...

                        

09:30

Glomerulonerita cronică - stadiul final al diferitelor boli glomerulareEste stadiul final al diferitelor boli glomerulare (glomerulonefrite acute, poststreptococice sau asemănătoare, în special la adulţi, glomerulonefrite cu evoluţie rapidă, unele boli glomerulare cu sindrom nefrotic cum este glomerulonefrita membranoproliferativă). Alături de pielonefrita cronică, constituie cea mai frecventă cauză a insuficienţei renale. În aproape jumătate din cazuri leziunile se constituie insidios în lipsa unor antecedente acute, permiţând să se vorbească de o glomerulonefrită cu evoluţie cronică, a cărei cauză nu se cunoaşte.

Rinichii apar micşoraţi în volum, cântărind în jur de 100 g, de culoare roşie-brună-cenuşie (rinichiul mic scleros), cu suprafaţa granulată. Aspectul este asemănător sclerozei renale produse de hipertensiunea arterială, când rinichii sunt mai palizi şi mai mici sau pielonefritei cronice, când organele sunt foarte deformate şi contractate. Se decapsulează cu greutate iar pe suprafaţa de secţiune corticala apare subţiată cu limite şterse.

Microscopic, numeroşi glomeruli sunt complet hialinizaţi, transformaţi în sfere de hialin. Când unii glomeruli sunt mai puţin afectaţi, din hipercelularitatea lor sau din îngroşarea membranelor bazale se pot recunoaşte glomerulonefrita proliferativă sau membranoasă ca şi cauză a bolii. Obstrucţia capilarelor are urmări asupra celorlalte structuri renale, ţesutul conjunctiv interstiţial este proliferat, existând infiltrate inflamatoare cronice, în timp ce tubii renali suferă un proces de atrofie chistică.

Când evoluează latent, boala este descoperită în urma tulburărilor produse de hipertensiune sau de apariţia insuficienţei renale (inapetenţă, greaţă, vărsături, astenie). Evoluţia poate fi grăbită de intercalarea unor episoade acute.

 

Glomerulonefrita în focare

În contrast cu leziunile renale difuze discutate anterior, în glomerulonefrita în focare leziunile afectează numai anumiţi glomeruli sau porţiuni din aceste structuri. Consecutiv, hematuria şi proteinuria nu sunt însoţite de obicei de hipertensiune şi azotemie şi de multe ori se vindecă fără urmări. Boala apare în diferite condiţii. Se întâlneşte de exemplu în infecţii bacteriene, în special în endocardită lentă. Prezenţa trombozelor şi necrozelor a sugerat în trecut părerea că leziunile sunt urmarea unor embolii microbiene, însă numai rar s-au putut izola microbi. Se crede astăzi că este vorba mai degrabă de un mecanism imun şi, de fapt, pe biopsii renale s-au putut pune în evidenţă complexe imune pe membranele bazale ale glomerulilor afectaţi.

Se întâlneşte de asemenea într-o serie de boli cu patogeneză imună. Cea mai interesantă este boala lui Berger sau glomerulonefrita cu imunoglobuline A, boală primitivă a rinichiului, în care la persoane prezentând episoade repetate de hematurie şi proteinurie se pun în evidenţă în puncţia renală rare leziuni glomerulare sub formă de focare de tromboză şi necroză, hipercelularitate şi scleroză nodulară; în mezangiu se întâlnesc depozite evidente de IgA şi urme de IgG. De obicei boala are o evoluţie benignă. Leziuni mai grave se observă în lupus eritematos, periarterită nodoasă, granulomatoză Wegener, purpură alergică Henoch - Schönlein, boala serului.

În sfârşit, leziuni în focar pot fi întâlnite şi în nefrita ereditară sau sindromul Alport, întâlnit în anumite familii, asociat cu tulburări auditive şi vizuale. Interesează ambele sexe dar evoluează spre scleroză renală numai la bărbaţi. Microscopic se constată glomerulonefrită în focare cu tendinţă la expansiune. Se văd grămezi de celule spumoase atât în glomeruli cât şi în ţesutul interstiţial. Se presupune o infecţie virală cu evoluţie lentă sau un defect enzimatic ereditar ducând la acumularea în rinichi a unor substanţe nocive.

În toate aceste glomerulonefrite rinichii prezintă un aspect puţin modificat, dar pe suprafaţa lor, ca şi pe secţiune se observă mici hemoragii cu aspect de pişcături de purice. Microscopic, unii glomeruli sunt parţial interesaţi de proliferări ale endoteliului şi mezanginului din vecinătatea focarelor de necroză şi tromboză capilară. Pot apare şi proliferări epiteliale semilunare. Ulterior, porţiunile afectate de glomeruli se fibrozează.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

284

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019