...

                        

18:59

Afecţiunile tegumentelor, mucoaselor, ţesutului adipos la copii de diferite vîrste1.Piodermita (greaca: puon-puroi: derma-piele) sunt leziuni superficiale ale pielii care imbraca diferite aspecte. Piodermitele sunt pustule purulente ale glandelor sudoripare si ale foliculilor pilo-sebacei localizate de cele mai multe ori la plicele pielii. Factorul etiologic – cel mai fregvent stafilococul, dar pot fi si : streptococii, pioceanic, ciuperici.

 

2.Eczema atopica (eczema infantila) – este o dermatoza alergica care poate debuta din primele 2-3 luni de viata, cu evolutie cronica, caracterizata prin eritem, edem, papule, vezicule, exudatie, cruste, scuame si prurit intens. Initial se observa placarde eritematoase pe care se formeaza ulterior papule si vezicule mici, localizate la sugar pe obraji, frunte, cap, ceafa, regiune retro-auriculara, pe trunchi si extrimitati. La copilul mare sunt considerate localizari particulare pe zonele antecubitale, poplitee si incheietura minii. Dupa faza eritemo-veziculoasa, pielea se fisureaza, zemuieste si apar cruste. In formele usoare crustele sunt uscate si scuamoase. Pruritul intens determina escoriatii, leziuni de grataj, care prin lipsa de igiena se pot infecta, impetigina.Prin cronicizare pielea se ingroasa si se lichenifica. Zonele neafectate pot capata uneori aspect inhitioziform. Evolutia poate fi cu exacerbari si remisiuni. Tratament – inlaturarea factorului cauzant: alergeni, substante chimice iritante, haine sintetice, umezeala locala. Ingrijirea corecta a pielii pentru prevenirea escoriatiilor. In caz de afectiune – in faza zemuida: comprese cu ceai de musetel, solutie Burov cite 15-20 min. la interval de 3-4 ore; dupa care se aplica unguente cu corticosteroizi (hidrocortizon) care reduc inflamatia. In faze cronice – preparate pe baza de gudron. In cazurile infectate – antibioticoterapia, in forme severe corticoterapia. Pruritul este influentat prin utilizarea antihistaminecelor: Tavegyl, Romergan.

 

3.Pediculoza – infectarea cronica a scalpului si a pleoapelor cu pediculul humanus, varietatea capitis. Parazitul se hraneste cu singe si in absenta gazdei moare in 2-3 zile. Ouale (lindini) sunt aglutinate de-a lungul firelor de par si ajung la maturitate in 2-3 saptamini. Boala se manifesta prin mincarime (prurit sever) a pielii capului, escoriatii cu infectii secundare posibile si adenopatii satelite, cervicale posterioare si occipitale. Pot fi observate puncte hemoragice si “spoturi” din care paduchele a extras singele. Leziunile de obicei apar in partea superioara a spatelui, laturile trunchiului si zonele supero-externe ale bratelor. Pediculoza pubiana, extrem de rara la copii, poate fi depistata si in parul axilar si a genelor. Profilaxie – spraiuri cu piretina, administrarea locala de benzil-benzoat 2%, benzocaina 20%, cu spalarea parului in cursul diminetii cu inlaturarea parazitilor morti, a lindenilor si spalarea cu otet. Tratament: cremele, sampoanele ce contin benzen-hexaclorid 1% (Lidanest), insa au un potential de nerotoxicitate. Piretina sub forma de lichid sau gel, se aplica pe scalp sau corp pe cel putin 10 minute, dupa care se spala (1 data /24h).

 

4.Scabia – este o dermatoza parazitara contagioasa, pruriginoasa, provocata de Sarcoptes scabiei – varietatea hominis, parazit animal artropod. Se observa la copii de toate virstele, favorizata de conditii igienice foarte proaste in locuinte supraaglomerate. Transmiterea se face prin lenjeria de pat sau de corp infectata, de cele mai multe ori prin contactul direct cu pielea. Leziunile caracteristice, intens pruriginoase sunt reprezentate prin santuri sub forma de strii, lungi de mai multi milimetri, la capatul carora parazitul se vede ca un punct negru. Santull poate fi facut vizibil ungindu-l cu cerneala si stergindu-l usor, ramine colorat. Cu un ac putem scoate parazitul. Cel mai des sunt afectate plicile interdigitalice, articulatiile pumnului, cotul, sinii, regiunea abdominala, sezutul, penisul, gleznele si calciile. Fata intodeauna este respectata.Tratament: boala nu se vindeca niciodata spontan. Se utilizeaza balsam peruvian, preparate de sulf (Mitigal), gudroane, preparate de benzil-benzoat (Scabitoxul) 25%  odata pe zi, betanaftol pomada 1-2%.

 

Erupţiile.

1.Dermatita de scutec
- poate aparea in zona perineo-fesiera si genitala prin contactul prelungit al pielii delicate a sugarului cu urina sau materiile fecale. Consta in papule roz-rosiatice de diferite dimensiuni sau placarde de piele rosie, aspra.
Erupţiile cutanate pot fi din cauza scutecului  sunt o situaţie frecventă care pot face ca pielea unui copil să devină roşie, solzoasă şi sensibilă. Erupţii cutanate, apar, de obicei, deoarece pielea este iritată de scutece murdare care au fost lăsate prea mult timp sau prin frecarea cu scutecul. Anumite mărci de detergent, săpunuri, şerveţele umede pentru copii, pot afecta pielea sensibila a copilului. Folia din plastic a scutecului care previne scurgerea nu lasă aerul să circule creând astfel un mediu cald, umed în cazul în care erupţiile cutanate şi fungii să poată prospera.

2.Erupţiile cutanate care durează mai mult de câteva zile, chiar şi cu toate modificările aduse în schimbarea scutecului, ar putea fi cauzate de o drojdie numita Candida albicans (un tip de ciuperca). Această formă de erupţie cutanată este, de obicei de culoare roşie, uşor proeminentă, şi are puncte mici de culoare roşie şi se întinde dincolo de partea principală a erupţii cutanate sau eruptii de mici pustule albicioase. De multe ori începe în cutele de piele şi se poate răspândi la pielea de pe faţă şi spate a copilului. Antibioticele date unui copil sau o mama care alăptează poate duce la o infecţie de drojdie prin uciderea bacteriei "bune" care stopează creşterea ciupercii.

 

3.Scarlatina
- e caracterizata de o eruptie cu papule mici ca o gamalie, rosiatice, dispuse pe o piele rosie la culoare, aspre la pipait, care incep in zonele calde si umede ale corpului (spate, axila, regiunea inghinala). Copilul se simte rau chiar cu 24 de ore inaintea aparitiei eruptiei, avand de obicei febra, dureri de cap si in gat, varsaturi."Roseata de caldura" apare la copii in timpul anotimpului cald. Incepe pe gat si la ceafa si consta in mici papule (ridicaturi) roz-maronii, grupate in placarde, dintre care unele se transforma in vezicule.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

73

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018