...

                        

16:22

Boala celiacă - diagnostic si tratamentExaminări de laborator:

Biopsia intestinală

Prezenţa leziunilor specifice pe biopsia de mucoasă jejunală reprezintă regula de aur pentru diagnosticul bolii celiace. Leziunile specifice includ: atrofie vilozitară hipertrofică cu hiperplazia criptelor şi suprafaţa epitelială anormală.

 

Caracteristicile histologice ale mucoasei intestinului subţire în boala celiacă

- atrofie vilozitară;

- hiperplazia criptelor intestinale;

-scăderea raportului dintre aria epiteliului de suprafaţă şi    epiteliul criptelor

- scăderea raportului dintre aria epiteliului de suprafaţă/mm2 şi muscularis mucosae;

- creşterea numărului de limfocite intraepiteliale/mm2 în epiteliul de suprafaţă;

- indice mitotic crescut în limfocitele epiteliale;

- creşterea numărului de celule cu IgM din lamina propia/mm2  raportat la muscularis mucosae;

-creşterea populaţiei celulare din lamina propria.

Formele severe de atrofie vilozitară cu hiperplazie criptică evoluează spre reticulosarcom. Stadializarea bolii în funcţie de modificările histopatologice:

stadiul preinfiltrativ    (în dermatita herpetiformă),  

stadiul infiltrativ           (limfocite intraepiteliale mici, fără mitoză),

stadiul hiperplastic      (lărgirea criptelor, infiltrarea epiteliului criptic cu limfocite),

stadiul distructiv          (mucoasa aplatizată),

stadiul hipoplastic sau atrofic (leziuni ireversibile; la cei ce nu răspund la dieta de excludere sau                                                 prezintă asociat limfoame).

 

Teste imunologice

Dintre teste screening neinvazive, măsurarea anticorpilor antigliandina (AGA) s-a dovedit a prezenta o largă aplicabilitate. Se pot determina anticorpii tip IgG şi IgA, dar problema cea mai mare o reprezintă posibilele reacţii fals pozitive: anticorpii IgA - AGA (eczema atopică, pemfigus); anticorpii IgG-AGA (sarcoidoza, artrita reumatoidă), iar anticorpii totali - AGA (sindrom Sjogren). Problema practică legată de dozarea anticorpilor tip IgA este existenţa deficitului de IgA la pacienţii cu boala celiacă. S-au mai descris anticorpii IgA - atireticulina (AAR) şi anticorpii IgA - antiendomysium (EMA); dispar din serul pacienţilor după introducerea dietei de excludere a glutenului şi reapar la reintroducerea acestuia în alimentaţie.

Deficitele imune, mai ales deficitul selectiv de IgA, este descris la majoritatea pacienţilor cu boala celiacă (sindrom Crabbe-Heremans).

Alte teste

Alte teste utile pentru diagnosticul de boală celiacă includ: determinarea grasimilor fecale, dozarea acidului folic intraeritrocitar, testarea absorbţiei carbohidraţilor (toleranţa la lactoză, glucoză, zaharoză, testul cu D-xiloza). Se efectuează examinări hematologice (pancitopenie).

Diagnostic pozitiv

Boala se caracterizează clinic prin apariţia diareei cronice de tip steatoreic, histologic prin aplatizarea pâna la atrofia mucoasei intestinale, funcţional prin apariţia malabsorbţiei şi terapeutic prin ameliorarea sau chiar vindecarea după excluderea totală a glutenului din alimentaţie şi reapariţia lor după introducerea în dietă a glutenului.

 

Tratament

Regimul alimentar fără gluten:

Această problemă a fost dezbatută şi la Simpozionul de Gastroenterologie infantilă, Montreal, Canada, 1995. Echipele de specialisti anglo-saxoni prescriu regimul de excludere a glutenului pentru toata viaţa, dar multe studii apreciază că ar trebui considerat respectat abia în proporţie de 15-60% din cazurile cu boală celiacă. O.M.S. recomandă conţinutul în gliadină să nu depăşească 10mg/100g din acel aliment. Deficitul de dizaharidaze secundar bolii celiace, se rezolvă după 2-4 săptămâni de la introducerea dietei fără gluten, necesitând restricţia de lapte şi produse lactate numai în cazul pacienţilor cu intoleranţă la lactoza simptomatică.

Există o variabilitate foarte mare în intensitatea răspunsului la reintroducerea de gluten în alimentaţie, intensitatea răspunsului scăzând cu vârsta. S-a observat astfel că 70% dintre bolnavi prezintă resuta între 3-6 luni după introducerea a 10-20g de gluten/zi, în timp ce doar 25% fac resuta la 6 luni cu 2-10g de gluten/zi.

Resuta după 2 ani este posibilă, dar se apreciază ca fiind rară. Se considera că acest procent ridicat de remisie prelungită ar fi martorul unei "vindecări" în jur de 10% din cazuri la pubertate. Normalizarea histologiei jejunale se face după 6 luni. Studii recente au arătat că riscul de a dezvolta limfoame sau alte neoplazii există şi este crescut pentru pacienţii care nu respectă cu stricteţe dieta fără gluten.

 

Adeziunea la un regim fără gluten este uşoară pentru pacienţii simptomatici, dar situaţia nu este identică şi pentru cei aflaţi în perioada de bine, dar cu leziuni histologie persistente, mai ales în adolescenţă şi pentru mediile sociale defavorizate. În această ultimă situaţie este de preferat prescrierea unui regim normal, decât un regim fără gluten rău condus.

În acelaşi timp este necesară urmărirea clinică, prin monitorizarea curbei ponderale pâna la vârsta de adult şi datorită riscului unei resute tardive, dar mai ales prin posibilitatea apariţiei complicaţiilor degenerative maligne.

 

Terapia asociată

Starea de malnutriţie implică aport energetic adecvat şi suplimentarea aportului de fier pentru corectarea anemiei, acid folic, vitamina B12 şi vitamine liposolubile, oligoelemente.

Pentru pacienţii aflaţi în criză celiacă, se instituie reechilibrarea hidro-electrolitică şi terapia corticosteroidă. Corticoterapia de scurtă durată (1-2mg/kg de Prednison, timp de 1-2 săptămâni) este utilă pentru pacienţii cu boală gravă, care nu răspund favorabil la măsurile dietetice sau la cei aflaţi în criza celiacă.

Alimente care trebuie excluse din alimentaţie:

grupa cereale:  sub orice formă de prezentare sau                                                     prelucrare: grâul, orz, ovăz, alac, secară.

grupa carne-peşte:      cele cu sosuri, salam, preparate pane

grupa lapte şi            lapte lactozat, deserturi lactate,

derivate                      brânzeturi cu mucegai, etc.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

719

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021