...

                        

19:15

Diagnosticul diferenţial al anemiei B12-deficitareDiagnostic diferenţial.

Anemia B12-deficitară trebuie diferenţiată de anemi¬ile hemolitice, de anemia prin deficit de acid folie, de anemia aplastică, fierode¬ficitară, eritroleucemie.

La pacienţii cu anemii hemolitice pot fi semne de hemopoieza megaloblas¬tică ca rezultat al consumării excesive a acidului folie în timpul crizelor hemo¬litice, însă semnele pronunţate de hemoliză manifestate prin hiperbilirubinemie asociată de reticulocitoza până la tratament permit de a exclude anemia Bj ^de¬ficitară.

Anemia B|2-deficitară se deosebeşte de anemia fierodeficitară prin lipsa sin¬dromului sideropenie şi hipocromiei eritrocitelor, prin prezenţa sindromului ne¬urologic şi hemopoiezei megaloblastice la cea Bp-deficitară.

La pacienţii cu anemie aplastică pancitopenia este mai profundă, cu limfo-citoză pronunţată în formula leucocitară. Este prezent sindromul hemoragie, iar cel neurologic lipseşte. Rolul decisiv îi aparţine trepanobiopsiei care depistează clar aplazia medulară. Hemopoieza în aplazie nu este megaloblastică.

In unele cazuri apar dificultăţi de diagnostic diferenţial al anemiei Bp-defi-citare cu eritroleucemia. La pacienţii cu eritroleucemie hemopoieza deseori este megaloblastică, însă în punctatul medular se depistează şi celule blastice, mai frecvent de tip mieloblastic, lipseşte criza reticulocitară la administrarea vitami¬nei B]2.

Mai complicat este diagnosticul diferenţial cu anemia prin deficit de acid folie, având aceleaşi schimbări în sângele periferic şi în măduva oaselor. Spre deosebire de anemia Bp-deficitară lipseşte sindromul neurologic, deoarece aci¬dul folie nu participă la sinteza mielinei şi la scindarea acizilor graşi. Concentra¬ţia acidului metilmalonic este normală. Cea mai simplă şi mai accesibilă metodă de diagnostic diferenţial al anemiei prin deficit de acid folie de anemia Bp-defi-citară constă în administrarea tratamentului de probă. Se administrează vitamina B]2timp de 5-7 zile şi dacă nu apare criza reticulocitară se exclude anemia Bp-deficitară. Ulterior, timp de 5-7 zile, se foloseşte acid folie pe cale orală. Apari¬ţia reticulocitozei confirmă definitiv diagnosticul de anemie prin deficit de acid folie. Efectuarea tratamentului de probă la început cu acid folie nu va fi corectă, deoarece el (acidul folie) va mobiliza rezervele vitaminei B]2din ţesuturi pentru hemopoieza şi chiar în condiţiile de deficit al vitaminei Bp va influenţa pozitiv asupra hemopoiezei cu dezvoltarea reticulocitozei. Această eficacitate, însă, este temporară şi creează ulterior dificultăţi în diagnostic.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

91

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018