...

                        

17:01

Clasificarea, patogeniea, tabloul clinic, tratamentul complicaţiilor în scarlatinaComplicatii toxice (în prima săptămână a bolii): miocardită, hepatită, nefrită, suprarenalită, edemul cerebral acut, artrită etc; septice (precoce şi tardive): otită, labirintită, sinuzite, endomiocardită, tromboflebită, dacriocistită, limfade-nite necrotice, adenoflegmoane etc, septicemii cu variate metastaze septice (artrite purulente, pericardită, peritonită, meningită purulentă etc).
alergice (apar între a 15-a şi 25-a zi de boală): glomerulonefrită acută difuză, reumatism articular acut, eritem nodos, purpură trombocitopenică, stare febrilă cu adenită etc.
Reîmbolnăvirile şi recăderile apar în caz de reinfecţie cu streptococul B-hemolitic grupul A în convalescenţă (primele 6 săptămâni) din cauza imunităţii imperfecte (în 0,3 - 0,5% din cazuri).Scarlatina
DIAGNOSTICUL POZITIV se bazează pe date clinice şi epidemiologice. Cele mai importante semne clinice sunt: febră, angină, exantemul caracteristic, semnul Pastia, facies Filatov, limba zmeurie, descuamarea furfuracee şi în lambouri.

TRATAMENT. în cazul formelor uşoare şi a condiţiilor de izolare favorabile copiii cu scarlatina pot fi trataţi la domiciliu. Se spitalizează copiii: cu forme severe ale bolii; cu complicaţii; din colectivităţi închise, familii numeroase, care locuiesc în cămine. Spitalizarea şi izolarea bolnavilor se face pentru 7-10 zile, însă controlul clinic şi de laborator durează până la 21-22 zile de la debutul bolii pentru a preveni sau surprinde la timp apariţia complicaţiilor alergice (renale sau reumatismale). Izolarea individuală este necesară în scopul evitării infecţiilor încrucişate. In spitale nu se internează în acelaşi salon bolnavii noi şi cei convalescenţi.
Tratamentul se efectuează în scopul suprimării germenului cauzal, în formele toxice şi neutralizării toxinei. Tratamentul antimicrobian se face cu penicilină, antibioticul de elecţie Penicilina-G se administrează în doze adecvat formei clinice 50 - 100.000 U/kg în 24 de ore în formele uşoare şi medii şi 200.000 U/kg/24 de ore la început i/m sau i/v, iar peste 3-4 zile per os în formele severe. Durata terapiei este de 7-10 zile. Eritromicina substituie penicilina numai în cazurile când pacientul nu tolerează penicilina sau în cazul în care scarlatina este produsă de tulpini de streptococ rezistente la penicilină. Doza eritromicinei este de 20-30mg/kg/24 ore, durata fiind de 10 zile. Aceleaşi indicaţii au şi vancomicina, cefalosporineie, rifamicina.
In cazuri de strictă necesitate (antipiretice, analgezice, vitamine). Gargara repetată cu ceaiuri de muşeţel este binevenită ca şi aplicarea de comprese în adenopatii cervicale sau submaxilare.scarlatina-la-copii
In formele toxice se administrează perfuzie endovenoasă, prednisolon (1-2 mg/kg/24 de ore, vitamine C, K, cardiotonice ^glicozide cardiace) şi cardiotrofice (riboxină, cocarboxilază, ATF etc).
Informele septice şi toxico-septice antibioticoterapia se face cu doze mari de penicilină G şi durează 2-4 săptămâni, asociată eventual cu terapia patogenetică, simptomatică şi igienodietetică respectivă, se tratează de asemenea complicaţiile respective.
Forma toxicoseptică constituie o combinaţie a celor 2 forme descrise.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

759

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021