...

                        

16:31

Boala Hodgkin. Clasificarea clinica internationala si manifestarile cliniceMaladia Hodgkin sau limfogranulomatoza este o tumoare malignă a ţesutu­lui limfatic. Ca unitate nosologică lirnfogranulomatoza pentru prima dată a fost descrisă de medicul englez Thomas Hodgkin in anul 1832. Pe baza răspândirii consecutive şi a gradului de extindere a procesului pa­tologic în organism a fost elaborată Clasificarea clinică internaţională a maladiei Hodgkin, acceptată în anul 1965 la Conferinţa Rye, care ulterior a fost modifi­cată şi definitivată în anul 1971 la simpozionul din Ann Arbor S.U.A.celula Stem

In conformitate cu această clasificare deosebim 4 stadii clinice ale limfomului Hodgkin.

StadiuI. Afectarea unei singure regiuni ganglionare (I) sau a unui singur organ extralimfatic (I E).

Stadiul II. Afectarea a două sau mai multor regiuni ganglionare de aceeaşi parte a diafragmului (II) sau afectarea localizată a unui organ extralimfatic şi a unui sau a mai multor regiuni ganglionare de aceeaşi parte a diafragmului (II E). Numărul de zone ganglionare afectate trebuie de indicat cu cifre arabe: 112,113.

Stadiul III, Afectarea regiunilor ganglionare pe ambele părţi ale diafrag­mului (III), care poate fi însoţită de afectarea localizată a unui organ extralimfa­tic (III E) sau de afectarea splinei (MS) ori a ambelor (III SE).

Stadiul IV. Afectarea difuză sau diseminată a unui ori a mai multor organe extralimfatice sau ţesuturi cu ori fără afectarea ganglionilor limfatici. Metastaze­le în ficat şi în măduva oaselor întotdeauna prezintă stadiul IV.

Fiecare stadiu clinic este subîmpărţit, în funcţie de prezenţa sau absenţa simptomelor de intoxicare generală, în A (fără simptome de intoxicare generală) şi B (cu simptome de intoxicare generală, febră mai înaltă de 38°C, transpiraţie nocturnă pronunţată, pierdere ponderală de 10% şi mai mult în ultimele 6 luni).

 

Manifestarile clinice ale bolii Hodgkin

Tabloul clinic al limfomului Hodgkin depin­de de localizarea iniţială a focarului tumoral şi de gradul de extindere a procesu­lui patologic în organism la momentul stabilirii diagnosticului. S-a dovedit că aproximativ în 95-98% din cazuri focarul primar al maladiei Hodgkin se dezvoltă în ganglionii limfatici. Mărirea dimensiunilor ganglionilor limfatici este cel mai precoce şi timp îndelungat unicul simptom al limfomului Hodgkin. Cel mai frecvent primul focar tumoral apare în ganglionii limfatici cervicali (50%) şi supraclaviculari (25%). Ganglionii limfatici cervicali din stân­ga se afectează mai frecvent decât cei din dreapta. Ganglionii limfatici afectaţi sunt indolori şi neaderenţi la ţesuturile adia­cente. La o parte din bolnavi (5-25%) apar dureri în ganglionii limfatici afectaţi după folosirea băuturilor alcoolice.

în stadiile I—II—III la examenul obiectiv se depistează numai limfadenopatie. Numărul de zone anatomice de ganglioni limfatici afectate este diferit şi corespunde stadiului clinicOrganele interne sunt fără modificări patologice cauzate de această maladie. De rând cu limfadenopatia în aceste stadii pot fi prezente simptome de intoxicare generală şi simptome provocate de compresia ţesuturilor şi organelor adiacente cu dezvoltarea sindromului algic sau cu dereglarea funcţiilor acestor organe. Mărirea ganglionilor limfatici mediastinali poate provoca tuse, de obi­cei uscată, şi poate conduce la sindromul de compresie a venei cava superioară. Aceste simptome servesc ca motiv pentru examinarea radiologică, care depis­tează afectarea ganglionilor limfatici mediastinali. Ganglionii limfatici retrope-ritoneali pot concreşte rădăcinile nervilor spinali şi măduva spinală cu dureri în regiunea respectivă, pareză sau paraplegie.hematologie

Afectarea primară a plămânilor, pleurei, oaselor, tractului gastrointestinal, ficatului, sistemului nervos central are loc foarte rar. Tabloul clinic al limfomului Hodgkin cu dezvoltarea primară în organele enumerate nu se deosebeşte de manifestările clinice ale tumorii maligne a acestor organe.

Organele menţionate în majoritatea cazurilor sunt incluse în proces ca re­zultat al generalizării limfomului Hodgkin (stadiul IV). Frecvent la disemina-rea maladiei se afectează ficatul (30-80%), splina (65-80%), ţesutul pulmonar (20-44,8%). Pleurezia exsudativă se caracterizează prin tendinţa de dezvoltare şi acumulare accelerată a lichidului după evacuare. Poate fi concreştere în pericard cu pericardită exsudativă. Oasele se afectează în 20-25% din cazuri, iar măduva oaselor în 10%. Tractul gastrointestinal este inclus în proces foarte rar.

Pe măsura generalizării maladiei Hodgkin apar şi simptomele de intoxicare generală - febră, pierdere ponderală, transpiraţie abundentă, prurit cutanat.

Febra are un caracter variat (septic, remitent, ondulant), dar nici unul nu este tipic pentru limfomul Hodgkin. Pruritul cutanat (regional sau generalizat) de obicei apare în stadiile avansate ale maladiei şi se observă circa Ia 30% din bolnavi, iar la copii practic lipseşte.

La pacienţii cu limfomui Hodgkin se depistează schimbări din partea sis­temului imun. S-a constatat dereglarea funcţiilor T-limfocitelor. Aceşti bolnavi sunt predispuşi la dezvoltarea diferitor infecţii bacteriene.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

249

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019