...

                        

14:50

Enterovirusuri in enterocolite acute– Grupul COXSACKIE - serotipurile A17, 20B2
– Grupul ECHO - serotipurile 2, 9,11,16
– Grupul POLIO - tip I

• CALICIVIRUS
– Calicivirusurile sunt grupate în categoria virusurilor mici, rotunde, care includ, de asemenea, virusul Norwalk şi Astrovirusul.
– Calicivirusul, denumit astfel din cauza depresiunilor în forma de cupă de pe suprafaţa sa (calyx în greacă=cupă), a fost găsit răspunzător pentru 3% din cazurile de diaree, într-un studiu asupra copiilor spitalizaţi pentru diaree şi a copiilor aflaţi în Spitalele de zi.
– Acest microorganism infectează predilect copilul de 3 luni - 6 ani, iar cei mai mulţi copii cu vârsta peste 12 ani au deja anticorpi anti-Calicivirus.
– Simptomele includ: vărsături şi diaree cu febră şi simptome respiratorii superioare.
– Transmiterea se realizează prin contact interpersonal şi mai rar prin apă sau alimentele contaminate.
– Sunt dovezi că există starea de purtător asimptomatic şi astfel de persoane pot excreta periodic Calicivirusuri.

• ASTROVIRUSUL
– Este un virus similar Calicivirusului, fiind un virus cu ARN. Aparţine familiei virusurilor mici, rotunde şi are o largă distribuţie pe glob. Tinde să infecteze în special copii de 1 - 3 ani. Cei mai mulţi copii infectaţi cu Astrovirus sunt simptomatici. Vărsăturile, diareea, durerea abdominala şi febra sunt observate în mod obişnuit, iar simptomele durează 1-4 zile.
– Transmiterea se face pe cale fecal-orală, prin contact interpersonal sau prin alimente/apă contaminate.
– Au fost notate şi cazuri asimptomatice.

• ALTE VIRUSURI
– Mulţi agenţi patogeni virali sunt larg şi destul de vag grupaţi sub titlul de "virusuri mici, rotunde" (SRV - "small round viruses"). Caul şi Appleton au sugerat o diviziune suplimentară a acestui grup, în:
• virusuri SRVs "nestructurate" sau "blânde" (smooth) care includ : Enterovirus, Parvovirusurile şi grupul "probabil Parvovirusuri" care include : agentul Cockle (scoică), agentul Ditchling, Agentul Parramatta şi agentul Wollan.
• virusuri SRVs "structurate" care includ: Astrovirus, Calicivirus, v.Norwalk şi virusurile asemănătoare lui.

• PESTIVIRUS
– Este un virus cu ARN monocatenar din familia Togaviridae. A fost găsit la 24% din copii din rezervaţiile indiene americane care au avut diaree ce nu a putut fi atribuită altui agent. Aceşti copii au prezentat diaree moderată, dar au avut simptome respiratorii severe.
• CORONAVIRUS
– Este cunoscut ca fiind cauzator al bolii respiratorii la oameni şi a dovedit că produce diaree la unele animale. Rolul acestui agent în boala diareică la om este neclar şi - cel puţin aşa sustine un studiu - Coronavirusul ar fi mai comun la copiii fără diaree decât la aceea care au fost bolnavi. Coronavirusul a fost implicat într-o epidemie de enterocolită necrozantă într-o infirmerie din Dallas.

• TOROVIRUSURILE
– Sunt virusuri pleomorfice recunoscute ca producătoare ale bolii enterice la o varietate de animale. Membrii acestui grup de virusuri, au fost observaţi în fecalele oamenilor cu boală diareică. Rolul lor cauzator în boala umană rămâne încă nedovedit. Similar, Picobirnavirusurile cauzează boala la animalele şi a fost izolat din scaunul persoanelor cu boală diareică.
• CYTOMEGALOVIRUSUL
– A fost asociat cu enterită şi colită, dar acestea par să apară exclusiv la pacienţi imunocompromişi. La această populaţie, Cytomegalovirusul cauzeazi o viremie şi este purtat de fluxul sanguin într-o varietate de regiuni, incluzând organele tractului gastrointestinal.

• MANIFESTĂRI DIGESTIVE ÎN SIDA - Diareei prelungite
– CANDIDA ALBICANS
– ENTAMOEBA HISTOLYTICA
– GIARDIA LAMBLIA
– SHIGELLA
– SALMONELLA
– CAMPYLOBACTER
– OPORTUNlŞTI
• Cryptosporidii
• Issospora belli
• CMV
• Mycobacterium avium intracelulare
• Sarcom kaposi

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

201

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018