...

                        

10:09

Aparatul respiratorDispnea   = dificultatea de a respira. Caracterizeaza majoritatea bolilor acute si cronice ale aparatului respirator.

Exista trei tipuri de dispnee:

 1.  dispnea de tip obstructiv care evolueaza cu bradipnee

 2.  dispnea obstructiva cu tahipnee caracterizeaza detresa respiratorie, care de fapt este o parte din insuficienta respiratorie pulmonara.

 3.  dispnea sine materia, fara substrat organic respirator.

1) Dispnea obstructiva cu bradipnee 

Dupa localizarea  procesului inflamator, dupa localizarea corpului strain aspirat ea se poate manifesta in diversi timpi respiratorii:

- poate fi dispnee inspiratorie, cind evolueaza cu triaj  supraclavicular, suprasternal, intercostal + cornaj asa numita dispnee  larigiana.

- dispnea expiratorie - cu raluri sibilante sau dispnea bronsica, avand ca prototip criza de astm, deci exprima suferinta pe bronsiile mici.

- dispnea mixta: inspiratorie si expiratorie de origine traheala de exemplu in traheita gripala pseudomembranoasa , in unele bronhopneumonii, pneumonii interstitiale spastice.

dispnea obstructiva mai poate evolua cu sindromul de penetratie, ceea ce caracterizeaza aspirarea de  corpi straini.

Dupa localizarea corpului strain dispneea poate fi:

 • - larigiana

 • - bronsica

 • - se observa in ambii timpi respiratorii:  inspiratie si expiratie avand un caracter         schimbator de la un moment la altul al zilei.

 

2) Dispnea ce evolueaza cu tahipnee = detresa respiratorie.   

          Ea caracterizeaza majoritatea suferintelor pulmonare  dar poate caracteriza si unele suferinte extrapulmonare, atunci cind cordul se decompenseaza - deci copilul prezinta insuficienta cardiaca, poate apare tahipneea.

Cel mai important element in cadrul dispneei cu tahipnee este recunoasterea semnelor de insuficienta cardiaca:

 • - hepatomegalie;

 • - turgescenta venelor jugulare;

 • - cardiomegalie;

 • - tahicardie;

 • - edeme palpebrale.

Trebuie luat pulsul la nivelul unei artere de calibru mare (femurala, carotida). Daca  luand pulsul la femurala, in conditii de insuficienta respiratorie si cardiaca, pulsul este de intensitate mare -  sa ne gindim la coartatia de aorta. Daca tahicardia este peste 160 batai/minut este vorba despre tahicardia supraventriculara cu corespondenta si modificarea E.K.G.

Trebuie apreciata intensitatea suflurilor, si mai ales a suflului sistolic.

Radiografia pulmonara arata hili incarcati, cu desen interstitial accentuat, pastile vasculare, aspectul de plamini incarcati, fiind in malformatiile de cord cu shunt stg.- dr. In context infectios gasim miocardita acuta care explica tahipneea.

Daca exista raluri sibilante, cu torace in hiperinflatie, destins, cu expir prelungit ne gindim la bronsiolita acuta, care de obicei este de etiologie virala.

Daca exista semne unilaterale de suferinta pulmonara, de exemplu o alveolita (pneumonie) tahipneea poate fi de citeva ore, sau brusc incepe respiratia dificila, starea toxica se accentueaza progresiv, nu se mai respecta scizurile, aparind pleurezia, cu tot aspectul functional fizic si radiologic.

Forma majora a suferintei de acest gen este stafilococia pleuro-pulmonara. Daca la examenul obiectiv se percep raluri crepitante diseminate pe ambi campi pulmonari = apare interstitiu accentuat si umbre micronodulare diseminate.

Daca exista raluri crepitante localizate pe un lob sau segment, cu respiratie suflanta sau suflu tubar, pe radiografie apare opacitate localizata = pneumonia franca lobara.

Daca la toate acestea apare hipersonoritate intensa sa ne gandim la pneumotorace.

Tahipneea se mai poate gasi in deformatii toracice grave si pareze sau paralizii respiratorii.

 

3) Dispnea sine-materia

Este dificultatea respiratorie care apare in unele stari de suferinta metabolica - de ex. in acidoza metabolica  din diabetul zaharat decompensat, cu respiratie de tip Kussmaul. De asemenea exista dispneea din intoxicatiile cu salicilati (aspirina) si cu suferinta NC, din encefalite, meningite, hemoragii cerebrale si come.

 

CIANOZA

Este fenomenul ce apare atunci cind carboxihemoglobina redusa este peste 5g%. Intensitatea cianozei la un bolnav cu insuficienta respiratorie traduce gravitatea acestei insuficiente respiratorii.

Pentru a se produce cianoza, trebuie sa fie o suferinta celulara, cu hipoxie exprimata mai ales in anemii, cu cat anemia este mai grava. De aici aplicarea practica a masurii terapeutice - ca in insuficienta respiratorie la anemicii gravi, printre masurile de urgenta, transfuzia de sange izogrup, izorh se impune.

 

Gradele de insuficienta respiratorie:

 • - prezenta dispneei fara cianoza = insuficienta respiratorie grad I;

 • - dispneea + cianoza periferica = insuficienta respiratorie    grad II;

 • - dispneea + cianoza generalizata = insuficienta  respiratorie grad III;

Cele mai grave semne biologice in cadrul insuficientei respiratorii sunt:

 • - ppO2 < 60mmHg (N=100%);

 • - ppCO2 > 60mmHg (N=35 - 40mmHg);

 • - acidoza metabolica ± acidoza respiratorie;

 • - E.B. si pCO2.

 

Cum ne orientam in diagnosticul in fata unui bolnav care are cianoza?

1. - daca exista un semn clar de insuficienta  respiratorie si   circulatorie;

- daca circulatia periferica este buna, puls bun, atunci cianoza este de origine respiratorie;

- daca semnele de suferinta respiratorie sunt prezente, pot  apare si semne de insuficienta circulatorie manifestate   in 2 moduri:

 • - modificari cardiace;

 • - modificari hepatice.

Cardiac - modificari ascultatorii, tensiune, radiologice + hipertrofie - insuficienta cardiaca a unui soc cardiogen.

Alteori ficatul in limite normale, cu modificari cardiace minime, poate exista socul necardiogen, in infectii grave, pareze vasculare, hipervolemie etc.

 

2. Daca pe prim plan sunt semne de suferinta respiratorie:

 •  poate fi o insuficienta circulatorie, mai ales in unele dereglari termice in sens de hipo sau hipertermie;

 •  daca exista unele semne circulatorii cu extremitati calde, se simte pulsul arterial, ne putem gindi la  cardiopatie congenitala cianogena, Tetrada Fallot,   sau la poliglobulie sau la methilhemoglobinemia      din intoxicatia cu nitriti (apa de fantana);

 •  cianoza pretinde intotdeauna absenta de oxigen.

Indiferent de originea respiratorie sau cardiaca a cianozei ea se remediaza sub O2.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

829

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019