...

                        

11:05

Atrezia esofagului  Atrezia esofagului-este o entitate patologica aparte in cadrul bolilor malformative ale esofagului, caracterizata prin dereglarea continuitatii organului in care segmental superior in majoritatea cazurilor se termina orb.

Clasificare: 

– tipul I este reprezentat prin două segmente separate,fără comunicare cu traheea

– tipul II Între segmentul superior şi trahee există o fistulă laterală de mici dimensiuni

 – tipul III Segmentul superior hipertrofiat setermină orb în deget de mănuşă. Segmentul distal hipoplazic sedeschide sub formă de fistulă pe faţa posterioară a traheeideasupra bifurcaţiei.

    În funcţie de distanţa ce separă segmentele :

 

  •  forma ,,A” (peste2 cm) 

  •  forma ,,B” (sub 2 cm) 

 

-tipul IV se caracterizează prin faptul că ambele segmente comunică prin fistule cu traheea .

Cauze :tulburari in vacuolizarea epiteliului intraluminal esofagian;existent unui substrat genetic.

Simptomatologie

   Scena clinică la nou-născului: imposibilitatea deglutiţiei şi de tulburări respiratorii. Hipersalivaţie şi o stagnare bucofaringiană a secreţiilor.

   La nivelul buzelor şi orificiilor nazale se observă o scurgere permanentă de salivă spumoasă, aerată. Frecvent se repetă crize de tuse şi cianoză.Respiraţia devine zgomotoasă şi dispneea se accentuează cu timpul.

   În formele cu fistulă esotraheală inspecţia evidenţiază distensia abdomenului. Examenul aparatului respirator este dominat de existenţa unor raluri bronşice generalizate care pentru amploarea lor, au fost comparate cu ,,vântul care bate într-un lan de porumb”.

   În prezenţa acestor simptome diagnosticul este simplude stabilit cu ajutorul cateterismului care se face cu o sondă.Sonda introdusă pe gură sau prin nas se opreşte în cazul atreziei la 10-12 cm de arcada dentara. Cu această ocazie se face şi aspiraţia secreţiilor stagnante.Utilizarea aerului.Examenul radiologic , cu folosirea uneisonde cu fir radioopac. 

  Radiografia simplă toraco-abdominalăarată prezenţa fistulei esotraheale, dacă abdomenul este aerat.Abdomenul opac neaerat indică absenţa fistulei .

Tratamentul

  Se va suspenda orice încercare de alimentare,se aspiră secreţiile salivare din segmentul superior esofagian la interval de 15 min. Tratamentul chirurgical are indicaţie absolută. Abordul se face prin toracotomie dreaptă în spaţiul III intercostal. Calea poate fi extrapleurală sau transpleurală. Se urmareşte secţionarea şi închiderea fistulei esotraheale. Segmentul superior si cel inferior se eliberează din aderenţe, se deschide capătul orb al acestora şi se anastomozează termino-terminal.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

4985

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020