...

                        

20:19

Conservarea structurii dentare. Crearea formei de retenție a dintilorPrepararea canalului radicular

Prepararea canalului radicular presupune îndepărtarea de substanță dentară minimă din canal pentru crearea unui spațiu radicular, în scopul inserării unui pivot radicular.

Cerințe care trebuie respectate:

 • nu se lărgește prea mult, (inutil), canalul radicular putem crea căi false, perforarea sau slăbirea rădăcinii.
 • cimentarea neatentă a pivotului poate despica (fractura) rădăcina sau apare, ulterior, în timpul funcțiilor; analiza cantității de dentină restantă prognozează rezistența la fractură.
 • studiile de laborator, în vitro, arată că pivoții cimentați cu diametre mari fracturează mai ușor rădăcina decât cei cu diametere mai mici. Analizele de fotoelasticitate arată că stressul intern este mai mic dacă pivoții sunt mai subțiri.
 • canalul radicular nu se poate prepara în mod uniform, nu putem evalua cantitatea de substanță dentară îndepărtată și nici care este grosimea dentinei restante.
 • rădăcinile sunt mai înguste meziodistal și mai mari vestibulo-oral și prezentă niște depresiuni proximale care nu pot fi evaluate pe o radiografie; cele mai multe fracturi radiculare au loc în aceste zone datorită faptului că dentina are o grosime minimă
 • canalul radicular trebuie lărgit atât cât să se potrivească pivotul și să ofere retenție și rezistență.
 • lărgirea canalului nu depășește o dată sau de două ori ultima mărime a acului folosit în tratamentul endodontic; canalul radicular este mai larg coronar și prin urmare aici se prepară mai mult.

Prepararea structurilor dentare coronare

Dinții tratați endodontic prezintă pierderi de substanță dentară datorită leziunilor carioase, restaurațiilor anterioare, sau preparării unor cavități mari de acces în camera pulpară. Substanța dentară se pierde și atunci când se impune realizarea unui pivot și bont coronar turnat deoarece este nevoie de o deretentivizare suplimentară. Substanța dentară se conservă cât mai multă pentru evitarea concentrării stressului la nivel marginal. Dacă substanța dentară este mai mare de 2 mm nu mai este foarte important designul pivotului în ceea ce privește asigurarea rezistenței la fractură.

Prelungirea preparației coronare spre apical determină apariția fenomenului de încercuire a structurilor dentare restante (numit în literatură efectul ferrule); care este definit ca o bandă sau un inel care se adaptează pe rădăcina sau coroana dintelui, înconjură țesuturile dentare, le protejează și care va fi acoperit de viitoarea coroană

Rolul acestuia este de a menține țesuturile dentare împreună. Studiile arată că atunci când conservăm mai multă substanță dentară prognosticul este sigur dar literatura este săracă în ceea ce privește studiile referitoare la crearea efectului de încercuire pe seama alungirii chirurgicale a coroanei, când se modifică raportul coroană /rădăcina.

 

Datele puține găsite, relevă faptul că are loc o slăbire a dintelui decât întărirea lui, comparativ cu efectul de încercuire creat prin extruzia ortodontică, unde chiar dacă rădăcina este scurtă coroana nu este alungită.

 

 Crearea formei de retenție a dintilor

Dinții frontali

Descimentarea pivoților este întâlnită des în clinic. Ea apare când nu se asigură o formă de retenție adecvată a preparației. Dinții frontali cu o convergență vestibulo-orală combinată și cu dinți mai mici, împiedică să se obțină o formă de retenție adecvată.

Factorii care determină retenția unui pivot:

 • designul preparației
 • lungimea pivotului
 • diametrul pivotului
 • textura suprafeței
 • cimentul

 

Designul (geometria) preparației

 • Dinții frontali nu au aceeași formă a canalelor radiculare pe secțiune transversală.
 • Incisivii centrali au o formă a canalului pe secțiune transversală circulară și canalul radicular poate fi pregătit cu pereți paraleli sau cu o conicizare minimă, folosind driluri de canal sau ace reamer de o formă și mărime corespunzătoare viitorului pivot.
 • Canalele eliptice se prepară cu o conicitate mică până la 6-8 grade în scopul asigurării unei retenții maxime.
 • Retenția poate fi îmbunătățită prin folosirea pivoților filetați care se înfiletează în dentină dar sunt contraindicați deoarece crează stress residual în dentină și fracturează rădăcina. Dacă totuși se folosesc, după ce s-a creat pasul în dentină se retrage o jumătate de pas (de spiră) pentru a crea pasivitate în dentină.

În urma documentării literaturii de specialitate datele confirmă că

 • pivoții cilindrici (paraleli, ParaPost) sunt mai retentivi ca cei conici;
 • pivoții filetați sunt cei mai retentivi.

Datele sunt valabile în situația în care pivotul se adaptează perfect la preparația canalului radicular; gradul de retentivitate este proporțional cu aria suprafețelor de contact.

