...

                        

21:32

Cum trebuie sa fie un copil nascut la termen?Perioada neonatală corespunde perioadei de adaptere a copilului la condiţiile noi ale vieţii extrauterine şi este apreciată ca durata primelor 30 de zile.

Primele 7 zile constituie perioada perinatală, caracterizată prin prezenţa anumitor particularităţi morfo-funcţionale ale nou-născutului, dar şi printr-o patologie deosebită.

1.Particularităţi morfo-funcţionale ale nou-născutului la termen

  1. a) Particularităţi morfologice:
  • Lungimea variază între 49-51 cm. La fete şi 50-52 cm. la băieţi, în prima lună înregistrându-se o creştere în lungime de 4 cm.
  • Greutatea variază între 2800-3100 g la fete şi 3000-3250 g la băieţi, în prima lună creşterea în greutate fiind egală cu aproximativ 500 g. Nou-născuţii cuprinşi între 2800-2500 g sunt consideraţi subponderali, iar sub 2500 prematuri, dar pentru a-I eticheta ca atare trebiue să existe şi alte criterii.
  • Segmente şi perimetre: Craniul este relativ mare, reprezentând 1/4 din lungimea copilului, având un perimetru cranian=34-35 cm. neurocraniul este mult mai dezvoltat decât orocraniul. Fontanela anterioară, de formă romboidală măsoară 3-3,5/2-3 cm. Fontanela posterioară, triunghiulară, este deschisă la 25% din nou.născuţi şi se închide după 4-6 săptămâni. Gâtul este scurt. Toracele are forma unui trunchi de con cu baza în jos. După stabilirea funcţiei pulmonare şi a circulaţiei, ia o formă aproape cilindrică cu coastele aproape orizontale, împiedicând deseori o mişcare inspiartorie suficientă, ceea ce determină respiraţia de tip diafragmatic (abdominal). Perimetrul toracic la naştere este de 31 cm. Abdomenul este mare cu perimetrul =32cm. Există o hepatomegalie fiziologică (2-3 cm sub rebordul costal, consistenţă de organ). Membrele superioare şi inferioare sunt relativ scurte şi aproape egale ca lungime. Jumătatea taliei la nou-născut este deasupra ombilicului, la adult la nivelul simfizei pubiene.
  • Pielea şi anexele: pielea este incomplet dezvoltată anatomic şi funcţional; epidermul subţire, bogat vascularizat, lipsit de pigmenţi, explică eritemul nou-născutului din primele zile. Pielea este vulnerabilă pentru agenţii fizici, chimici şi infecţioşi.

Pe tegumente, mai cu seamă la nivelul plicilor, pe umeri şi torace este prezent vernix caseosa, substanţă grăsoasă alb-gălbuie, ce conţine glicogen şi colesterol, fiind produsul epiteliului amniotic sau a glandelor sebacee ale fătului. Acest vernix caseosa, se susţinea înainte că ar avea rol antiinfecţios (bactericid) şi de protecţie a pierderii de căldură. El dispare spontan în 24-48 de ore.

Unii nou-născuţi prezintă în primele zile descuamaţia fiziologică a stratului cornos, cu aspect furfuraceu sau lamelar, continuând câteva zile sau, mai rar, până la sfârşitul primei luni. Glandele sudoripare sunt foarte puţin dezvoltate, secreţia sudorală fiind absentă sau foarte redusă în prima lună.

Glandele sebacee, bine dezvoltate de la naştere pot prezenta în schimb o secreţie abundentă. Lanugo sunt perii fini, negri, răspândiţi mai ales pe frunte, umeri, spate şi care cad repede.

Unghiile depăşesc uşor vârful degetelor.

Mulţi nou-născuţi prezintă în ziua 2-3 eritemul alergic al nou-născutului, de tip urticarian, micropapulos, scarlatiform sau rujeoliform, care dispare în câteva zile. Acesta nu trebuie confundat cu foliculita sau cu altă boală cutanată.

Ţesutul celular subcutanat este mai bine reprezentat la nivelul feţei şi este mai redus pe torace, abdomen şi membre.

  • Cordonul ombilical. După secţionare bontul ombilical trece prin trei faze: 1. Mumificare; 2. Formarea şanţului de eliminare la nivelul liniei amniocutanate; 3. Căderea bontului în ziua 5-7, cel mai târziu în a 10-a zi. Plaga ombilicală se epidermizează treptat, de la periferie spre centru şi se cicatrizează complet în 3-4 săptămâni. Prin retracţia vaselor ombilicale, cicatricea se afundă. Uneori, în urma unui defect de retracţie a tegumentelor ce înconjoară cicatricea acestea rămân proeminente, formând un ombilic cutanat, ce trebuie deosebit de hernia ombilicală.
® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

531

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020