...

                        

20:40

Diagosticul paraclinic și diferențial in insuficiența hipoparatiroidiană acutăÎn majoritatea cazurilor diagnosticul poate fi stabilit în baza datelor anamnestice și manifestărilor clinice. Momentele de bază ale anamnesticului: intervențiile chirugicale ale glandei tiroide sau paratiroide sau în regiunea anterioară a gâtului; administrarea unor medicamente , prezența sindromului de malabsorbție de durată; recția intestinală, traumele, iradierea gâtului.

Din examenul clinic se pot determina un șir de semne caracteristice, prezență cărora măresc probabilitatea convulsiilor tonise caracteristice hipocalcemiei. La acestea se referă cicatricile postoperaționale în regiunea gâtului, uscăciunea tegumentelor, fragilitatea unghiilor, defecte ale emailului dentar și deformarea dinților, caria răspândită, cataracta, alopecia areata, hipostatura, calcinate subcutanate și exostozele, modificările displastice ale membrelor, deficit psihic.

În momentul crizei este necesar de a colecta sânge pentru investigații de laborator, însă tratamentul este imediat neștiind rezultatele. Rezultatele determinării Ca în ser sunt foarte sensibile pentru metodele de corectare, transport și păstrare.

Reguli de prelevare, păstrare și transport:

  • colectarea și centrifugarea în condiții anaerobe, în eprubete cu vacuum, obligator cu umplerea acesteia;
  • păstrarea nu mai mult de 15 min, păstrarea mai îndelungată doar pe ghiață,
  • separarea plasmei sau serului doar cu seringa și nu mai târziu de 1 oră după centrifugare;
  • se poate utiliza doar heparina ca anticoagulant;
  • în paralel cu Ca 2+  este necesar de a determina și pH.

 

Rezultatele Ca total necesită a fi interpretate luând în considerație cantitatea de albumină, iar a Ca 2+   luând în considerație pH sanguin.este calculat după formulele ( în cazul albuminemiei mai mici de 40 g/l):

Cacor. (mmol/l )= Ca mas + 0,02 x (40 – concentr albuminei g/l)

 

Cacor. (mmol/l)= Ca mas – (0,02 x albumin (g/l)) +0,8

 

Astfel în cazul hipoalbuminemiei valorile adevărate la Ca cor sunt mai mari comprativ cu cel din laborator. Dacă nu vom calcula valoarea Ca cor către albuminemie, vom primi rezultate false de hipocalcemie în mai multe stări patologice (IRC).

În ceea ce privește pH sanguin, alcaloza acută contribuie la micșorarea Ca 2+  , iar acidoza duce la creșterea Ca 2+  . Valoarea Ca 2+  corec se va calcula după formula:

Ca 2+ cor  =  0,46 x Ca  + 0,5 x (7,40 - pH)

 

Ca 2+ cor  =  Ca 2+    + 0,5 x (7,4 -pH)

Cea mai veridică metodă este aprecierea Ca 2+   cu folosirea electrozilor ionselectivi.

Rezultate fals crescute ale Ca în cazul administrării acetaminofenului, etanol, hidralazinei, transfuzii de sânge citrat și hiperbilirubinemie.

Semnele hipocalcemiei se manifestă de obicei la un nivel de Ca 2+   0,8 – 1 mmol/l sau a Ca total mai jos de 1,9mmol/l (ceea ce corespunde hipocalcemieii moderate), iar cea severă va fi mai mică de 1,5 mmol/l.

Semne specifice ale hipocalcemieii La ECG nu sunt, se poate determina alungirea intervalului QT, aritmii ventriculare.

Dacă pacientul este cunoscut cu hipoparatiroidie, diagnosticul crizei nu este dificil. În cazurile când nu este stabilit astfel de diagnostic, apar mai multe întrebări:

  • este oare determinat tabloul clinic de o hipocalcemie acută?
  • Care este cauza hipocalcemiei?

 

Tetania hipocalcemică necesită diferențiere cu stările convulsive, care nu depind de nivelul Ca. Cel mai frecvent necesită diferențiere cu:

  • sindromul convulsiv determinat de afectarea organică a SNC (epilepsia, tumorile cerebrale, trauma craniocerebrală, meningita)
  • hipoglicemia;
  • convulsii isterice cu sindrom de hiperventilare sau fără acesta;

Sindromul convulsiv în afectarea organică a SNC ete caracterizat de prezența unui timp foarte scurt de convulsii, care se frecvent trec în convulsii clonico-tonice, deseori sunt mișcări.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

576

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020