...

                        

MedBlog

Există şi anemia hemolitică autoimună cu autoanticorpi împotriva eritroca-riocitelor din măduva oaselor. Această anemie a fost descrisă de Kaznelson în 1922. Ea se caracterizează prin absenţa totală sau aproape totală a eritrocarioei-telor din măduva oaselor şi de aeeea se mai numeşte eritroblastopenie. Anemia este profundă. Reticulocitoză lipseşte. Bilirubina este în normă. Icterul nu se observă.

In unele cazuri maladia se dezvoltă pe fundal de timom.

Maladia se întâlneşte la persoanele de toate vârstele. La majoritatea pacien ţilor se depistează anemie normocromă. Numărul de leucocite şi trombocite se află în limite normale.

Maladia evoluează cronic. La o parte din pacienţi nu se reuşeşte de a obţine remisiune. Odată cu ameliorarea procesului se restabileşte ţesutul eritroid al mă-duvei oaselor şi în sângele periferic apare reticulocitoză, care prezintă un semn de eficacitate a tratamentului.


Amenoreea-lipsa menstruaţiei timp de 6 luni şi mai mult.

1.Falsă- atrezia himenului, vaginului, colului uterin.

2.Adevărată- e de 2 tipuri fiziologică şi patologică.

Am.foziologică:

-fetiţe-imaturitatea sist. reprodoctiv;

-sarcină- corpul galben secretă h.sexuali înhibînd funcţia gonadotropă e adenofopofizei.

-lactaţie- prolactina înhibă gonadotropinele hipofizare

-postmenopauză-atrofia sist.reproductiv.

Am.patologică: primară şi secundară.


Etiopatogenic, HTP apare ca un sindrom care reflecta consecincele prezentei unui obstacol in cursul circulatiei portale. Obstacolul si rezistenta vasculara crescuta pot fi localizate oriunde pe axul spleno-portal: prehepatic, intrahepatic si suprahepatic.

Cauza cea mai frecventa a HTP si a consecintelor sale clinice este ciroza hepatica. Exista insa si numeroase alte cauze (congenitale, traumatice, infectioasa, hematologice si tumorale) care pot fi clasificate dupa localizare asa cum reiese

Obstructia circulatiei portale realizeaza HTP prin obstacol, iar cresterea fluxului sanguin portal – HTP prin hiperaflux sau de aport. Cresterea rezistentei la flux in HTP este realizata atat de compresia venulelor portale si hepatice prin nodulii de regenerare, fibroza si necroza hepatica, cat si de colagenizarea spatiului Disse, flebita, fleboscleroza, modificari venoocluzive si hemoreologice, cresterea tonusului vascular influentata de compusii vasoactivi umorali.


Tratamentul medicamentos (tireoidectomia chimică) se realizează cu ajutorul ATS, care reprezintă derivaţii midazolului {mercazolil, tiamazol, metimazol etc.), inhibă biosinteza hormonilor tiroidieni la toate etapele, inclusiv şi secreţia lor, drept urmare intervine edemaţierea foliculilor, distracţia lor şi substituirea cu ţesut conjunctiv, la etapa finală vindecarea bolii.

Indicaţii

Orice formă de hipertiroidie până la suspendarea tireotoxicozei, inclusiv pregătirea pentru strumectomie subtotală sau radioiodterapie;

  1. Copii, adolescenţi, persoane sub 40 de ani în cazul când nu este utilă, posibilă sau dorită tireoidectomia chirurgicală sau izotopică.
  2. Hipertiroidie cu guşă mică sau fără guşă.
  3. Recidivele de hipertiroidie după strumectomie.
  4. Pentru suspendarea tireotoxicozei la gravide (de scurtă durată).

Suspiciunea de diagnostic se ridica pe baza prezentarii clinice, testele ECG și de laborator confirmind sau infirmind suspiciunea initiala.

Acest lucru se realizeaza prin documentarea ischemiei miocardice (eventual cresterea biomarkerilor cardiaci, tulburari noi de cinetica parietala VS, evidentierea leziunilor aterosclerotice la nivelul arterelor coronare).

SEMNE ŞI SIMPTOME

  • Angina poate fi de novo, agravata sau postinfarct miocardic.
  • Senzația de presiune sau greutate retrosternala (,,angina”) poate să iradieze in bratul sting, git sau mandibular, care poate fi intermitenta sau persistenta.
  • Durerea toracica in comparatie cu angina stabila, este mai prelungita (>20min), frecvent necesitind mai multe doze de nitroglicerina sau perioade mai lungi de repaus pentru ameliorare.
  • Prezentarile atipice apar de regula la pacientii tineri (25-40 ani) si virstnici (>75 ani), la femei, diabetici, sau bolnavi cu insuficienta renala cronica sau dementa.
  • AI si NSTEMI nu pot fi diferentiate numai pe baza caracteristicilor durerii toracice sau a modificarilor ECG. Singura metoda de diferentiere este evidentierea necrozei miocardice prin dozarea biomarkerilor cardiaci.

« 1 2 ... 53 54 55 56 57 ... 385 386 »

Alte articole medicale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021