...

                        

19:15

Etiologie si patogenie. Boala ulceroasaEtiologie si patogenie. Boala ulceroasa este o suferinta polietiologica, cu patogenie multifactoriala. Diferite cauze pot determina evolutia unui ulcer cu substrat morfologic identic. Conceptie moderne despre evolutia bolii ulceroase considera important intregul ansamblu de perturbari in mecanismele nervoase, hormonale si locale de reglare a functiilor si troficitatii stomacului si duodenului.

Ulcerele simptomatice evolueaza mai frecvent ca proces local. In asemenea cazuri mucoasa stomacului si duodenului suporta actiunea unor factori chimici si fizici, preparate medicamentoase, precum si a diferitelor leziuni produse la nivelul altor organe si sisteme. In consecinta apar schimbari ale mucoasei (dereglari de circulatie sangvina, hipoxie s.a.), ce conduc la constituirea defectului ulceros.

Viziunea contemporana asupra etiopatogenezei bolii ulceroase este rezultatul cercetarilor savantilor din intreaga lume. Frecventa bolii: 400 – 500 bolnavi la 100.000 locuituri. Ulcerul duodenal este mai des decat cel gastric 12,5:1. In 70-80% apare pana la 40 ani, mai des se intalneste la barbati decat la femei de la 3:1 pana la 10:1. Boala este polietiologica, patogeneza cauzata de multi factori ulcerogeni:

  1. Congenitali: marirea numarului de celule parietale; particularitatile reactivitatii sistemului nervos; grupul de sange 0 (I).
  2. Hipergastrozele de stress: sarcina profesionala; sarcina psihica; trauma; arsurile; sepsis.

III. Gastrozele restructurarii: secretia marita acido-peptica; metaplazia intestinala a mucoasei gastrice.

  1. Dismotorica antro-duodenala: evacuatia grabita din stomac; gastrostaza; refluxul duodeno-gastral.
  2. Ritmul incorect de hrana, foamea cronica.
  3. Medicamentele - aspirina, indometacina, glucocorticoizii.

VII.           Actiuni endocrine: hipoglicemia; pancreatita cronica cu scaderea functiei exocrine; sindromul Zolinger-Elison; adenoma glandei paratiroide; adenoma hipofizei; adenoma suprarenalelor.

VIII.          Bolile cronice ale ficatului si ciroza hepatica: dereglarile de inactivatie a histaminei; gastrinei; schimbari de componenta a mucozitatii gastrice; dereglari de microcirculatie ca rezultat a stazei in sistemul v.porta.

  1. Bolile rinichilor- hipergastrinemia, hipercaliemia; acidoza metabolica; intoxicatia uremica.
  2. Patologiile cronice ale plamanilor cu insuficienta respiratorie: tuberculoza; pneumonie cronica; emfizem pulmonar).
  3. Dereglari circulatorii acute si cronice in miocard: infarctul cardiac; boala ischemica a cordului; schimbarile aterosclerotice a vaselor stomacului cu embolizarea lor cu trombi.

In ultimii ani s-au determinat factorii de aparare si de agresie in dezvoltarea ulcerului peptic.

Factorii de aparare: rezistenta mucoasei, frana antro-duodenala acidica, secretia bazica, hrana.

Factorii de agresie: acidul clorhidric si pepsina, dismotorica gastroduodenala, trauma mucoasei, factorii de nutritie, factorii mediului inconjurator.

Tabloul clinic al ulcerului duodenal. Boala ulceroasa a duodenului afecteaza de regula persoane tinere de varsta mijlocie. Sufera mai frecvent barbatii. Simptomul dominant al bolii ulceroase duodenale este durerea epigastrica. Analizand  caracteristicele anamnestice ale sindromului dureros, putem afirma cu destula precizie ca este prezenta boala ulceroasa a duodenului. Este caracteristica evolutia periodica a suferintei cu acutizarii sezoniere si ritmicitate diurna a durerilor.

Examenul obiectiv al bolnavilor nu poate depista semne patognomice. Predomina bolnavii de constitutie astenica. Tulburarile sistemului nervos vegetativ, determinate de hipertonusul vagal, se manifesta prin hipotonie, bradicardie, sudoratie excesiva (palmele reci si umede), dermografism rosu (mai rar alb) pronuntat.

Esofagogastroduodenoscopia este cea mai informativa metoda de explorare, care poate diagnostica ulcerul duodenal si leziunile asociate lui din esofag si stomac (esofagita cu devieri de pozitie a cardiei sau fara acestea, gastrita, bulbita, ulcere combinate cu eroziuni). Examenul endoscopic este utilizat pentru urmarirea in dinamica a procesului de cicatrizare a ulcerului. Evaluarea nivelului de secretie acida in complex cu aprecierile despre gravitatea de evolutie a bolii are valoare diagnostica

Complicatii: 10% - perforatii, 20% - hemoragii, 7-11% - stenoza, 0,3% - cancer.

Indicatii la tratament chirurgical:

  1. Absolute: perforatie, malignizare, stenoza decompensata, hemoragii profuze.
  2. Relative: lipsa succesului in tratamentul conservativ; acutizarile frecvente ale bolii cu scaderea capacitatii de munca a bolnavului; ulcere caloase, penetrante; ulcere multiple cu aciditate crescuta a sucului gastric; hemoragii repetate in anamneza; suturarea ulcerului perforant.

Scopul tratamentului chirurgical este profilaxia perforatiei, hemoragiei, stenozei si a recidivelor bolii.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

118

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018