...

                        

09:38

Gastrita alcalina de reflux duodenal, jejunal si esofagita de refluxGastrita alcalina de reflux duodenal, jejunal si esofagita de reflux. Se instaleaza ca rezultat al interventiilor chirurgicale la stomac cu lezarea functiei pilorului si a sfincterului esofagian inferior, fapt ce genereaza alterarea mucoasei gastrice si esofagiene.

Patogenie. Bila patrunsa in stomac  spala mucusul de pe mucoasa. Acizii biliari patrund in mucoasa si provoaca citoliza epiteliului gastric, ca rezultat este eliberata histamina (Hi) si acetilcolina, care induce cresterea permiabilitatii capilarelor, edem si hemoragii per diapedesum. Prin defectul mucoasei are loc difuzia reversa a H+ ionilor cu aparitie eroziilor, ulceratiilor. Lavajul biliar permanent instaleaza gastrita atrofica cu scaderea nivelului vitaminei B12 cu dezvoltarea anemiei megaloblastice. Peste 5 –25 ani la acesti bolnavi creste riscul cancerului de bont gastric.

Clinic - apar dureri acute in epigastriu; adesea insotite de vome cu bila. Precoce se atesta pierderi ponderale. Esofagita se va manifesta prin perozis, disfagie.

Diagnostic. La pH-metria se va pune in evidenta stomac alcalin. Secretia stimulata poate fi hipo-, hiper- sau normoacida. Testul cu hipoglicemie insulinica poate fi negativ. FEGDS – bila in esofag stomac, mucoasa atrofica, cu hiperemii, erozii.

Tratament. In cazuri usoare vom recurgei la tratament conservator - colestiramin, H2-blocatori, antacide; carbenocsalon, care stimuleaza secretia mucusului. Tratamentul chirurgical este indreptat spre a exclude patrunderea bilei in stomac. In acest scop unui stomac rezecat tip B-I, ii este efectuata GEA pe ansa in “Y” a la Roux sau se va realiza interpozitia izoperistaltica a unei portiuni de jejun. In caz de vagotomii se recurge la rezectie “a la Roux”.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

364

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин.farm fencing Perth А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018