracterizate prin prezenţa unei soluţii de continuitate a tegumentelor: - nepenetrante-care interesează doar peretele şi nu afectează pleura; - penetrante-în care pleura a fost afectată şi cavitatea pleurală comunică cu mediul extern, ele pot interesa sau nu organele endotoracice. Fiecare din aceste subcalsificări poate fi însoţită sau nu de tulburări funcţionale cardiorespiratorii.

III. Traumatismele toracice la politraumatizaţi: reprezintă o categorie specială de bolnavi: -cu tulburări funcţionale cardio-respiratorii; -fără tulburări funcţionale cardio-respiratorii; -în comă-ce poate fi uneori coma carbogazoasă bolnavilor hipercapnici. De aici deducem obligativitatea de a examina şi toracele la politraumatizaţi.


« 1 2 ... 52 53 54 55 56 ... 385 386 »

Alte articole medicale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021