...

                        

21:45

Anemia si ischemiaAnemia este scãderea cantitãtii de sânge din organism în urma pierderii sale prin hemoragie sau formãrii sale insuficiente de cãtre mãduva hematogenã. Diferitele organe sau tesuturi, în special pielea si mucoasele, prezintã un aspect palid, foarte caracteristic la necropsia persoanelor care au decedat în astfel de conditii.

Fatã de aceastã formã de anemie, interesând întregul organism, se poate întâlni si scãderea cantitãtii de sânge din anumite organe sau tesuturi, numitã anemie localã sau ischemie. Anemia si ischemia reprezintã tulburãri de circulatie diametral opuse diferitelor forme de hiperemie.

În mod curent se întâlnesc ischemii functionale, cum este cea cerebralã, producând diminuarea activitãtii intelectuale si chiar somnolentã, dupã un prânz abundent, în urma hiperemiei tractului digestiv. Alte ori este adaptativã, la limita patologicului, cum este ischemia cerebralã putând duce la lipotimie, pe seama hiperemiei cutanate ce se produce la persoanele expuse unui mediu cu temperaturã ridicatã.

Adevãratele ischemii patologice sunt urmarea strâmtãrii lumenului arterial prin procese patologice ale peretelui sau prin compresiunea acestui perete. Ischemia prin strâmtarea lumenului arterial este urmarea unor procese patologice distrofice (arteriosclerozã, în special ateromatozã) sau inflamatoare (sifilis, diferite arterite) complicate nu rar cu trombozã. Ea se întâlneste si în cazul unor stenoze sau strâmtãri congenitale ale lumenului arterial, cum este în cazul coarctatiei de aortã, în care cele douã treimi inferioare ale corpului sunt ischemice.

Ischemia poate fi determinatã si de reducerea lumenului arterial prin compresiunea exercitatã de un organ învecinat hipertrofiat în urma unui proces inflamator sau tumoral. Aplicarea prelungitã a unor pansamente compresive poate de asemenea produce ischemii urmate de consecinte grave. Aceleasi consecinte grave, mergând pânã la aparitia de necroze si ulceratii se pot întâlni si la bolnavii cronici obligati sã stea mult timp în pat, în urma compresiunii tesuturilor între diferitele pãrti ale scheletului si planul patului.blood_clot

Existã si ischemii prin vasoconstrictie sub actiunea unor factori chimici vasotropi sau a unor impulsuri nervoase patologice. Asa se întâmplã dupã administrare în doze exagerate a unor substante vasoconstrictoare (adrenalinã, ergotinã) utilizate ca hemostatice sau prin intoxicatia accidentalã cu astfel de substante. ªi în aceste cazuri pot apare necroze, în special ale extremitãtii degetelor. Acelasi efect îl are actiunea prelungitã a frigului. În boala lui Raynaud, întâlnitã la persoane tinere mai ales de sex feminin, o hipertonie simpaticã determinã o vasoconstrictie prelungitã a arteriolelor extremitãtilor cu aparitia de necroze simetrice ale degetelor. Când aceastã simptomatologie este produsã de alte cauze, cum sunt arterioscleroza sau arterita obliterantã se vorbeste de sindromul Raynaud.

Consecintele ischemiei depind de importanta obstructiei vasculare, de viteza cu care se instaleazã si de timpul cât ea persistã. Astfel, când strâmtarea lumenului se produce lent si progresiv, cum se întâmplã în cazul leziunilor ateromatoase, în lipsa unei circulatii colaterale bine dezvoltate, portiunea afectatatã devine palidã, mai rece, pulsul scade în intensitate, dupã care apar leziuni distrofice si necrozã cu ulceratii.bilirubinaAsa se întâmplã în special cu extremitãtile inferioare ale persoanelor în vârstã. În alte organe, creier, miocard, rinichi, ischemia cronicã arterioscleroticã determinã scleroza si atrofia acestor organe cu insuficienta lor functionalã.

Suprimarea bruscã si prelungitã a circulatiei arteriale printr-o trombozã obliterativã sau compresiune produce în scurt timp necroza tesuturilor respective, cu constituirea unui infarct, cu consecinte deosebit de grave când apare în miocard sau creier .

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

95

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018