...

                        

19:36

Coma hiperosmolara: cauza, tabou clinic, Diagnostic si tratamentSe întâlneşte cu o frecvenţă de 10 ori mai mică decât cea cetoacidotică. Mai afectate sunt femeile. Coma hiperosmolară este o complicaţie gravă a diabetului, mai ales de tip II, care survine cel mai frecvent la pacienţii în vârstă, şi este favorizată de:

  • Infecţii intercurente.
  • Stările ce duc, pe de o parte, la deshidratarea organismului, şi pe altă parte la agravarea insuficienţei insulinice (traume, combustii, dereglări gastrointestinale cu vome şi diaree, hemoragii, administrarea necontrolată de diuretice sau de corticoizi, perfuziile cu glucoza, manitol, hemodializa etc).

Patogenia nu este pe deplin cunoscută. Există o carenţă insulinică mai puţin severă ca în cetoacidoză astfel că lipoiiza este blocată în timp, se dezvoltă progresiv o hiperglicemie, care provoacă o diureză osmotică şi deshidratare.

Tabloul clinic este dominat de semne de deshidratare foarte severă în absenţa acidozei: mirosul de acetonă şi respiraţia Kussmaul lipsesc. Hemoconcentraţia antrenează şi substanţe trombolpastice care favozează coagularea intravasculară diseminată. Semnele neurologice sunt crente: secuze musculare, contracţii clonico-tonice, hemipareze cu reflex

Babischii pozitiv, afazie, nistagmus, hemianopsie ca consecinţă a deshidtării severe a celulelor nervoase şi a dereglărilor microcirculaţiei.proteine

 

Diagnosticul de laborator

-In analiza generală a sângelui: eritrocitoză, leucocitoză, hematocri crescut, VSH mărit ca consecinţă a hemoconcentraţiei.

- Glicemia este extrem de ridicată, mai mare de 33 - 44mmol/l, unepână la 55,5 mmol/1.

- Hiper Na, CI, K- emie.

- Osmolaritatea plasmei permanent crescută 330 - 500 mOsm/1.

- Concentraţiile de ACTH, STH, cortizolul sunt moderat crescute.

- Corpii cetonici în plasmă sunt în normă şi lipsesc în urină.

 

Principiile fundamentale în tratamentul comei hiperosmolare. Pentru a rehidrata organismul, în caz de hiperosmolaritate, se administrează soluţie de clorură de sodiu de 0,45% sau 0,6%. Cantitatea totală de lichid administrată prin perfuzie intravenoasă este mai mare decât în cetoacidoza, deoarece deshidratarea organismului în coma hiperosmolară este mai pronunţată decât în coma diabetică. Se recomandă de administrat circa 8 1 lichid/24 ore şi numai unui număr redus de pacienţi li se vor administra până la 10 1. Regimul admi­nistrării lichidului: în primele 2-3 ore de tratament circa 3 1 de lichid, ulterior viteza infuziei se scade. Pe parcursul introducerii intravenoase a lichidului este necesar controlul tensiunii venoase centrale.

 vaccinare

Insulinoterapia comei hiperosmolare se efectuează prin următoarele metode:

  1. Metoda tradiţională - utilizarea dozelor mari de insulina (actualmente această metodă aproape nu se foloseşte, întrucât prin complicaţiile eventuale cedează metodei insulinoterapiei cu doze mici.) Pe fondul infuziei soluţiei de clorură de sodiu 0,45%, se administrează 25 U insulina intravenos şi 25-30 U intramuscular (din cauza deshidratării exagerate,

insulina din ţesutul adipos subcutanat se absoarbe rău). Ulterior se administrează câte 25-30 U fiecare 2 ore sub controlul glicemiei. Când nivelulglucozei în sânge scade până la 13,9 mmol/ (250 mg/100 ml), dozele de insulina se micşorează şi se administrează peste 4 ore, iar în perfuzie intravenoasă se administrează soluţie de glucoza de 5%. Se va ţine cont de faptul că în coma hiperosmolară sensibilitatea organismului la insulina este mai mare decât în coma cetoacidotică. Pentru a preveni hipopotasemia, paralel cu infuzia soluţiei de clorură de sodiu, se va administra intravenos clorură de potasiu cu viteza de 20-30 mmol/oră.

 

  1. Insulinoterapia cu doze mici de insulina şi corectarea tulburărilor potasiului este asemănătoare cu cea din coma cetoacidotică.

Heparinoterapia este indispensabilă. După faza acută, reîntoarcerea la terapia anterioară cu hipoglicemiante orale la diabeticii de tip II este posibilă în funcţie de evoluţia bolii.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1447

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021