...

                        

17:52

Ateroscleroza obliterantă perifericăAteroscleroza obliteranta este cea mai importanta cauza de boala arteriala obstructiva a extremitatilor dupa varsta de 30 de ani; ea reprezinta peste 95% din totalul arteriopatiilor obstructive. Localizarile cele mai frecvente sunt pe artera femurala (50-60% din cazuri), urmand in ordine cele pe axul aortoiliac li artera poplitee.

Boala este mai frecventa la barbati.

Exista doua modalitati de raspuns al organismului, acestea avand scopul de a reduce efectul stenozei asupra fluxului sanguin.Ateroscleroza-placii-de-aterom--artera-coronara
Primul mecanism, denumit remodelare arteriala, face ca placa de aterom sa se deplaseze catre exteriorul vasului prin subtierea peretelui de sub aterom, la care se adauga dilatarea peretelui sanatos situat in partea opusa placii, pastrandu-se astfel un flux sanguin nemodificat.
Al doilea mecanism compensator este reprezentat de realizarea unei circulatii colaterale care sa compenseze deficitul de flux prin vasul principa. Gradul de dezvoltare al circulatiei colaterale este cel mai important element in evolutia si prognosticul arteriopatiei obliterante.

Manifestarile clinice de datoresc ischemiei consecutive scaderii fluxului sanguin prin vasul interesat. Acestea pot aparea, pentru inceput, in timpul efortului, cand debitul sanguin in membrele inferioare creste in mod normal de 10-20 de ori.
Claudicatia intermitenta este, pentru majoritatea cazurilor, primul simptom. Se manifesta ca o crampa musculara localizata cel mai frecvent in molet (zona posterioara a gambei), care apare la efort (la mers) si care dispare la scurt timp (minute) dupa incetarea efortului. Durerea poate fi resimtita in regiunea fesiera sau coapsa daca stenoza este situata mai sus (bifurcatia aortei, arterele iliace comune) sau la nivelul plantei (talpa piciorului) in stenozele joase (care intereseaza arterele de sub genunchi).
Claudicatia intermitenta este relativ stabila in timp. La aproximativ 80% din bolnavi durerea apare la acelasi efort mult timp (medie 2,5 ani).
Asociate claudicatiei intermitente pot fi intalnite: picior rece, palid, amorteli, furnicaturi, deficit sexual (in obstructiile inalte), atrofia musculaturii interesate.
Aparitia durerii in repaus semnifica progresia stenozei. Durerea este mai intensa noaptea, in primele stadii este localizata distal (degete, picior) si se atenueaza daca membrele inferioare sunt tinute atarnand la marginea patului. In timp durerea devine permanenta si mai intensa si apar modificari ale tegumentelor (ulcere, gangrena a extremitatilor - degetelor).

Modificarile de culoare pot fi accentuate sau chiar puse in evidenta prin teste de postura. In caz de arteriopatie unilaterala, in pozitia de decubit dorsal, regiunea plantara a membrului bolnav este mai palida decat a membrului opus. Ridicarea membrului deasupra planului orizontal accentueaza paloarea, care se poate extinde si la gamba.
Examenul membrelor evidentiaza: puls arterial slab sau absent la un anumit nivel, pilozitate scazuta, unghii ingrosate si fisurate, tegumente subtiri, atrofii musculare, ulcere cutanate.

Venele de partea membrului afectat sunt putin proeminente.

Temperatura cutanata la extremitatea distala a membrului afectat este moderat scazuta

Modificari trofice variate. Cele mai simple privesc pielea si fanerele: pielea devine uscata, pilozitatea se reduce sau dispare, iar unghiile sunt ingrosate, deformate, se rup usor. In cazul unei ischemii mai severe poate aparea amiotrofie localizata la muschii gambei si, eventual, la coapsa. Adevaratele tulburari trofice sunt insa ulceratiile si gangrena ele traduc o ischemie severa, asociata variabil cu neuropatie si/sau infectie.Ateroscleroza-boala-coronariana

Palparea pulsatiilor arteriale periferice. Trebuie palpate succesiv aorta abdominala si iliacele, arterele femurale, poplitee, tibiale posterioare si pedioase. Disparitia pulsatiilor arteriale sau diminuarea lor semnificativa unilateral constituie un semn de mare prezumtie.

Ausculatia principalelor trunchiuri arteriale.

Tratament. Conservativ – regim protector, evitarea hipotermiei, tabagizmului cronic, preparate vazodilatatoare, antihistaminice, anticoagulante şi dezagregante, analgetice, vitaminoterapie (gr.E, P), antibioterapie, somnifere, tratament topic.

Chirurgical – simpatectomia periarterială, simpatectomia lombară, înlăturarea ganglionului Th3 pe stânga după metoda Ogniev, epinefrectomia după Opell, Lerishe, Fountain.

Operaţii pe vase:

dilatarea canalului Ghiunter;

rezecţia sectorului trombozat;

trombintimectomia;

şunt de ocolire;

amputaţia.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

781

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021