...

                        

17:55

Clasificarea bolii de reflux esofagianClasificarea bolii de reflux esofagian:

  1. Afectiuni organice:

-     Ulcerul peptic recidivant;

-     Ulcerul peptic al jejunului;

-     Fistula gastro – jejuno – colica.

  1. Sindroamele postgastro rezectionale:

-     Sindromul stomacului mic;

-     Dumping sindrom precoce;

-     Dumping sindrom tardiv (hipoglicemic);

-     Gastrita alcalina de reflux jejuno-, duodeno – gastric si esofagita de reflux;

-     Sindromul acut al ansei aferente;

-     Sindromul cronic al ansei aferente.Boala_Crohn

III. Sindroamele postvagotomice:

-     Disfagia;

-     Gastrostaza;

-     Duodenostaza;

-     Diarea.

  1. Sindroamele malabsorbtiei intestinale.

Ulcerul peptic recidivant (UPR). In 95 – 98 % cazuri UPR apare la pacientii operati pentru ulcere duodenale. Ineficienta actului operator, practicat pentru realizarea hipoclorhidriei, determina persistenta conditiilor ulcerogene si va avea ca urmare instalarea ulcerului peptic recidivant. Frecventa UPR va depinde de procedeul practicat.

Frecventa UPR in dependenta de tipul operatiei practicate

Cauzele recidivei ulcerului peptic sunt diverse, insa cele mai frecvente tin de:

1. rezectia gastrica economa;

2. pastrarea antrului la capatul ansei aferente;

3. vagotomie incompleta;

4. ingustarea GDA;

5. gastrinoma – sindromul Zollinger-Ellison;

6. hiperparatireoidism primar – adenom paratireoidean.

Clinica: - debuteaza in primii 2 ani dupa operatie. Durerea in partea superioara a abdomenului se manifesta la 90 % pacienti, dar pierde ritmicitatea, este mai adesea continua, cedeaza mai greu la antacide, de regula cu sediu in spate, poate fi insotita de diaree. Este mult mai intensiva ca durerea ulceroasa tipica, consecinta a penetratiilor frecvente in organele invecinate, nu recunoaste periodicitate.

Complicatiile UPR mai des vizeaza de hemoragie ce se manifesta in 20 % cazuri; anemie care in 50% cazuri este consecinta a hemoragiilor oculte sau a dereglarilor de adsorbtie; perforatie ce se dezvolta in 1-9 %. Mai des penetreaza in organele adiacente si poate fi cauza fistulei gastro-jejuno-colice.

Diagnostic. Examenul radiologic baritat marcheaza prezenta nisei. Insa datorita conditiilor anatomice postoperatorii deosebite, fac acesta metoda dificila, din punct de vedere  diagnostic si cu un procent mare de rezultat false. FEGDS - este metoda diagnostica de electie. La examenul endoscopic se va determina localizarea ulcerul (gura de anastomoza, ansa jejunala, duoden), dimensiunea lui si se vor recolta bioptate pentru examen histologic, se vor aplica probe pentru determinarea heliobacterului.boala-celiaca

Tratamentul medical conservator este efectuat preoperator in scopul micsorarii plastronului inflamator periulceros. Reinterventia chirurgicala va avea ca scop inlaturarea cauzei recidivei ulcerului peptic. In ulcerul peptic dupa rezectia Bilroth-I se va practica rerezectia de tip Bilroth-II, sau vagotomia trunculara (VT), indreptata spre diminuarea hipersecretiei HCl.

Cauzele de baza ale ulcerului peptic dupa rezectia Bilroth-II sunt rezectia gastrica economa, mucoasa antrala reziduala deasupra bontului duodenal. Preoperator se va determinarea cauza concreta a recidivei ulcerului peptic prin cercetarea secretiei gastrice si a nivelului gastrinei serice. Primul caz impune rerezectie gastrica, al doilea – rezectia portiunii antrale deasupra duodenului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

555

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020