...

                        

09:48

Cauza si epidemiologia hemoblastozelorHemoblastozele sunt tumori maligne care se dezvoltă din celulele ţesutului hematopoietic. Din fiecare tip de celule ale acestui ţesut se dezvoltă forma spectivă de hemoblastoză, ce reflectă corelaţia strictă dintre clasificarea hemohlastozelor şi schema hemopoiezei care prezintă o sistematizare a celulelor  hemopoietice.

 

Epidemiologie

Hemoblastozele, conform nivelului morbidităţii, în majoritatea ţărilor ocu­pă locul 6-7 în structura morbidităţii diferitor tumori, iar în ţările scandinave ele te află pe locurile 3-5 (Suedia, Finlanda). La copii hemoblastozele constituie 10% din toate tumorile maligne întâlnite în această vârstă. Frecvenţa leucemiilor şi limfoamelor maligne în diferite zone geografice de pe Glob este neomogenă.anatomia-patologica

Leucemiile cel mai frecvent se întâlnesc în ţările scandinave, Canada, S.U.A., Israel.

Nivelul maximal al morbidităţii limfoamelor maligne constituie la populaţia masculină 10,6-13,7 cazuri la 100 000 de locuitori, la femei - 7,0-9,5 cazuri la acelaşi număr de locuitori (S.U.A., Canada, Australia, Israel).

În structura morbidităţii nemoblastozelor leucemiile (61,5%) predomină în comparaţie cu [limfoamele maligne (37%). În Moldova, în ultimii ani, în structura morbidităţii pemoblastozelor leucemiile şi limfoamele maligne constituie câte 50%. Din grupa­ leucemiilor cel mai frecvent se întâlneşte leucemia acută, după care urmează leucemia limfocitară cronică, apoi leucemia granulocitară cronică. Celelalte forme­ de leucemii cronice se înregistrează mai rarÎn structura morbidităţii limfoa­melor maligne predomină limfoamele non-Hodgkin.

In Moldova indicele morbidităţii hemoblastozelor în ultimii 10 ani variază de la 10,0pânăla 11,7 cazuri la 100 000 de locuitori. Ca şi în alte ţări, morbiditatea este mai înaltă la bărbaţi şi creşte cu vârsta.

 

Etiologia

In prezent este cunoscut un şir de factori, care fără îndoială provoacă dezvoltarea hemoblastozelor.

Factori etiologic:

  • ira­dierea ionizantă (arme nucleare, radioterapie),
  • viruşii,
  • unele substanţe chimice exogene (benzol),
  • factorii genetici,
  • insuficienţa imună ereditară şi dobândită.

 

După folosirea armei nucleare în Japonia, în Hiroştma şi Nagasaki s-a majorat îmbolnăvirea de leucemii. In toate grupele de vârstă a crescut frecvenţa leucemiei acute mieloblastice, iar la persoanele de vârsta de la 2 până la 19 ani (vârsta la momentul exploziei) s-a mărit numărul de bolnavi de leucemie acută limfoblastică.

S-a constatat, că după acţiunea iradierii ionizante predomină leucemiile 

acute mieloblastice, iar după folosirea chi-iniopreparatelor preponderentTRANSFUZIE se dezvoltă leucemiile acute mielomonoblastice.

Folosirea pe scară largă a citostaticelor în tratamentul proceselor limfoproliferative (limfoame maligne, leucemie limfocitară cronică, mielom multiplu) a fost însoţită de apariţia leucemiilor acute secundare, mai frecvent a leucemiilor acute nelimfoblastice. Printre cele mai mutagene chimiopreparate figurează Melfalanul, Azatioprinul, Leukeranul, Metotrexatul, Ciclofosfamida.

 

In prezent s-au acumulat multe date experimentale despre originea virală a leucemiilor la animale. Printre astfel de I viruşi pot fi numiţi virusul Gross la şoareci şi virusul Rous la găini. In anii' 70 a fost eliminat virusul Epstein-Barr la bolnavi de limfomul Burkitt, care provoacă mononucleoza infecţioasă

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

390

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019