...

                        

19:40

Diagnosticul diferential al limfadenopatiilorDiagnoticul limfoamelor non-Hodgkin. Diagnosticul diferential al limfadenopatiilor

 

Diagnosticul de LNH poate fi stabilit numai prin exami­narea citologică şi histologică a materialului obţinut din tumoare. Aceste două investigaţii permit de a determina varianta morfologică în conformitate cu Cla­sificarea morfologică a LNH, caracterul nodular sau difuz al tumorii . O deosebită importanţă în identificarea corectă a variantei morfologice au investigaţiile de imunofenotipare, iar în unele cazuri şi cele citogenetice.

Determinarea variantelor limfoamelor periferice atât de tip B cât ţi de tip T pe baza studiului morfologic este dificil. Utile în aceste situaţii sunt investigaţiile imunofenotipice. De exemplu, celulele limfomului zonei mantalei, spre deosebi­re de limfomul limfocitar, nu exprimă antigenul CD23. Exprimarea antigenelor CD5 şi CD 10 de celulele din zona mantalei permite de a le diferenţia de limfo­mul folicular şi limfomul zonei marginale.

 

Diagnosticul diferential al limfadenopatiilor

Diagnosticul diferenţial al maladiei Hodgkin se efectuează cu multe alte patologii, al căror simptom clinic de bază este limfadenopatiaDe menţionat că în cazurile dificile de diagnostic importantă este investigaţia la exprimarea antigenilor CD15 şi CD30 pe membrana celulelor Sternberg-Reed.

In cazurile de leucemizare a LNH prolimfocitare diagnosticul diferenţial se efectuează cu leucemia limfocitară cronică. La pacienţii cu leucemie limfocita-ră cronică se observă un paralelism dintre dimensiunile ganglionilor limfatici, ficatului, splinei şi numărul de leucocite. Procentul limfocitelor în hemogramă corespunde celui din măduva oaselor. Limfocitele sunt mici, cu cromatina nu­cleului condensată, citoplasmă foarte îngustă. Se observă umbre ale limfocitelor distruse numite umbre nucleare.

La bolnavii de LNH prolimfocitar dimensiunile ganglionilor limfatici, ale ficatului şi splinei depăşesc numărul de leucocite, care de obicei nu este mare.

Limfocitoza în sângele periferic deseori diferă de procentul limfocitelor în mie-logramă. Limfocitele sunt de dimensiuni mai mari, multe din ele morfologic au caracter de prolimfocite. Lipsesc umbrele nucleare. La majoritatea pacienţilor după tratament hemograma se normalizează cu dispariţia limfocitozei, ceea ce nu se întâmplă în cazurile de leucemie limfocitară cronică.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

667

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021