...

                        

17:25

Glomerulonefrita cu evoluţie rapidăEste o formă de boală renală în care leziunile glomerulare produc o alterare funcţională rapidă şi progresivă cu instalarea în câteva luni sau chiar săptămâni a unei insuficienţe renale. Microscopic, este caracteristică proliferarea  sub formă de semilună a epiteliului capsulei lui Bowman.

Survine în legătură cu 3 circumstanţe principale: (1) în urma unei glomerulonefrite postinfecţioase, mai frecvent poststreptococică; (2) sub forma interesării rinichiului în cazul unor boli cu leziuni mutiple; (3) ca o boală primitivă a rinichiului. În lipsa condiţiilor precedente, în cele mai multe cazuri este evidentă o patogeneză imună.

Dintre bolile cu lezuini multiple, această formă de glomerulonefrită apare în special în legătură cu vasculite imune (lupus eritematos, poliarterită nodoasă, granulomatoză Wegener, purpură Henoch-Schönlein, crioglobulinemie). O formă particulară este sindromul Goodpasture, caracterizat printr-o dublă autoagresiune pulmonară şi renală. La 95% din aceşti bolnavi pot fi puşi în evidenţă autoanticorpi faţă de membranele bazale ale epiteliului alveolar sau glomerular, determinând hemoragii pulmonare şi insuficienţă renală. Ei apar, prin metode imunomicroscopice, sub formă de depozite lineare de IgG, uneori şi complement, pe structurile menţionate. Procesul autoimun pare determinat de o infecţie virală sau de acţiunea unor substanţe chimice (coloranţi, solvenţi organici) şi este evident favorizat de fumat (cei mai mulţi bolnavi sunt fumători). Există şi o predispoziţie genetică legată de anumite antigene de histocompatibilitate (DRW 15/DQN 6).

Jumătate din cazuri se încadrează în glomerulonefrita cu evoluţie rapidă primitivă. Într-o pătrime din aceste cazuri se pun în evidenţă depozite lineare pe membrana glomerulară, ca însindromul Goodpasture, în altă pătrime depozitele sunt granulare ca în glomerulonefrita postinfecţioasă. În restul cazurilor, depozitele sunt discrete sau lipsesc (forme pauciimune); se observă mai ales structuri ANCA (anticorpi anti-citoplasma neutrofilelor). Deci, în funcţie de împrejurări, mecanismul patogenetic este diferit.

Macroscopic, rinichii sunt măriţi şi palizi, cu striaţii hemoragice corticale. Microscopic, glomerulii sunt interesaţi de necroze în focar sau difuze, asociate cu proliferare endotelială şi mezangială, dar în special cu proliferarea epiteliului capsular ducând la formare de semilune care pot umple spaţiul capsular şi produce hialinizarea glomerulilor. Depozite de fibrină, rezultate din ruperea capilarelor, par să aibe un rol esenţial în stimularea proliferării epiteliale.

În ultimul timp s-au obţinut remisiuni prin aplicare de plasmafereză sau tratament cu cortizon şi citostatice, mai ales în cazuri cu sindrom Goodpasture, dar de cele mai multe ori este necesară efectuarea unui transplant renal.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

646

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021