...

                        

17:26

Dispnea laringianaNe intereseaza mai ales in laringitele virale, ce pot apare sub forma de epidemii, in unele anotimpuri.

Are trei forme importante:

1. Laringita striduloasa;

2. Laringita edematoasa;

3. Laringita severa - epiglotita.

1. Laringita acuta striduloasa

Apare in context viral, febril, si se manifesta prin tuse latratoare, voce ragusita, fond pe care apare o dispnee respiratorie ce se agraveaza cu prilejul fiecarui acces de tuse. La baza ei sta inflamatia marcata a laringelui, uneori cu aspect de pseudomembrane (in gripe), iar la copiii spasmofilici cu modificari ale metabolismului Ca si P, datorita spasmelor la nivel laringian si mai ales in cursul noptii.

 

Tratament

-          antiinflamator nesteroid la inceput de tip Aspirina 0,10 g/kg c/zi si nu se depasesc 3 g, daca inflamatia e foarte marcata, se administreaza HHC i.v. 10 mg/kg c/doza si la nevoie se repeta. Apoi bolnavul se sedeaza cu doze mici de Fenobarbital 3-5 mg/ kg c pentru a inhiba centrul respirator. Se pune in admosfera calda si umeda. Se pot efectua aerosoli cu hidrocortizon, ca antiinflamator, iar in prezenta eventualelor secretii viscoase si in tusea chinuitoare se adauga N.Acetilcistein (Mucosolvin) = mucolitice, Eurespal, Mucotreis 2%.

2.Laringita acuta edematoasa = laringita care evolueaza cu edem subglotic.

-          In aceasta situatie vocea poate fi pastrata, sau usor modificata. Domina clinic dispneea inspiratorie mai accentuata in intensitate fata de laringita striduloasa, alaturi este dispneea + cianoza, cand se administreaza HHC i.v. 10 - 50 mg/kg c /zi, determinand de fapt o "traheostomie medicamentoasa". Se poate administra si Solucortef sau Soludecadrin i.v. Solumedrol cu eficienta mai prompta si de durata mai mare. Se acopera cu antibiotice. Uneori este necesara intubatia, dar multi autori pledeaza pentru abtinerea de la aceasta manopera pentru a evita eventualul spasm glotic, infectia, dar daca dispneea se mentine, iar cianoza se acutizeaza, este iminenta de moarte prin asfixie si se impune si traheostomia cu intubatie.

 

3. Epiglotita

- poate debuta in cazul unei viroze, cu febra inalta (39-400), tuse dar care rapid se complica cu o suprainfectie microbiana cel mai adesea de etiologie cu: Haemophilus Influenczae, sau Cocobacilul Pfeifer.

Epiglotita cauzata de Haemophilus Influenczae se manifesta prin febra 400, stare toxica, dispne inspiratorie puternica, si stare generala profund alterata.

 

Tratamentul in acest caz este cu:

- antiinflamatoare steroide, HHC i.v. doze mari 10-100 mg/kg c, imunoglobuline (Octagam) i.v. pentru sustinere imunologica si fixarea antigenelor virale.

- antibioterapia este obligatorie. Ampicilina doze mari de 300 mg/kg c/ zi. Daca exista fenomene de rezistenta la ampicilina se pot administra:

- Cloranfenicol injectabil 50mg/kg c, dar este obligatorie respectarea contraindicatiilor:

- se da cu pudenta la nou nascuti si in general sub 3 luni;

- nu se da la anemici;

- nu se da la cei cu leucopenie;

- sau la cei cu rezistenta la Cloranfenicol sau alergie la el.

- Cefalosporine generatia III (Clacid)

- Macrolide generatia III pentru a evita inhibitia                                         medulara.

- Atmosfera calda si mai umeda.

 

ASPIRAREA CORPILOR STRAINI

Este frecventa la copii peste un an si la prescolari.

Ce ar putea aspira - defapt orice, dar mai ales:

- bile;

- margele;

- bomboane;

- tablete;

- fragmente de mar, nuci, alune;

- simburi de fructe;

- boabe de porumb, fasole;

- "dinti scapati".

Clinic

In plina stare de sanatate, in contextul unei  stari de sanatate apare un acces de sufocare dramatica, cu agitatie, cianoza, efort de tuse, uneori cu hemoptizie.

Toate acestea de fapt constituie "sindromul de penetratie".

Accidentele de acest fel determina indicatia de bronhoscopie, chiar daca totul se pare ca se normalizeaza, intrind in starea de acalmie inselatoare. Cel mai ades dispneea devine apoi permanenta.

Se administreaza i.v. HHC 10mg/kg c/doza sau 3-4 mg de Soludecadron, fiind foarte activ si rapid activ sau Dexamethazon, fata de Hidrocortizon, pentru a diminua edemul secundar laringian sau bronsic, care agraveaza si mai mult dispneea si deci insuficienta respiratorie. Se poate incerca tehnica lui HEIMLICH constand in compresiunea puternica si toraco-abdominala.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

691

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021