...

                        

16:51

Febra tifoida – Complicaţii, diagnostic si tratamentComplicaţii. Din complicaţiile grave ale febrei tifoide fac parte perforaţia intestinului cu evoluţie ulterioară a peritonitei şi hemoragiile intestinale. Aces­tea se produc mai frecvent spre finele săptămînii a 2-a — începutul celei de-a 3-a de boală (în perioada descuamaţiilor necrotice şi curăţării suprafeţelor ulceroase), precum şi în orice moment al recidivelor. Semnele hemoragiei in­testinale : paloarea şi uscăciunea tegumentelor şi mucoaselor, declin al febrei sau defervescenţă, accelerarea pulsului, scăderea presiunii arteriale, balona-rea abdomenului şi hiperperistaltism, apariţia sîngelui în masele fecale (sub formă de coaguli, sînge proaspăt sau „melenă").Febra-Acuta

Perforaţia intestinului la bolnavii de febră tifoidă, în special pe fondul unei stări tifice manifeste, doar rareori e însoţită de dureri inopinate în abdomen. Suspectarea stării de perforaţie, care necesită intervenţii chirurgicale, apare în caz de apărare musculară locală în regiunea iliacă dreaptă, intensificarea meteorismului cu retenţia gazelor, diminuarea peristaltismului, dureri abdomi­nale cu tendinţă spre intensificare. în caz de perforaţie matitatea hepatică dispare şi evoluează peritonita, caracterizată prin agravarea intoxicaţiei, pa­reza intestinului, încordarea muşchilor peretelui abdominal, modificări în he­mogramă (neutrofilie cu devierea formulei leucocitare spre stînga, accelerare importantă a VSH), xerostomie, tahicardie.

Incidenţa hemoragiilor intestinale în cadrul febrei tifoide, după datele din literatura de specialitate, oscilează între 1 şi 8%, a perforaţiilor — între 0,3 şi 8%. Apariţia acestor complicaţii este favorizată de intensificarea peristal­tismului şi meteorismului, precum şi de nerespectarea regimului de repaus la pat şi celui alimentar.

Din alte complicaţii sînt posibile pneumonia, ce apare în orice perioadă a afecţiunii, otita, parotidita, cistita, pielonefrita, decubitusul, tromboflebita, in-:arctul splenic, nevritele, meningita, meningoencefalita, osteomielita etc. Plus la acestea, pe fondul administrării îndelungate de levomicetină se pot instala iismicrobism şi infecţii endogene oportuniste.

Diagnostic şi diagnostic diferenţial. Diagnosticul tifosului abdominal se va baza, plus la examenele clinice, pe rezultatele explorărilor de laborator, f cum şi pe anamneză epidemiologică.

Insămîntările pentru izolarea de hemoculturi rămîn unul din testele pi cipale de laborator. Sîngele (5—10 ml) se cercetează la toate etapele afectiu deoarece agentul poate fi detectat în ultimele zile de incubaţie, pe parcur întregului interval febril şi la începutul perioadei de convalescenţă. în £ leaşi termene se realizează uro- şi coproculturi, care se repetă şi înainte externare din staţionar pentru depistarea eliminatorilor de bacili (triplă p bă după suspendarea antibioticoterapiei). microscopUnui examen bacteriologic este supus şi conţinutul duodenal (bilă B şi C) pentru detectarea stării de eliminator bacili în perioada de convalescenţă. însămînţările din măduva osoasă (pu tat sternal sau trepanat din osul ileon) se efectuează în caz de rezultate ne tive în alte explorări de laborator. Dintre testele serologice se face apel la a liza imunoenzirnatică, RHAP, reacţia de hemaglutinare agregată. Mai pt informativă este reacţia de aglutinare Widal, foarte solicitată anterior pen recunoaşterea febrei tifoide.

în identificarea febrei tifoide ajută aprecierea hemogramei. în primele 2 zile de boală e posibilă leucocitoza, care în a 3—4-a zi de boală trece în leu penie (3000—4000). Caracteristice sînt şi stările cu aneozinofilie, limfociti relativă, neutropenic cu deviere a formulei leucocitare spre stînga.

Tratamentul trebuie să fie complex şi să includă îngrijire, regim diete remedii etiotrope şi patogenetice, iar la indicaţii — preparate imunocorecto şi tonice generale.

Bolnavii necesită repaus strict la pat pînă la a 6—7-a zi de apirexie, din a 7—8-a zi cu temperatură normală bolnavului i se permite poziţia şezîndă, ziua a 10—11-a — să umble. în cazurile cînd nu se aplică antibioticotera] aceste termene pot fi reduse.

Se recomandă alimente uşor asimilabile şi dietă menajantă pentru tu digestiv, (dieta nr. 4a

Printre remediile cu acţiune specifică preparatul de elecţie este levomi tina (cloramfenicolul). El se administrează per os cîte 0,5 gX4/zi, pînă a 10-a zi afebrilă. De obicei seria de tratament durează 12—18 zile. Cu încep din a 5—8-a zi de temperatură normală doza zilnică de levomicetină se poate reduce la 1,5 g.

S-au obţinut succese în aplicarea ampicilinei, bactrimului şi amoxicili pentru medicaţia febrei tifoide, însă toate aceste remedii cedează ca efect cu tiv în faţa levomicetinei.

Pentru a stimula imunitatea specifică se face uz de vaccinul antitific, vaccinul antitifoparatific B sau de anti­genul tific Vi.bacterie

Bolnavii cu febră tifoidă necesită medicaţie cu cardiotonice şi angiotonice ; în caz de intoxicaţie manifestă se administrează hemodeză, reopoliglucină, soluţii glucozate de electroliţi poliionici etc.

Perforaţia intestinului necesită o intervenţie chirurgicală extemporanee. Bolnavul cu hemoragie intesinală are nevoie de repaus absolut la pat : nu tre­buie să facă mişcări, sarnănînce. Se ordonează hemostatice, transfuzii de sînge în doze hemostatice.

Bolnavii sînt externaţi urmînd a fi supravegheaţi ambulator de medicul infecţionist după 21—23 zile de temperatură normală cu evidenţa stării generale şi a rezultatelor triplu negative ale examenului bacteriologic al urinei şi fecalelor şi la o probă negativă în toate trei porţii de bilă explorată, în cazul tratamentului cu antibiotice investigaţiile se preconizează peste 3—5 zile după suspendarea acestora. Bolnavii care n-au urmat levomicetină sînt externaţi după 14 zile afebrile şi efectuarea analizelor menţionate.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

590

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021