...

                        

16:48

Diagnosticul. Principii de tratament in Mononucleoza infectioasaDiagnostic

Diagnosticul pozitiv este sugerat de date clinice (angină febrilă aparent rezistentă la antibiotice, cu adenopatii mari submandibulare). Asocierea icterului sprijină diagnosticul, confirmarea fiind dată de laborator.

Testele de laborator

Acestea sunt indispensabile.

 • în mod constant se descrie un tablou sangvin aproape caracteristic cu leucocitoză, limfocitoză absolută şi neutropenic relativă şi cu apariţia in periferie a unor celule „albastre" (în nomenclatura Şcolii Franceze), descrise pentru mononucleozaprima dată de Downey (la noi poartă numele de „virocite" sau „limfomonocite"). în realitate sunt limfocite T reactive, ca urmare a incitării antigenice din partea limfocitelor B infectate. Hematologic sunt celule mari (25-30 microni), cu citoplasmă vacuolară albastră, de forme neregulate, cu nuclei foarte mari şi cromatină pulverulentă - ceea ce diferenţiază celula de plasmocite). Leucograma se modifică astfel încă de la debut şi poate persista mai multe săptămâni sau luni după boală sugerând numele bolii.
 • Cazurile se confirmă prin evidenţierea anticorpilor heterojili cu ajutorul testului ce poartă numele lui Paul, Buneii, Hăngănuţiu, Deihert şi Reacţia nu are specificitate reală de tip antigen-anticorp. Ea se desfăşoară în trei etape, din care prima etapă evidenţiază existenţa anticorpilor („test de prezumţie"), iar etapele II şi III vor diferenţia anticorpii heterofili din mononucleoza infecţioasă de alte tipuri de anticorpi cu comportament asemănător, ce apar în multe alte situaţii patologice, cum ar fi infecţii, boli de colagen, boala serului etc.

Testul poate fi negativ la copii (până la 50% dintre cazuri) şi la o parte din adulţi sau se poate pozitiva cu întârziere. Trebuie repetat în caz de suspiciune clinică mare şi în caz de test negativ la prima determinare.

Davidson a propus ulterior un test rapid pe lamă, suficient de sensibil şi orientativ, („Monospot"), dar fără a permite titrarea anticorpilor în cauză

 1. în situa(ii speciale se recurge la Ieste serologlec specifice ce pun în evidentă anticorpii ani ivii; ill. Aee.slea suni considerate de le/.civâ datorită costurilor mari, chiar şi in ţările bogate. Prin tehnica de imunofluorescenţă indirectă şi, mai recent prin ELISA, se evidenţiază anticorpii:
 • anticapsidă virală (VCA) de tip IgM şi parţial IgG la un titru semnificativ minim de 1/80. Aceştia apar cel mai devreme, chiar în faza de stare;
 • în covalenscenţă apar şi anticorpii antiantigen precoce (anti-D şi anti-R);
 • în urma lor apar, cu întârziere de peste 3 luni, anticorpii antiantigen nuclear şijbcatori de complement. în acest moment au dispărut din circulaţie anticorpii anti VCA de tip IgM.

Pentru tot restul vieţii se vor menţine cei anti-VCA de tip IgG şi antiantigen nuclear, alături de anticorpii fixatori de complement, fără a şti care asigură imunitatea.

mononucleoza

Diagnostic diferenţial

Cel mai des acesta porneşte de la datele clinice sau hematologice. Angina ridică în discuţie diferenţierea de:

 • anginele bacteriene rezistente la tratament;
 • alte angine virale;
 • angina difterică (diagnostic de laborator);
 • angine ulceronecrotice secundare (agranulocitoză, leucoze acute ş.a.) în caz de adenopatii:
 • adenopatii tuberculoase;
 • toxoplasmoză;
 • leucoze acute;
 • infecţie HIV.

Leucograma obligă la diferenţierea de leucoze acute şi de alte boli ce evoluează cu limfomonocitoză.

 

Tratament

Nu există tratament etiologic.

Bolnavii se izolează (nu este obligatorie spitalizarea) în condiţii de repaos la pat şi dietă de cruţare.

Se recurge cât mai devreme la tratament antiinflamator (AINS sau corticosteroizi) asociat cu Eritromicină sau Cotrimoxazol (pentru controlul florei bacteriene faringiene) pe o durată încă 3-5 zile după scăderea febrei.

Nu există profilaxie specifică.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

447

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019