...

                        

01:45

Abcesul cerebral* Germenii provocatori. – Colecţie supurativă, ce se dezvoltă în interiorul parenchimului cerebral, este relativ rară în comparaţie cu meningitele purulente. Toţi piogenii pot fi responsabili de un abces cerebral, dar strepococul, stafilococul, germenii Gram negativi şi germenii anaerobi sunt cel mai frecvent întâlniţi.

* Abcesele cerebrale se dezvoltă în trei circumstanţe etiologice: abcese posttraumatice ce rezultă din fractura unei cavităţi septice (sinus) sau din persistenţa corpilor străini; dezvoltarea sa poate fi foarte variată. Abcesele în relaţie cu o infecţie supurativă ORL se răspândesc prin continuitate, infecţiile otogene spre lobul temporal, infecţiile mastoidiene spre cerebel, infecţiile sunisale spre lobul frontal; colecţia este unică; influenţa unei tromboze venoase asupra răspândirii este uneori suspectată. Abcesele metastatice (hematogene) provin din supuraţia pulmonară (abcesul plămânului, dilataţia bronşilor), o endocardită bacteriană, o cardiopatie cianogenă, ce permite unui embol septic să evite filtrul pulmonar sau o fistulă arterio-venoasă pulmonară, în special în cadrul maladiei Rendu-Osler; aceste abcese nu au localizări preferenţiale şi sunt deseori multiple.

 

* Abcesul constituit este precedat de o fază de encefalită presupurativă, în cadrul căreia leziunile sunt centrate în jurul unei zone de necroză tisulară, constituite dintr-o zonă de edem cu infiltraţii perivasculare inflamatorii.

 

Colecţia abcesului se defineşte printr-o zonă centrală, mărginită de trei straturi concentrice: cel mai intern constituit din celule inflamatorii, cel mediu reprezentând o reacţie glială şi fibroblastică, cel extern – o zonă de glioză perifocală cu edem de pronunţie variabilă în ţesuturile din vecinătate. Abcesul este unic în majoritatea cazurilor, fiind uneori multilocular. În 10-15% cazuri abcesele sunt multiple.

 

* Abcesul cerebral se manifestă clinic prin semne de proces de volum intraparenchimatos cu evoluţie subacută. Semnele de hipertensiune intracraniană predomină: cefalea e constantă, deseori localizată; tulburările de conştiinţă sunt frecvente şi precoce; staza la fundul de ochi există într-o jumătate de cazuri. Semnele focalizate pot lipsi în special în cazul unot localizări specifice (abces temporal drept, abces frontal, abcesul cerebelului). Totuşi manifestările epileptice sunt frecvente sub forma unor crize focale sau clonii subintrante.

Sindromul infecţios este rareori manifest: un decalaj termic uşor are I semnificaţie importantă, dar febra poate lipsi, deasemenea şi leucocitoza poşinucleară lipseşte într-o jumătate de cazuri; accelerarea vitezei de sedimentare este un semn forte nesigur. Este importantă pentru diagnostic depistarea porţii de intrare infecţioasă, dar ea nu este întotdeauna evidenţiată.

 

* Examene suplimentare. – Puncţia lombară este contraindicată, dacă ne gândim la un abces cerebral; ea agravează pronosticul. EEG depistează în abcesele emisferice un focar de unde lente deseori asociat cu elemente paroxistice, ce pot avea un aspect pseudoperiodic. Arteriografia frecvent nu evidenţiază decît deplasări nespecifice; injecţia anulară la periferia abcesului este rareori observată. Tomodensitometria a transformat condiţiile de diagnostic a abcesului cerebral şi a contribuit substanţial la ameliorarea pronosticului. Până la întroducerea contrastului se depisteaă aspectul unei leziuni hipodense, înconjurate de edem, cu efect de masă. După injecţie se observă o condensare anularăfină a contrastului. Examenul permite în plus de a recunoaşte caracterul multilocular al abcesului sau abcesele multiple. Abcesele fosei posterioare sunt decelate fără dificultate.

 

* Tratamentul este de regulă medico-chirurgical. – Până la însămânţarea germenului provocator tratamentul se bazează pe asocierea: cefalosporină de generaţia a treia, aminozide, metronidazol (Flagyl*).

Starea pacientului (hipertensiune intracraniană, semne de angajare) poate impune o intervenţie neurochirurgicală precoce (puncţie sau exereză). În alte cazuri, evoluţia bolii sub influenţa tratamentului antibacterial va fi urmărită foarte minuţios, în special prin TDM, luînd în consideraţie că o intervenţie neurochirurgicală va fi frecvent necesară, dar ştiind că un număr mare de abcese cerebrale se sanează complet numai cu tratamentul medical. Sechelele neurologice sunt destul de frecvente, de tip deficitar sau epileptic.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1012

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020