...

                        

21:35

Diagnosticul diferential al bolii Rendu-Osler si trombocitopeniei imuneDiagnosticul pozitiv in boala Rendu Osler se bazează pe depistarea telangiectaziilor. Dificultăţi apar în cazurile de localizare a telangiectaziilor pe mucoasa tactului digestiv, căilor respiratorii şi a mucoasei tractului urinar. Rolul decisiv în aceste situaţii aparţine metodelor de investigare endoscopicâ.

Diagnosticul pozitiv al trombocitopeniei autoimune idiopatice se bazează pe semnele clinice (hemoragii peteşiale cutanate şi pe mucoasă, lipsa adenohe-patomegaliei şi prezenţa splenomegaliei moderate numai la o treime din paci­enţi), criteriul hematologic (trombocitopenie izolată fără modificări în seria gra-nulocitară şi eritrocitarâ, megacariocite în măduva oaselor în cantitate normală sau în exces) şi prin excluderea altor cauze de distracţie excesivă trombocitară (hipersplenism, CID, sechestrare mecanică).

  

Asistenta medicala de urgenta in trombocitopenia autoimuna.

 Splenectomia este indicata in cazuri de urgenta majora in PTI acuta; in rest ramane o posibilitate de terapie pentru PTI cronica.

 

Atitudinea in hemoragia cu potenţial letal:

1.Evaluarea prin Computer Tomografie cerebrala

2.Posibil menoragie severa la adolescente ce necesita hemostaza de urgenta chirurgicala si tratament intensiv cu Igi.v. sau Metilprednison i.v.

3.IgG i.v., steroizi i.v., splenectomia în urgenţă in caz de CT cerebrala pozitiva pentru hemoragie intracraniana

4.Dacă este indicată craniotomia, este bine să se facă intii splenectomia

5.Transfuziile plachetare aduc un beneficiu mic (datorită prezenţei antigenelor plachetare universale). Se pot indica totuşi transfuzii plachetare 2-4 u/m2 la 6-8 ore  plachetele transfuzate sunt imediat distruse de autoanticorpi.

6.Plasmafereza e ultima alegere.

Indicatiile pentru splenectomie in trombocitopenia autoimuna

 

Apariţia primei recidive dupa tratamentul cu glucocorticoizi este considerată ca indicaţie pentru splenectomie, care se efectuează după jugularea sindromului hemoragie prin administrarea corticosteroizilor, care majorează numărul de trombocite.

Splenectomia asigu­ră vindecare în 86-96% din cazuri. Rareori splenectomia poate fi efectuată de urgenţă, deoarece apare pericol de hemoragie cerebrală, hemoragii digestive, uterine care nu se micşorează în urma tratamentului conservator, inclusiv şi cu folosirea masei trombocitare în cantitate de 6-8 doze la o transfuzie. Mecanis­mul de eficacitate a splenectomiei se explică prin înlăturarea organului unde se produc anticorpi antitrombocitari şi în care se distrug trombocitele cu anticorpi fixaţi pe membrana lor. Prognosticul după splenectomie este mai favorabil în ca­zurile de răspuns înalt la corticosteroizi şi de majorare considerabilă a numărului de trombocite (>500,0' 1071) în zilele a 7-a - a 10-a după operaţie.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

553

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020