...

                        

08:36

Colangita - proces infectios al intregului arbore biliarColangita reprezinta un proces infectios al intregului arbore biliar sau numai al sistemului intrahepatic dezvoltat aproape intotdeauna in conditiile obstructiei partiale sau complete a caii biliare principale

Colangita este unul din cele mai periculoase si mai grave complicatii ale maladiilor zonei hepato-duodeno-pancreatice. Mai des interpretata ca un sindrom satelit al acestor maladii. Actualmente colangita se contureaza tot mai evident ca problema chirurgicala individuala,  rezolvarea ei garanteaza succesul chirurgiei bilio-pancreatice. In practica chirurgicala ca regula mai des ne intalnim cu colangita acuta purulenta, ea este o consecinta grava al obstructiei cailor biliare extrahepatice. In acest caz se implica arbore biliar cu o suprafata de circa 10m2, ceia ce determina o intoxicatie vadita, patogenetic incluzand icterul si procesul septic. Icterul mecanic avand o evolutie cu hipertenzie biliara, deteriorare a hepatocitelor, celulelor Koupfer, colemie si acolie. Patologia este asociata cu dereglari imune, endotoxemie, insuficienta multipla de organ cu letalitate 4,7 – 88%, in mediu reprezentand 22,7

In patogenia colangitei acute si acute recidivante rolul principal il detine obstructia brusca a arborelui biliar cu instalarea unei hipertensiuni biliare. Hipertensiunea canalara inverseaza cu usurinta sensul de curgere al secretiei biliare prin caile preformate, neexistand un sistem eficient de supape functionale, care sa conduca bila din spatiul Disse catre canaliculul biliar impotriva  gradientului presional. La o presiune de mai mare de 250 mm H2O apare un edem hepatocitar, hipertensiune limfatica si sinusoidala cu evaluarea unui reflux colangiolimfatic cu  patrunderea masiva in ser a endotoxinelor bacteriene si evaluarea reactiilor septice specifice. Aceasta ca regula se finiseaza cu instalarea socului septic.

Bacteriile patrund in caile biliare din intestin prin fluxul portal sau ascendent prin caile biliare, mai rar prin circuitul sanguin  mare, sau prin calea limfatica.

Prezenta bacteriilor  in bila –bacteriocolia inca nu vorbeste despre colangita.

Tabloul clinic. Tabloul clinic a colangitei in mare masura este motivat de patologia de baza, care a adus la obstructia biliara.  Angiocolita il complecteaza cu tabloul unui proces septic (febra 39-400 , frisoane). In 1877 Charco J.M. in notiunea de angiocolita a inclus triada clinica: frisoane  cu febra, icter, dureri in rebordul costal drept. In 1911 Clairmont si Haberer descrie un caz clinic de angiocolita purulenta cu evolutia unui sindrom hepatorenal.In 1959 Reinold B.M. la triada Charcot a complectat dereglarea constiinta sau letargia si tablou de soc. Din cele expuse  aici reiese ,ca diferiti autori descriiau diferite etape clinice ale angiocolitei purulente.

  1. Ahaladze (1997) a delimitat evolutia clinica a colangitei acute purulente in 3 etape succesive: 1. faza schimbarilor locale inflamatorii; 2. faza complicatiilor septice; 3. faza insuficientei poliorganice.

Faza schimbarilor locale - tabloul clinic e motivat de patologia de baza.Atentia clinicistului e atrasa de obicei de aparitia fiebrei, durerilor persistente,  a icterului in progresie. Faza complicatiilor septice- etapa cardinala in evolutia colangitei purulente. Aparitia primului frison este indice direct a debutului stadiului septic. Frisoanele fiind expresia patrunderii masive a endotoxinei si microbilor in circuitul sanguin, sunt motivate de aceleasi cauze ca si in sepsis - lipopolisaharidele a peretelui bacterian. Anume ele sunt catalizatorul reactiilor imunologice, hemodinamice, volemice, dereglarilor hidro-saline prezente in starile septice. In cazul unei colangite nerezolvate si unei evolutii maligne a angiocolitei purulente  faza septica  trece in stadiul dereglarilor poliorganice  cu evolutia unor reactii sistemice ireversibile si  duc la final letal.

Durerea din hipocondrul drept, avand deseori caracterele colicii biliare, apare prima. Febra este de 38-390C si, alaturi de frisoane, domina tabloul clinic. Frisoanele sunt paralele cu ascensiunea termica, uneori temperatura corporala crescand pana la 40-410C in cateva ore, ramanand stationara cateva ore sau 1-3 zile. Icterul apare in 24-48 ore dupa durere, fiind asociat cu urini hipercrome si cu scaune partial sau complet decolorate. Icterul poate fi permanent sau fluctuant. Daca icterul apare la peste 3 zile de la colica biliara, originea lui litiazica este putin probabila.

Semnele fizice sunt relativ nespecifice. Sensibilitatea abdomenala apare la majoritatea pacientilor. O hepatomegalie moderata poate fi evidentiata la 50%dintre pacienti. Semne de iritatie peritoneala apar in 15% din cazuri. In aceeasi proportie apar hipotensiunea arteriala si confuzia mentala. (M.Grigorescu 1997).

Palitra manifestarilor clinice este larga. Multi pacienti au o boala cu evolutie autolimitata, caracterizata prin ascensiuni termice, frisoane, urinari hipercrome si dureri abdominale. Aceste manifestari apar, de obicei, in litiaza coledociana si in stricturile cailor biliare. La alti pacienti apar semne ale unei stari toxice severe cu soc si alterarea functiilor cerebrale. Aceasta forma a bolii mai este numita ca colangita supurativa, caracterizata prin febra, icter, durere, confuzie, hipotensiune (pentada Raynold), dar termenul este imprecis, deoarece corelarea cu caracterul purulent al bilei este slaba. Termenul mai des se foloseste pentru a sublinia caracterul sever al infectiei generate de obstructia biliara.

Tratamentul chirurgical al colangitelor

I etapa       II etapa

PSTE cu litextractie endoscpica cu succes

Colecistectomie laparoscpica / traditionala.

PSTE cu litextractie fara succes.

Colecistectomie laparoscopica/traditionala cu revizia CBP.

 

PSTE cu drenaj nasobiliar.

Colecistectomie,coledocolitotomie, la necesitate derivatie bilio-digestiva.

 

Stenozele distale a CBP nerezolvate endoscopice(benigne).

Derivatie bilio-digestiva.

 

Tumorile distale a CBP.

Derivatii biliodigestive (colecistoenterostomiile, coledocoenterostomiile).

Rezectie pancreato-duodenala

 

 

Tumori de coledoc sau d. Hepatic comun.

Rezectia CBP purtatoare de tumoare cu derivatie biliodigestiva.

 

Tumorile proximale (hilul hepatic).

Drenarea externa a cailor biliare drepte si stangi cu by-pass biliodigestiv extern. Rezectia in bloc a tumorii cu derivatie bilio-digestiva.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

843

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020