...

                        

20:52

Cum se manifesta clinic scarlatina?Perioada de incubaţie în scarlatina durează 1-10 zile. Debutul bolii este brusc, uneori brutal cu febră mare (39-40°C), dureri în gât, vomilări, cefalee. Peste câteva ore apar erupţii cutanate care se extind rapid pe gât, trunchi, extremităţi.
Exantemul scatlatinos se manifestă prin prurită uşoară şi se caracterizează printr-un eritem difuz punctat cu mici papuk-roşii, dând la palpare o senzaţie aspră de tegument granulos. Culoarea erupţiei este roşie-intensă. Erupţia scarlatinoasă începe pe gât şi torace şi se generalizează rapid, în circa 24 de ore.Scarlatina

Este mai intensă pe suprafaţa flexorie a membrelor, în axile, pe torace zonele laterale şi abdomenul inferior (triunghiul femuro-inghinal). în plici erupţia are un aspect caracteristic sub formă de dungi hemoragice, semnul Pastia ce persistă după stingerea erupţiei şi permite diagnosticul tardiv al scarlatinei. Pe faţă apare o congestie intensă a obrajilor, buzele devin carminate, contrastând cu paloarea circumorală (faţiesul descris de N F. Filatov ("facies pălmuit"). Concomitent cu exantemul de bază descris mai sus în scarlatina pot fi: exantem miliar sub formă de vezicule mici cu lichid, transparent sau albicios; exantem papulos, maculopapulos la copii cu antecedente alergice; exantem hemoragie, în formele severe cu aspect de purpură generalizată.
Exantemul scarlatinos poate fi intensificat prin compresiune sau stază produsă de garoul de cauciuc, apărând semnul Rumpel-Leede pozitiv. Tegumentele în scarlatina sunt uscate. Erupţiile se menţin 3-7 zile, apoi pălesc treptat. După 5-10 zile apare descuamaţie caracteristică, iniţial pe gât şi subunghial la pulpa degetelor. Scuamele au aspect fainos pe trunchi şi faţă şi în lambouri pe palme şi tălpi, când se pot detaşa porţiuni largi în formă de degete, mănuşă. Descuamarea durează 2-3 săptămâni.
Angina este un simptom permanent al scarlatinei, ea fiind de un roşu intens (ca flacăra), cuprinzând amigdaleie, pilierii, lueta şi o parte a vălului palatin, oprindu-se brusc la limita palatului dur ca o linie transversală. Alteori angina poate fi pultacee, cu exsudat cenuşiu-gălbut distribuit în puncte sau zone care uneori confluează, luând aspectul unor membrane false Angina poate fi şi ulceronecrotică. Prin asociere cu germenii anaerobi se poate realiza o angină gangrenoasă. Ganglionii limfatici submaxilari şi cervicali superiori sunt tumefiaţi şi dureroşi.
Mucoasa linguală prezintă următoarele modificări: în I-a zi limba este intens saburală, în următoarele zile depozitul dispare treptat de la vârf spre bază şi de la margini spre centru în procesul de curăţare a limbii se formează o mucoasă roşie, proemina papilele linguale, aspect particular in scarlatina numit limbă zmeurie care este realizat complet după a cincea - a şasea zi de la debutul bolii; limba se reepitelizează apoi căpătând culoarea roşie-închisă şi un luciu (limbă de pisică).
scarlatinaIn perioada de stare a bolii se pot constata următoarele modificări circulatorii: tahicardie, presiune arterială ridicată moderat. Dermografismul este alb cu perioada ascunsă îndelungată şi cea vizibilă scurtă, simptomul Aşner negativ. La a patra - a cincea zi a bolii, rareori mai târziu, apare o asurzire uşoară a zgomotelor cordului, hipotensiune arterială, aritmie respiratorie, dilatarea cordului spre stânga, suflu sistolic, iar ECG arată bradicardie sinusală şi aritmie.
Afecţiunile altor organe ţin de gravitatea bolii, hepatomegalie (în formele toxice se marchează subicter sau icter pronunţat), atingere renală (nefrită în focar cu oligurie, albuminurie şi cilindrurie); simptome neuropsihice în scarlatinele severe (agitaţie, delir, convulsii, meningism sau comă cerebrală), artralgii (toxice). Se constată leucocitoză cu neutrofilie, eozinofilie (4-12%).

DIAGNOSTICUL DIFERENŢIAL se face cu alte boli eruptive: rubeola, rujeola, dermatita toxicoalergică, pseudotuberculoza, boala serului, infecţia stafilococică cu exantem scarlatiniform etc. In scarlatina stafilococică (foarte rar întâlnită) erupţia de tip scarlatiniform apare în prezenţa unui focar purulent (limfadenită purulentă, osteomielită), din care se izolează stafilococi. Lipseşte angina, limba zmeurie, alte semne caracteristice scarlatinei.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

1098

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021