...

                        

19:36

Bolile Testiculului şi epididimuluiMalformaţii şi distrofii

Criptorhidia sau lipsa de descindere a testiculilor în scrot, întâlnită la 4% din băieţi, este principala malformaţie a testiculilor. Poate fi uni sau bilaterală, fiind mai frecventă în dreapta. Testiculul se poate opri oriunde pe traiectul de coborâre (abdomen, bazin, canal inghinal, porţiunea superioară a scrotului). Până la pubertate nu suferă modificări, dar apoi se produce atrofie cu fibroză progresivă. Microscopic se observă îngroşarea hialină a membranelor bazale, cu atrofia tubilor şi înlocuirea parenchimului cu ţesut conjunctiv; uneori celule Leydig apar hiperplaziate. Nu se cunoaşte cauza malformaţiei, presupunându-se o predispoziţie ereditară, o insuficienţă endocrină, dar mai ales anumite anomalii structurale congenitale (cordon spermatic scurt, stenoze ale canalului inghinal, aderenţe fibroase). Malformaţia este asimptomatică însă când este bilaterală este cauza sterilitatii şi tumorile maligne ar fi mai frecvente.

Mult mai rar se întâlnesc lipsa congenitală a testiculelor (anorhdie), testicul unic (monorhidie), sau fuziunea lor (sinorhidie), ca şi prezenţa de chisturi congenitale.

Sindromul Klinefelter sau disgenezia testiculară, ca şi alte leziuni testiculare legate de aberaţii ale cromosomilor sexuali a fost discutată în partea generală.

Atrofia testiculilor poate apare ca urmare a arteriosclerozei la persoane în vârstă, în stări de denutriţie şi hipovitaminoze, în tulburări hormonale (insuficienţă hipofizară, administrare prelungită de hormoni estrogeni), în inflamaţii cronice, după iradiere. Duce la modificari identice celor din criptorhidie.

Torsionarea testiculului este un accident care survine în urma unor mişcări violente sau a unor traumatisme, mai ales pe testiculi incomplet coborâti. Produce necroza hemoragică a organului.

 

Inflamaţii

Orhitele, inflamaţiile testiculului, sunt de multe ori asociate cu epididimitele, inflamaţiile epididimului. Infecţia care generează procesul inflamator vine de multe ori pe cale ascendentă de la uretră, vezica urinară, canalul deferent, dar şi pe cale limfatică sau sanguină. Orhita acută, caracterizată printr-un testicul mărit în volum, de consistenţă fermă şi dureros se întâlneşte ca o complicaţie a bolilor infecţioase (febra tifoidă, tifos exantermic, bruceloză, morvă, gripă, variolă) dar în special în oreion. Îmbracă o formă seroasă sau supurată. Pe cale ascendentă se produc infecţii de pe căile urogenitale cu bacili coli, stafilococi, streptococi. Este caracteristică orhiepididimita blenoragică ducând la abcedare şi necroză extinsă a testiculelor, fiind cauză a sterilităţii.

Orhitele cronice sunt urmarea celor acute şi duc la fibroza testiculului. O forma particulară este orhita granulomatoasă care apare unilateral şi este caracterizată de prezenţa de granuloame asemănătoare celor tuberculoase dar mai bogate în plasmocite şi cu zone de supuraţie. Este considerată urmarea pătrunderii spermatozoizilor în ţesutul interstiţial cu declanşarea unei reacţii inflamatoare posibil de natură autoimună. În mod analog, în epididim se produce granulomul spermaticPeriorhita cronică proliferativă este inflamaţia granulomatoasă a vaginalei, uneori generată de traumatisme, simulând fibroame multiple (pseudofibromatoza vaginală).

Epididimul este organul preferat al tuberculozei în cadrul aparatului genital masculin. Infecţia este secundară unui focar pulmonar, dar poate fi şi urmarea raspândirii infecţiei de la un rinichi tuberculos pe calea prostatei şi a canalului deferent. Apar leziuni cazeoase nodulare care se extind la testicul şi se pot complica cu exudat seros în cavitatea vaginală. Testiculul poate fi interesat şi de sifilis (gomă) sau lepră. Revărsările de lichid în cavitatea vaginală a testiculului poartă numele de hidrocel, colecţia de sânge hematocel, revarsarea de limfă la cei cu elefantiază chilocel.

Inflamaţiile canalului deferent se numesc deferentite, ale cordoanelor spermatice funiculite, ale veziculelor seminale spermatocistite. Pe traiectul cordonului spermatic pot fi întâlnite formaţiuni chistice cu conţinut de spermă constituind spermatocelul, în timp ce dilataţia varicoasă a venelor funiculare se numeste varicocel, indicând de obicei o hernie inghinală.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1046

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021