...

                        

18:22

Fracturile colului chirurgical al humerusuluiFracturile colului femural se întîlnesc mai des la bătrîni (mai ales la femei) şi mai rar la cei tineri. La copii aceste fracturi sînt observate în formă de epifizioliză.

Traiectul de fractură poate fi amplasat sub capul femural, în mij­locul colului şi la baza lui. Fracturile subcapitale şi de la mijlocul colului se numesc intraarticulare, cele de la baza colului — extraarticulare.

Mecanismul fracturilor mai frecvent este prin abducţie — cădere pe marele trohanter. Fragmentul distal se deplasează interior şi în sus, cu rotaţie laterală. Mecanismul fracturilor prin abducţie se caracterizează prin cădere pe piciorul deplasat în afară. Fragmentul distal se află în poziţie de deviere laterală, de­plasat în sus ; în rare cazuri compresat în fragmentul proximal (fractură înfundată).

Fracturile cu traiectul în regiunea medie a gîtului şi subca­pitale se consolidează cu greu, se explică prin lipsa periostului, spălarea traiectului şi interpunerea lui între capetele fracturii + re­ţeaua sanguină hrănitoare în regiunea gîtului este şi ea slab dezvoltată. Toate aceste particularităţi anatomo-fiziologice acţionează negativ asupra consolidării fracturii tratate conservator.

Simptome: dureri în regiunea inghinală şi articulaţia coxofemurală corespunzătoare. Membrul inferior se află în abducţie, piciorul rotat în poziţie laterală şi este mai scurt datorită deplasării în sus a trohanterului. Aceasta se observă clar în poziţia orizontală, după nivelul ri­dicat al rotulei. Accidentatul din poziţia orizontală nu poate ridica picio­rul îndreptat, călcîiul alunecă pe suprafaţa orizontală de parcă ar fi lipit (semnul „călcîiuluî lipit"). În condi­ţii normale punctele unite de pe tuberozitatea ischiatică, vîrful marelui trohanter şi spina iliaca anterio-superioară alcătuiesc o linie dreaptă, în caz de fractură, din cauza deplasării marelui trohanter, se formează un unghi deschis în jos.

În regiunea inghinală, se poate palpa fragmentul osos, crepitaţii si mişcări. Funcţia în articulaţie este foarte dureroasă şi limitată. Simptomele des­crise sînt mai puţin manifeste în caz de fractură înfundată (angrenată). Poziţia şi lungimea piciorului de aceasta dată ramîn neschimbate.

D-stic:anamneza+obiectiv+Radio­grafia în două proiecţii

Tratamentul: la locul accidentului-analgetice. Imobilizare pe atele stan­dard sau improvizate, în lipsa oricăror materiale de imobilizare membrul traumatizat se fixează de cel sănătos şi accidentatul este transportat în po­ziţie dorsală. Pentru prevenirea rotaţiei laterale piciorul din partea fractu­rii se înfăşa de cel sănătos.

Fracturile înfundate ale gîtului femural se vor trata conservator, funcţional: combaterea durerii, fixarea piciorului cu un dis­pozitiv sau aparat modernizat pentru prevenirea rotaţiei externe a piciorului. Dispozitivul poate fi în forma de ciuboţică cu plan transver­sal în regiunea călcîiului sau ciupic cu o placă de lemn fixată transversal pe el si înfăşată pe picior ; este aplicat pe timp de 3—4 luni.

Astfel de tratament este indicat şi în caz de frac­turi fără deplasarea fragmentelor osoase. La bătrîni tratamentul conservator cu aparat ghipsat sau cu tracţiune transosoasă contribuie la asocierea complicaţiilor (pneu­monie, decubite sacrale ş. a.) De aceea mai indicate sînt intervenţiile chirurgicale, în cadrul lor se face osteosinteza colului femural cu cuie cu trei palete (Smith-Petersan), cu şuruburi în combinare cu placi metalice (în ultimul timp se practi­că tot mai des extirparea capului femural şi înlocuirea lui cu proteză metalică sau acrili­că).

În cazuri vechi şi complicate cu pseudoartroză a gîtului femural-reconstruire a colului femural cu autotransplant din marele trohanter sau endoprotezarea capului femural.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

71

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018