...

                        

15:09

Condiloame acuminateDefinitie: condiloamele acuminate reprezinta leziuni exofite, pediculate, roz-rosietice, provocate de HPV, cu localizare predilecta in regiunea ano-genitala.

Etiopatogenie: mai des sunt provocate de tipurile 6 si 11 ale Papilomavirusurilor umane; pot fi induse si de tipurile oncogene ale HPV(16,18,31,33,45); modul de transmitere este preponderent pe cale sexuala; macerarea epiteliului genital in procesele inflamatorii banale sau infectii sexual transmisibile(trichomoniaza,ureoplazmoza,chlamidioza) prezinta un risc sporit de contaminare

Clinica: formatiuni papuloase vegetante cu localizare ano-genitala; la barbati se localizeaza predilect pe fata interna a preputului, fren, santul balano-preputial, mai rar pe gland si pe meatul uretral; La femei mai frecvent sunt localizate pe labiile mari si mici, clitoris, vestibul, mai rar leziunile sunt prezente in vagin, perineu si regiunea perineala; afectarea colului uterin este soldata cu un risc crescut de malignizare. Condiloamele acuminate au consisitenta moale, baza pendulata, pot fi de diferite marimi, uneori capatind dimensiuni gigante(condilomatoza Buschke-Lowenstein). Leziuni au culoarea roz-rosie, suprafata rugoasa si fregvent macerata, adesea insotita de un secret urit mirositor. Chiar si dupa tratament, recurentele sunt destul de frecvente.

Diagnostic diferential: condiloame late in sifilis.

Diagnostic de laborator: examen histopatologic- evidentiaza efectul citopatogen al virusului asupra celulelor epiteliale; testul Papanicolau- folosit cu scopul identificarii modifcarilor celulare anormale de la nvelul cervixului si pentru screening-ul canceruluui de col uterin.

Tratament: chiuretaj in leziuni mici, vaporizare cu vapori CO2, electrocauterizare, crioterapie cu azot lichid- cu expunere medie, uneori repetata; aplicatii cu podofilina de 10-20%(de spalat peste 1-4 ore), podofilotoxina de 0.5%, acid tricloracetic 80-90%, imiquimod crema 5%, excizie chirurgicala a leziunilor mari.

Ataşamente: Imagine 1
® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

8169

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020