...

                        

18:22

Anemia prin deficit de acid folic. Cauzele deficitului de acid folicCauzele deficitului de acid folie

  1. Deficit nutriţional în cazul consumului numai al produselor vegetale prelu¬crate termic şi în cazurile de alimentare insuficientă (nivel scăzut de viaţă, diverse stări patologice însoţite de anorexie). Fierberea prelungită a produselor alimentare distruge tot acidul folie ce contribuie la dezvoltarea deficitului de acid folie. Deficitul nutriţional de acid folie are loc la copiii nou-născuţi alimentaţi preponderent cu lapte de capră.
  2. Cerinţele sporite ale organismului în acid folie ce au loc preponderent la gravide, îndeosebi la cele care au abuzat de alcool până la sarcină şi prelungesc să-1 consume în timpii gravidităţii. Necesitatea zilnică în acid folie la gravide constituie 500 ug, în perioada de lactaţie - 300 ug. Dieta săracă în acid folie în sarcină este una dintre cele mai frecvente cauze ale deficitului de acid folie pe Glob. Multiparitatea cu interval mic între sarcini, precum şi gemelaritatea contribuie la dezvoltarea deficitului de acid folic nu numai la mame, dar şi la nou-născuţi, mai ales Ia cei născuţi prematuri.
  3. Consumul sporit de acid folie pentru eritropoieza hiperactivă compensatorie la persoanele cu anemii hemolitice, la pacienţii cu maladii mieloproliferative, dermatite exfoliative (psoriazis).
  4. Distrucţia acidului folie în organism la persoanele care timp îndelungat folo¬sesc remedii anticonvulsive (Difenin, Fenobarbital ş.a.), tuberculostatice (Cicloseri-nă, Izoniazidă).
  5. Folosirea medicamentelor antifolice (Metotrexat).
  6. Dereglarea de absorbţie a acidului folie:

-    enterită cronică;

-    sprue tropicală;

-    sindromul de malabsorbţie;

-    enteropatie glutenică;

-    rezecţii vaste de jejun proximal:

-    malabsorbţie ereditară de foliaţi (foarte rar);

-    consum de alcool (alcoolul diminuează absorbţia acidului folie şi accelerează distrucţia lui în organism).

 Patogenie. Acidul folie participă la sinteza ADN. La acest proces acidul folie contribuie prin interacţiune cu vitamina B]2. Ultima transformă acidul folie in acid tetrahidrofolic, care asigură formarea timidinei - una din componentele de bază ale ADN. Aşadar, vitamina B]2 nu-şi poate exercita rolul în metabolismul celular fără acidul folie, dar nici acidul folie nu acţionează fără vitamina B]2. în ambele situaţii nu se va forma cantitatea suficientă de ADN. Deci, în caz de deficit de acid folie poate surveni diminuarea diviziunii şi maturaţiei celulare prin sinteza scăzută a ADN. Sunt afectate cu precădere celulele cu rata de mul­tiplicare rapidă, la care se referă în primul rând celulele ţesutului hemopoietic şi epiteliului tubului digestiv. Ca urmare, se instalează o hemopoieză ineficientă şi se dezvoltă dereglări ale sistemului digestiv, care determină simptomele clinice ale deficitului de acid folie.

Tabloul clinic al anemiei prin deficit de acid folic.

Tabloul clinic.

Insuficienţa hematopoietică se manifestă prin sindromul anemic. Bolnavul prezintă cefalee, vertijuri, adinamie, palpitaţii, dispnee la effort fizic. Intensitatea acestor simptome creşte în funcţie de progresarea anemiei. Tulburările sistemului digestiv sunt reprezentate prin anorexie, dureri în epigas-tru, diaree, uneori constipaţie. Semnele de glositâ sunt mai slab pronunţate şi se întâlnesc cu mult mai rar decât la pacienţii cu anemie Bp-deficitară. Sindromul neurologic lipseşte. Organele interne nu suferă schimbări caracteristice pentru deficitul de acid folie.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

924

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019