...

                        

22:12

Dragostea - chimie sau ceva mai mult?    Trebuie sa mentionez din start ca nu am scopul sa conving pe cineva ca dragoste nu exista, si ca totul este doar chimie, doar vreau sa aduc unele argumente care ar trebui sa va faca sa va ginditi, si sunt sigur ca va veti regasi in unele situatii.

  Sa incepem cu inceputul, ce este dragostea ?

   Pentru fiecare din noi este ceva diferit, dar ceea ce ne uneste este faptul ca avem nevoie de o persoana draga,  pentru ca sentimentul pe care noi il numim dragoste, sa se nasca.

   Findca ma interesez de acest domeniu de ceva timp, am facut cercetari si am ajuns la unele descoperiri uluitoare chiar si pentru mine.

   Viata noastra de zi cu zi este condusa de subconstient, iar constientul nostru se implica doar intr-un procent relativ mic.

   Deja vad fetele incruntate ale celor ce citesc acest articol , cu intrebarea cum asa noi sa fim condusi de subconstient … o sa va aduc un simplu exemplu: v-ati gindit oare acuma ce muschi sa contractati ca sa apasati click stinga pe mause , deschizind acest articol ca sa-l cititi ?! La sigur ca nu, si astfel marea majoritate a activitatilor din ziua aceasta, daca e sa analizati mai atent.

   De ce am vorbit de subconstient, pentru ca dragostea este unul din putinele procese in care domina constientul asupra subconstientului… noi singuri ne convingem pe noi ca persoana data ne place.

   Cind apare pentru prima data sentimentul cela de ,,fluturasi in stomac" , cind vedem o persoana care ne place, in encefalul nostru se activeaza o formatiune numita in sfera medicinii - nucleul Amigdalian, in norma acest nucleu se activeaza in stare de stress, de aceea unii savanti definesc, pur professional dragostea, ca o reactie de stres.

   Sa va dau un exemplu , de multe ori a-ti auzit fraza ca ,,cei care sunt indragostiti parca zboara’’  nu se uita pe unde merg … si chear par putin detasati de la lume. Acest fapt se datoreaza anume faptului expus mai sus(in stres organismul mobilizeaza toate rezervele intr-o sfera iar celelalte activitati le lasa la o parte).

    Activarea nucleului amigdalian duce la stimularea nucleilor hipotalamici(localizati in apropiere) cu secretia a doua grupuri de substante:

   1. Endorfinele – subtante ce aduc corpul intr-o stare de euforie

   2. Serotonina - o substanta ce aduce placere

   Cobinarea acestor 2 substante numita de unii ,,cocktailul dragostei’’ duce la aparitia primelor sentimente de dragoste.

   Posibil ca a-ti auzit expresia ,,dragostea este un drog’’ daca este sa analizam un pic asa si este. O sa aduc doar un simplu exemplu: ati observant ca cind sunteti indragostiti mereu simtiti necesitatea de a fi linga persoana iubita, o telefonati sau macar va uitati la poze … fix ca un narcoman in perioada de abstinenta . Aceasta se explica prin aceea ca cantitate koctailului mentionat mai sus , in absenta partenerului scade, si respectiv noi cautam sa reinoim rezervele pentru a mai trai acea satisfactie.

     In plus a-ti observant ca cind sunteti indragostiti parca ambii aveti aceleasi ginduri , apar din senin foarte multe lucruri comune , se pare ca si aici natura a avut grija . Pur si simplu in aceasta perioada in corpurile noaste are loc o mica dereglare de secretie a testosteronului(hormonal sexual masculin) … cert este faptul ca la femei secretia lui creste iar la barbati secretia scade astfel stabilinduse o egalitate relativa.

    O sa va aduc un exemplu pe care mai mult o sa-l inteleaga fetele: ati observat ca odata ce un baiat se indragosteste el devine mai ,,moale”, incepe a fi romantic, incepe a aduce flori si a face unele lucruri pe care in norma nu le-ar face – aceasta nu e vina lor, e doar cauza scaderii secretiei testosteronului.

   Acest ,,cocktail al dragostei’’ isi mentine activitatea in medie 6-9 luni, cam atit si traieste acest sentiment de dragoste.

   Sigur acuma multi se intreaba: cum asa, sint doar cupluri care traiesc impreuna si se iubesc de 20-40 ani?

   Pai si aici exista o explicatie, daca in perioada de 6-9 luni in organism incepe secretia de Oxitocina(hormon hipotalamic) atunci dragostea continua si zeci de ani, dar deja e altceva. 

   Oxitocina creaza un sentiment de atasament reciproc si o dorinta de a avea urmasi si a avea grija de ei …

   Si la ce concluzie am ajuns pina la urma? Dragostea este doar chimie, o suma de substante, care ne fac sa fim altfel… dar oricum ar fi este - o chimie placuta, este ceva ce vrem sa retraim tot mai mult si mai mult…

   Este un sentiment ce ne inalta pina la nori si apoi ne cufunda in adincul pamintului … cind totul se stinge …

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

5579

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020