 • Pivoții cilindrici, paraleli sunt eficienți în jumătatea apicală a canalului radicular deoarece mai toate canalele preparate au o formă de flacară în jumătatea ocluzală a canalului radicular. Genul acesta de pivoți nu este eficient în canalele eliptice deoarece trebuie lărgite foarte mult și aceste rădăcini mai sunt și curbate în treimea apicală și apare pericolul de perforare (cale falsă) cu slabirea rădăcinii.

 

Lungimea pivotului radicular

Lungimea pivotului influențează și retenția pivotului. Cu cât un pivot este mai lung cu atât este și retenția mai bună. Un pivot scurt fie va fractura rădăcina ori se va descimenta foarte des. Pivotul foarte lung nu este indicat, deoarece nu va mai proteja sigiliul obturației radiculare (acei 5 mm de obturație apicală) sau va perfora rădăcina.

Condiția absolută a alegerii lungimii unui pivot este să fie atât de lung încât să nu încalce sigiliul apical, să nu influenteze rezistența și integritatea țesuturilor dentare restante. Corect este să rămână 5 mm de obturație apicală la apex și dacă se poate lungimea pivotului să fie cât înălțimea coroanei clinice. Pivotul prea scurt dispune la fractură. Sunt cazuri clinice când rădăcinile sunt scurte și coroanele dentare clinice înalte. În aceste cazuri trebuie rezolvată problema și anume fie periclităm principiile mecanice, periclităm sigiliul apical, sau pe amândouă. Rezolvarea vine din păstrarea a cel puțin 3 mm de obturație radiculară.

 

Diametrul pivotului

Clinicienii au încercat să mărească retenția prin creșterea diametrului pivotului. Acest lucru nu este indicat deoarece presupune prepararea în exces a pereților canalului radicular cu slăbirea lor. Corect este ca diametrul pivotului să aibă o treime din diametrul transversal a canalului radicular.

 

Textura suprafeței pivotului

Pivoții conici zimțați și rugoși sunt mai retentivi decât cei netezi, mai ales dacă mai prezintă și un canal de-a lungul pivotului. 

Cimentul

 • cimentul nu este determinant în asigurarea retenției sau creșterea rezistenței la fractură
 • cimenturile tip rășină sunt cele mai retentive cu condiția ca obturația de canal să nu fie făcută cu produse care conțin eugenol. Dacă acest lucru există se îndepărteaza urmele de eugenol de pe pereții radiculari, meticulous, se fac irigații abundente cu etanol sau gravaj cu acid forforic 37% cu condiția ca adezivul să fie eficient.
 • cimenturile fosfat de zinc și cele glassionomere au proprietăți comparabile și sunt bune;
 • cimenturile carboxilate și rășinile composite sunt mai puțin retentive.

 

 • unele cimenturi rășini și glassionomere au o retentivitate mai mare decât cimenturile rășini-ionomere.
 • cimentul are un rol minor sau chiar neglijabil; adaptarea pivotului la pereții canalului este foarte importantă; dacă nu este corectă pivotul se rotește sau se înclină sau pur și simplu cade din canal.

 

Atitudinea față de dinții posteriori

Pivoții lungi cu formă circulară pe secțiune transversală oferă o retenție bună pe dinții frontali dar nu sunt indicați pe dinții posteriori datorită faptului că au rădăcinile curbate și canalele radiculare eliptice sau în formă de panglică. În aceste cazuri inserăm doi sau trei pivoți mai scurți, fiecare pe câte un canal (sunt divergente).

Bontul coronar se poate realiza din rășini compozite sau amalgam de argint. Când se folosește amalgamul de argint el se condensează în jurul pivotului cimentat în canalul radicular sau se condensează direct într-un spațiu creat în jurul pivotului.

Numărul de pivoți aplicați depinde de cantitatea de substanță dentară restantă. Dacă dintele are o cantitate apreciabilă de substanță dentară este suficient folosirea unui singur pivot pentru a oferi retenția necesară bontului coronar. În cazul când există mai mult de 3-4 mm de substanță dentară nu se mai indica folosirea pivoților deoarece există suficientă substanță restantă pentru retenția materialului bontului coronar.

 

Când nu se folosesc pivoți trebuie să facem camera pulpară retentivă pentru materialul de reconstituire; sau prepararea unor mici puțuri în care va pătrunde materialul de reconstituire pentru bont.

În cazul molarilor și premolarilor mandibulari, care au o cantitate apreciabilă de substanță dentară restantă dar au și o bandă circulară de țesut dentar la nivel cervical, cu o conicizare limitată, permit refacerea bontului coronar condensând amalgamul direct în camera pulpară. Lipsa unuia sau mai multor cuspizi impune aplicarea în canalul radicular pregătit a câte un pivot în jurul căruia se condensează amalgamul de argint. Molarii maxilari au canalul cel mai mare palatinal și aici se inseră pivotul, pe când cei inferiori au canalul radicular cel mai mare distal și pe acesta inserăm pivotul.

Molarii distruși, cu pierderea unuia sau mai multor cuspizi, pot fi restaurați cu pivoți și amalam de argint. Se pot realiza turnături separate pentru bontul coronar (piese interșanjabile), cu axe de inserție diferite. O altă metodă este folosirea canalului mare radicular și apoi pregătirea unui canal adițional pentru un pivot mai scurt.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

819

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021