...

                        

21:29

EmboliaUna din cauzele frecvente ale ischemiei este embolia.

Embolia este prezenţa şi vehicularea prin vasele sanguine a particulelor străine endogene sau exogene, care obturează  lume­nul vascular şi dereglează circulaţia sanguină.

Etiologia: emboiai exo­ge­nă -  aeriană, ga­zoasămicrobiană, parazitară şi cu corpi străiniembolia endogenă -  cu tromb, ti­su­lară, lipi­di­că, celulară, cu lichid amniotic şi ateromatoasă.

În funcţie de localizarea embolului se evidenţiază embolia circulaţiei mari, embolia circulaţiei mici şi embolia venei portă.

Embolia se mai clasifică după direcţia vehiculării embo­lu­lui în ortogradă, retrogradă şi  paradoxală.

     Patogenia.

Embolia aeriană - obturarea lumenului vascular cu aer atmosferic. Pătrunderea aerului în circulaţia sanguină devine posibilă  în cazul traumatizării  venelor mari magistrale (jugu­la­ră, subclaviculară), a sinusurilor venoase ale craniului, în care presiunea sângelui este mai mică decât cea atmosferică, iar pereţii vasculari sunt fixaţi de ţesuturile adiacente şi la ruperea lor nu colabează, din care cauză aerul atmosferic  este aspirat în vase.

Embolia aeriană poate fi şi iatrogenă - la efectuarea incorectă a unor manipulări medicale, cum ar fi administrările intra­ar­te­riale ale medicamentelor, transfuzii de sânge, investigaţii ra­dio­lo­gice angiografice.

Embolia microbiană este consecinţă a pătrunderii din fo­ca­rul inflamator septic în circulaţie a microorganismelor, care ob­tu­rează lumenul vascular şi determină apariţia focarelor infec­ţi­oase metastatice în diferite organe.

Embolia parazitarăsurvineîn cazul în care diverşi paraziţi (helminţi) străbat peretele vascular şi nimeresc în circulaţia san­guină, ceea ce poate determina obturarea unui vas, dar şi gene­ra­li­zarea invaziei parazitare cu dezvoltarea altor paraziţi în diferite organe.

Embolia cu corpi străinieste o formă ce se întâlneşte mai rar şi doar în cazurile de traume cu arme de foc, când glontele, schija sau alte obiecte străine nimeresc în interiorul vasului şi-l obturează.

Embolia gazoasă reprezintă obturarea lumenului vaselor cu bule de gaze (oxigen, azot), care se formează în sânge la mic­şo­rarea bruscă a solubilităţii gazelor şi este factorul patogenetic de bază al bolii de cheson sau decompresiei la înălţime – la trecerea de la  hiperbarie la presiune atmosferică mai mică (decompresie) sau  la trecerea bruscă de la presiunea atmosferică normală la pre­siune scăzută (deermetizarea la înălţime a aparatelor de zbor).

Embolia cu tromb  este una din cele mai des întâlnite forme de embolii şi reprezintă obturarea lumenului vascular de către un tromb ce s-a rupt de la locul său de formare.

Embolia tisulară este rezultatul vehiculării de către torentul sanguin a fragmentelor de ţesuturi traumate mecanic (de ex., muşchi, encefal, ficat).

Embolia lipidică reprezintăpătrunderea în circulaţie a pi­că­­tu­rilor de lipide provenite din măduva galbenă a oaselor tu­bu­­la­re, ţesutul adipos subcutanat în cazul traumelor masive ale aces­tora.

Embolia celularăreprezintă vehicularea prin sânge a celu­le­lor  provenite din tumori cu reţinerea în alte organe, unde din celulele reţinute se dezvoltă tumorile metastatice.

Embolia cu lichid amniotic este pătrunderea lichidului am­ni­otic în vasele lezate ale uteruluiîn timpul naşterii după deta­şa­rea placentei sau la detaşarea precoce.

Embolia cu mase ateromatoaseeste provocată de picăturilr de coleste­ro­­l şi alte substanţe provenite din plăcile ateromatoase dezinte­­gra­te, care sunt  revărsate în lumenul vaselor şi vehiculate de cu­rentul sanguinîn vasele circulaţiei mari, mai des ale encefalului.

Consecinţeleemboliei – ischemia, metastazarea procesului infecţios şi tumoral.

Semnificaţia biologicăEmbolia poartă un caracter biologic negativ, deoarece este cauza tulburărilor hemodinamice locale şi generale.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

591

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020