...

                        

18:21

Bolile autoimune sau de autoagresiuneBolile autoimune sau de autoagresiune sunt expresia reactiei imune dereglate împotriva propriilor tesuturi. Ele contrazic opinia lui Ehrlich, unul din descoperitorii imunitãtii, asupra ororii pe care o are aceastã functie de a ataca propriile tesuturi (horor autotoxicus).

Realitatea fenomenului a fost explicatã teoretic si demonstratã experimental în special de Burnet si Medawar. Imunitatea tolereazã toate structurile cu care limfocitele, efectorii reactiei imune, au venit în contact în timpul vietii intrauterine. Aceste structuri sunt înregistrate într-un cod de autorecunoastere sau tolerantã, care functioneazã corect la majoritatea persoanelor. Ipoteza a putut fi demonstratã experimental: inocularea de eritrocite B la un fãt de grupa A, permite dupã nastere transfuzia de sânge B, incompatibil. Mecanismele autotolerantei pot fi depãsite în anumite situatii, apãrând bolile autoimune:virus

  1. Pierderea tolerantei poate apare în urma unor mutatii suferite de limfocite bolnave. Reactiile autoimune sunt frecvente în bolile grave ale acestor celule, leucemii sau limfoame.
  2. Existenta unor structuri "excluse", izolate sau aproape izolate de circulatie si contactul cu limfocitele, deci neimprimate sau putin imprimate în codul de recunoastere: coloid tiroidian, cornee, cristalin, spermatozoizi, ovule, încã poate fi cauza unor reactii autoimune. Pãtrunderea lor în circulatie, în conditii patologice, poate determina reactia autoimunã.
  3. Modificarea structurii unor celule de cãtre diferiti factori, în special virusuri sau substante chimice. Fenomene autoimune apar curent în urma unor infectii virale sau dupã contactul cu anumite medicamente sau substante industriale.
  4. Coincidenta unei identitãti structurale între anumiti microbi si unele celule sau structuri ale organismului: reactia imunã fatã de microbii respectivi lezeazã si celulele respective ale oragnismului.
  5. Incompetenta, de obicei înnãscutã, a celulelor T supresoare de a împiedica reactia cu propriile tesuturi.

Nu rar, mai multe din aceste mecanisme se asociazã în realizarea fenomenului autoimun, la persoane care prezintã o tendintã familialã de a prezenta astfel de boli realizând o diatezã autoimunã.

Reactia autoimunã poate interesa anumite celule, anumite tesuturi si organe sau multiple tesuturi si organe. Cel mai caracteristic aspect este autoagresiunea contra eritrocitelor ducând la aparitia diferitelor forme de anemie hemoliticã câstigatã. Cauzele nu sunt totdeauna evidente, dar uneori apar dupã infectii virale sau vaccinãri si constituie nu rar un simptom al leucemiilor sau limfoamelor. În functie de natura anticorpilor existã mai multe forme. De cele mai multe ori apar imunoglobuline G cu actiune optimã la 37 grade C care se fixeazã pe eritrocite determinând fagocitarea lor de cãtre macrofage, în special de cele din splinã (splenomegalia este, alãturi de icter si anemie, un simptom caracteristic al bolii). Existã si forme cu anticorpi, imuoglobuline M, care produc hemoliza în prezenta complementului, la temperaturi sub 30 grade C (crioglobuline). În cazuri rare (sindromul Donath-Landsteiner), anticorpii se leagã de eritrocite la rece, fixând complementul, dar hemoliza se produce când temperatura revine la normal, determinând hemoglobinurii paroxistice la frig. Determinarea diferitelor tipuri se face cu testul antiglobulinic al lui Coombes.

Când fenomenul autoimun intereseazã trombocitele, apare purpura trombocitopenicã. Se întâlneste mai ales la copii în legãturã cu infectii virale, dar si la adulti în legãturã cu boli limfoproliferative sau de tesut conjunctiv, transfuzii repetate, anumite medicamente sau în SIDA. Se atribuie un mecanism imun unor forme de leucopenie (neutropenie).

Dintre organe, tiroida este frecvent supusã unei reactii autoimune. Cea mai caracteristicã este tiroidita Hashimoto, întâlnitã preponderent la femei, caracterizatã prin distrugerea tesutului tiroidian de o infiltratie cu limfocite (gusã limfomatoasã); produce insuficientã tiroidianã. De multe ori însã, si hipertiroidismul este urmarea actiunii unor imunoglobuline care activeazã receptorii pentru TSH de pe suprafata celulelor tiroidiene. Acest factor denumit stimulator cu actiune prelungitã al tiroidei (long acting thyroid stimulator) constituie un exemplu de hipersensibilitate stimulatoare, stimularea activitãtii unor celule de cãtre substante cu structurã de anticorpi. Se atribuie un mecanism autoimun si unor forme de boalã Addison, insuficientã hipofizarã sau paratiroidianã, unor forme de infertilitate masculinã sau menopauzã timpurie, unor forme de diabet, mai ales a celor rezistente la insulinã. O anumitã predilectie a glandelor endocrine pentru agresiune autoimunã este subliniatã si de existenta sindromului Schmidt (asocierea tiroiditei Hashimoto cu boala Addison, insuficientã paratiroidianã si diabet).virus

Spre deosebire de bolile renale prin complexe imune, existã glomerulonefrite prin autoanticorpi, de asemenea reproduse experimental prin administrare de tesut renal heterolog (nefrite nefrotoxice Masugi). Alte organe susceptibile sunt sistemul nervos central (encefalita postinfectioasã sau postvaccinalã, scleroza în plãci) sau periferic (polinevrita Guillain-Barre), ochiul (oftalmia simpaticã), stomacul (gastrita atroficã asociatã cu anemie pernicioasã), miocardul (sindromul Dressler), pielea (pemfigusul vulgar).

În unele cazuri, autoagresiunea este multiplã. În sindromul Goodpasture sunt atacati succesiv plãmânii si rinichii, în miastenie gravã, leziunile timusului se asociazã cu ale plãcilor neuromotoare musculare. Autoagresiunea contra glandelor salivare (sialoadenita autoimunã Mikulicz) se poate asocia cu leziuni lacrimale (dacrioadenita autoimunã) în cadrul unui sindrom Mikulicz; prezenta, în plus a leziunilor articulare constituie sindromul Sjogren.

Leziunile autoimune în diferite organe, nu rar asociate cu prezenta complexelor imune, constituie cauza principalã a reumatismului acut si a lupusului eritematos, ca si a altor boli cu leziuni multiple în tesutul conjunctiv.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

115

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018