...





                        

17:27

Febra reumatismală acută la copil - manifestările clinice, Criterii de diagnostic si Investigaţiile paraclinice



Manifestările clinice:

• Debutul manifestărilor clinice apare, de obicei, la 2-3 săptămâni (în medie - 18 zile) după primele manifestări ale infecţiei streptococice: faringită (angină), scarlatină; mai rar boala apare în timpul infecţiei streptococice.

• La copii manifestările specifice a bolii sunt precedate de simptoame prodromale: fatigabilitate, anorexie, iritabilitate, vagi artralgii şi mialgii, paloare, adenopatii, subfebrilitate, uneori pierdere în greutate.

Perioada de latenţă între momentul anginei streptococice şi primele simptoame ale FRA este:

cea mai scurtă când primele manifestări clinice sunt artrita şi eritemul marginat;

intermediară – când boala debutează cu cardită şi nodulii subcutanaţi;

cea mai lungă când debutul bolii se manifestă prin coree – (până la 6 luni).

Debutul FRA este de obicei brusc, dar poate fi şi insidios. În cazul debutului insidios diagnosticul depinde de urmărirea evoluţiei clinice şi interpretarea corectă a datelor de laborator. De obicei primele simptoame sunt febra şi durerile articulare. Congestia faringiană lipseşte de obicei.Epistaxisul se întâlneşte la debut şi în perioada acută a bolii şi uneori este abundent.Dureri abdominale sunt adesea severe uneori sunt însoţite de vome. Localizarea durerilor în abdomenul inferior, cu semne tranzitorii de iritaţie peritoneală

Febra -Apare aproape constant de la debutul boli, poate depăşi 39ºC şi depinde de intensitatea procesului inflamator. La copii netrataţi febra poate dura 2-3 săptămâni, mai rar sunt cazuri unde febra poate dura până la 4-6 luni.

Artralgiile- Reprezintă un simptom nespecific, fără semne obiective de inflamaţie. Durerile au loc la nivelul articulaţiilor şi periarticular (în 10 - 15 cazuri).

Pulsul - Este de obicei accelerat, mai rar se depistează bradicardie,La afectarea cardiacă, mai rar, pot fi şi alte tulburări de ritm.

Criterii de diagnostic în FRA

Criterii majore: cardită, poliartrită, coree, şi suplimentari eritem marginat, noduli subcutanaţi.

Criterii minore: clinice – febră, artralgie; paraclinice – majorarea indicilor reactanţi de fază acută (VSH, leucocite, PCR,); mărirea duratei intervalului PQ la ECG

Evidenţă de infecţie streptococică în ultimele zile – majorarea titrului de ASL-O sau altor anticorpi antistreptococici sau cultură faringiană pozitivă sau test rapid pentru streptococ din grupul A, sau scarlatina recent suportată.

Semne majore:

Artrita : migratorie cu afectarea mai frecventă a articulaţiilor mari şi medii (genunchi, talocrurale, coate, radiocarpiene); Durata afectării este de obicei 72 ore – până la 1 săptămânăInflamaţia articulară de regulă persistă 7 zile (rareori pînă la 2-3 săptămâni); Artrita răspunde rapid la medicaţia salicilică;

Nu există sechele anatomice sau funcţionale ale artritei din FRA.

Cardita: (aproximativ 40% din pacienţi): disconfort uşor sau moderat în regiunea precardiacă, prezenţa semnelor de miocardită, endocardită, pericardită, pancardită; cardiomegalie; insuficienţă cardiacă; diminuarea zgomotelor cardiace;apariţia suflurilor (holosistolic apical, diastolic la mitrală sau aortală, tahicardie sinusală persistentă

Endocardita: Apariţia unui suflu în primele zile de evoluţie ale reumatismului sugerează afectarea cardiacă.

Existenţa endocarditei se poate confirma prin prezenţa următoarelor semne:

• Prezenţa suflului sistolic care se aude cu maximum de intensitate la vârful inimii, în spaţiul IV intercostal parasternal cu intensitate mai slabă la început, atingând, în timp, intensitatea 3 sau mai mult pe sacra Freeman-Levin.

• Schimbarea caracterului unor sufluri preexistente (timbru, înălţime – constituie un criteriu de organicitate);

• Suflul diastolic aortic (protodiastolic) localizează leziunile endocarditei ale valvei aortice, el este slab, aspirativ, începe imediat după zgomotul II,

• Suflu mezodiastolic apical care apare mai rar în cazul evoluţiei unei cardite reumatismale şi dispare uşor, este produs de o stenoză mitrală funcţională. Acest suflu este scurt, mezodiastolic fără accentuare presistolică şi urmează după acesta zgomotul III şi un clacment de deschidere care este caracteristic pentru stenoză mitrală

• Zgomotul I poate fi surd, cu timbru modificat.

Leziunile endocardului se localizează cu predelecţie la valve: (70% la mitrală, 22% leziuni asociate mitrale şi aortice, 10% leziuni izolate ale valvei aortice).Valva tricuspidă este rar afectată, iar cea pulmonară extrem de rar.

Coreea minor (Sydenham, „St. Vitus dance”):

• mişcări coreiforme dezorganizate distale,

• hipotonie musculară,

• vorbire sacadată,

• dereglarea scrisului,

• instabilitate psihică şi fizică,

• grimase, zâmbet „mască de piatră”,

• limba cu aspect de „sac de viermi”.

• Coreea are o perioadă de latenţă mai prelungită după o faringită streptococică – aproximativ la 8 luni, mai frecvent se notează la fetiţe în vârsta de 7-12 ani.

Eritemul inelar (marginat, Leiner ): apare rar în 3-5% cazuri, este specific pentru FRA, prezintă eritem evanescent, non pruritic, roz, frecvent pe trunchi, părţile proximale şi niciodată pe faţă, cu diametru de 1-3 cm, cu margini serpinginoase.

Nodulii subcutanaţi :

apar pe suprafaţa extensorie a articulaţiilor coatelor, genunchilor, interfalangiene, scalp, procesus spinosus al vertebrelor lombare sau toracale. Nodulii sunt consistenţi, nedureroşi, cu diametrul în jur de 2 cm, apar peste 2 sau 3 săptămâni de la debutul febrei (0,5-1%).

Investigaţiile paraclinice:

Examenele de laborator sunt utile pentru confirmarea prezenţei unui proces inflamator.

• Hemograma: leucocitoză 12,0´109-20,0´109 cu un procent crescut de polimorfonucleare, VSH crescut până la 50-70 mm/h;

• Proteina C reactivă creşte în FRA , şi este negativă după ce a trecut perioada de activitate a bolii;

• Gamaglobulinele şi alfa-2 globuline sunt crescute procentual şi în valoare absolută;

• Albuminele serice scăzute relativ;

• Fibrinogenul este crescut> 4 mg/l corelând cu valoarea VSH;

• Mucoproteina serică are valori crescute;

• Determinarea titrului ASLO în FRA depăşeşte 250 unităţi, dar este mai semnificativ dacă depăşeşte 400-500 unităţi;

• ESG – în FRA apar modificări nespecifice: prelungirea intervalului P-Q; reducerea voltajului.

• Examenul ecocardiografic.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

5580

Ar putea sa te intereseze:




Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:




Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...



  
Design by Dr. wikko © 2020