...

                        

17:15

Ascaridioza    Ascaridoza este o helmintiaza provocata mai frecvent de parazitul Ascaris lumbricoides, ouăşoarele căruia se transmit la om prin solul infectat, caracterizîndu-se clinic prin simptome de afectare a sistemelor digestiv, pulmonar, cardiovascular, nervos etc.

CICLUL DE VIAŢĂ : ascaridele mature parazitează in intestinul subţire a omului. Femela matură elimină în 24h 240mii de ouăşoare ce trec in mediul ambiant cu fecalele umane unde se dezvoltă mai departe în sol. În condiţii climaterice în ouăşoare începe să se dezvolte embrionul. În 12-15 zile la temperatura de 24-30 0C apare larva de primul stadiu, la temperatura mai joasă durează cîteva luni. Larva din ou se poate transforma în invazivă după năpîrlire. Larvele se maturizează în mediu ambinat pînă la stadiul II, apoi pătrund iar în organismul uman. În intestin, sub acţiunea hitinazei şi esterazei, larva se eliberează de cuticula (învelişul) groasă în cîteva ore. Apoi larvele de stadiul II trec în mucoasa intestinală, în reţeaua lui venoasă şi cu torentul sanguin trec în ficat, mai apoi în partea dreaptă ţi prin arterele pulmonare în plămîni. Prin capilarele fisurate larvele trec in alveole, unde trec in stadiul III si IV de dezvoltare. Larvele de stadiul IV prin mişcarea cilindrilor epiteliali se deplasează prin bronhioli, bronhi, trahee, laringe nimerind in cavitatea bucala. Are loc inghitirea larvelor si trecerea lor in intestinul subtire. Aici are loc stadiul V de dezvoltare, ele maturizîndu-se. Durata migraţiei – 14-15 zile, cea gene-rală de dezvoltare pînă la depunerea ouăşoarelor – 10-11 săpt, a parazitării ascaridelor mature in intestinul uman – pînă la 1 an.

Patogenie in faza intestinală 

 Semnele clinice in faza dată sunt determinate de acţiunea toxică a produselor metabolice eliminate de paraziţii maturi si de absorbtia produselor in rezultatul descompunerii ascaridelor moarte. Dereglarea funcţiei gastrointestinale si apariţia ocluziei intestinale spastice sunt determinate de mecanismele reflectorii. Ascari-dele mature traumează mecanic pereţii intestinului pînă la perforarea lor. Ascarida poate părtunde în căile biliare, pancreas, apendix etc. Exercită influenţă – asupra metabolismului vitaminic, provocînd deficit de piridoxină, retinol si ac. ascorbic. Este o posibilă acţiune imunosupresivă asupra organismului uman.

Tabloul stadiului intestinal

Cu simptome slab exprimate sau asimptomatic.

     Sindromul gastrointestinal – dereglarea poftei de mîncare, graţă, vomă, sialoree, dureri abdominale puternice şi sub formă de colici, pierdere ponderală semnificativă, scaun diareic sau constipat, semne de enterocolită sau enterită însoţite de febră. 

    Sindromul astenic – slăbiciune generală, dereglarea somnului, oboseală, cefalee, vertijuri, micşorarea capacităţii de muncă. Copii devin capricioşi, fricoşi, nu se pot concentra, somnul dereglat şi neliniştit.La copii – reţinere în dezvoltarea psihică, diminuarea intelectului, convulsii epileptiform, meningism.

   În această fază survin diverse complicaţii intestinale şi extra-intestinale. Poate avea loc ocluzia intestinală prin obturaţia lumenului cu un ghem de ascaride sau spastic produsă în rezultatul excitaţiilor parazitare.La pătrunderea în căile biliare se dezvoltă icter mecanic. În canalul pancreatic – pancreatită acută, iar în apendix – apendicită acută.La apariţia mişcărilor antiperistaltice în intestin si a vomelor repetate, parazitul poate nimeri în esofag, faringe si caile respiratorii provocînd asfixia.

Diagnosticul stadiului intestinal: în baza datelor clinice si epidemiologice confirmate prin depistarea în masele fecale a ouăşoarelor de ascaridă sau a paraziţilor eliminaţi de către pacient. Ouăşoarele în masele fecale pot lipsi dacă în intestin parazitează doar masculi sau femele.HLG – anemie hipocromă moderată, eozinofilie pronunţată la copii.

Tratament: 

   Levamizol 150mg într-o priză pt adulti si 2,5-5mg/kg pt copii într-o priză, după cină înainte de culcare.

  Combatrina 10 mg/kg într-o priză în timpul alimentării

   Piperazina adipinat cîte 1,5-2g , 2 zile de 2 ori, cu 1h înainte de masă.

Eficacitatea tratamentului se determină după eliminarea ascaridelor după 2 analize de laborator negative repetate cu un interval de 2 săptamini de la finalizarea tratamentului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

5728
avatar
1 alina • 20:16, 08.06.2013
Super material , organizat succint si foarte informativ - multumesc autorului book book book applause

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020