...

                        

18:54

Gonartroza. Simptomatica. Clasificare. Diagnostic. Principii de tratamentGonartroza este o maladie degenerativ-distrofică a articulaţiei genun­chiului şi se caracterizează prin distrofia, uzura progresivă a cartilajului articular şi deformarea articulaţiei.

Clasificare:Primara- Scaderea rezistentei cartilajului articular  poate fi rezultatul unor factori genetici,neurohormonali,metabolici si de circulatie sangvina.Favorizeaza declansarea gonartrozei hipotiroidismul,menopauza cu scaderea estrogenilor ce protejeaza cartilajul hialin.Secundara- Se datoreaza cresterii presiunii asupra cartilajului hialin din cauze intra si extra articulare. Manifestările clinice

Patologia începe cu apariţia durerilor în articulaţia genunchiului. Ele pot apărea treptat, dar progresiv. Mai rar, debutul maladiei se manifestă printr-un blocaj articular şi hidroartroza care l-ar urma. Durerea apare sau se înteţeşte la urcarea şi coborârea scărilor, la mers îndelungat, în ortosta-tism prelungit. Cu timpul, intensitatea durerilor creşte, apar „durerile de start": în repaus durerile se calmează, iar la reînceputul mişcărilor durerile devin pronunţate, mari, ca apoi după 5-10 paşi puţin să se micşoreze. Ex­plicaţia acestor „dureri de start" constă în faptul că la începutul primilor paşi are loc frecţia suprafeţelor articulaţiilor pe care se sedimentase detritul cartilaginos (fragmente mici a cartilajului necrotizat) şi aceasta produce dureri. La primii paşi acest detrit cu lichidul sinovial (în artroze cantitatea lui este mărită - uneori şi la hidrartroze evidente) este deplasat spre perife­ria articulaţiei, în afara suprafeţelor portante şi durerile se micşorează sau la început chiar dispar.

Durerile pe faţa internă a genunchiului, în spaţiul poplitean, subrotuli-an cu iradieri în gambă sunt specifice pentru gonartroză. Fibrotizarea capsulei articulare cauzează compresiunea terminaţiuni-lor nervoase a ei şi, ca rezultat, se intensifică durerile la mişcare în articu­laţie. Mişcările din acest motiv se reduc în volum, bolnavul şchiopătează. Mişcările sunt însoţite de cracmente, uneori şi de blocaje, hidroartroze pronunţate. Dezaxările gambei în varum, mai rar în valgum, limitarea mişcări­lor în extensie (10-15°), dar mai severă este limitarea progresivă a fiexiei gambei. Se limitează şi devine dureroasă mobilitatea laterală a rotulei. Tratamentul

Ca şi în alte forme de artroze, tratamentul gonartrozei este complex şi individualizat în funcţie de cauza ce a provocat-o (primară sau secundară), stadiul ei de evoluţie, prezenţa altor patologii ale membrului pelvin şi ale întregului organism.Scopul tratamentului constituie prevenirea progresării degenerării cartila­jului articular şi păstrarea maxim posibilă a funcţiei articulaţiei genunchiului.

Tratamentul necesită să includă metode, procedee, componente de acţiune asupra procesului local în articulaţie, în ţesuturile paraarticulare, presum şi asupra întregului organism.

Tratamentul medicamentos poate include preparate pe bază de iod, sulf, antiinflamatorii nonsteroidiene, extrase din cartilaje şi din măduva osoasă şi alt.

O acţiune favorabilă în gonartroze are dezalgina (Berlin Chemie), care, concomitent cu valoroasa scădere a sindromului algic, favorizează diminuarea spasmului vascular, muscular, favorabil acţionând asupra pro­ceselor intra- şi extraarticulare.

Dintre preparatele nonsteroidiene o largă utilizare are diclofcnacul 50 mg, 100 mg, piroxicamul, indometacina în doze optime şi prin diverse forme de administrare (intramusculare, enteral, prin supozitoare).

în ultimul timp o largă utilizare are administrarea Alflutop-con-dro-protector, care stimulează sinteza acidului hialuronic şi stopează activitatea hialuronidazei. Injectarea intraarticulară 2 ml la fiecare 3 zile în număr de 5-6 proceduri sau intramuscular câte 1 ml zilnic timp de 20 zile asigură re­zultate satisfăcătoare mai mult de 90% bolnavi (L. Groppa şi colab., 1995, G. Luchina şi coaut., 2001), îndeosebi în stadiile incipiente a patologici.

Tratamentul fizical al gonartrozei este pe larg utilizat: băi calde în ba­zin, aplicarea termofoarelor (electric, pungi cu apă caldă), aplicaţii de pa­rafină, ozocherită, nămol.

Masajul, gimnastica curativă favorizează relaxarea musculară, păstrarea volumului de mişcări şi, măcar pentru o perioadă, creşterea volumului lor.

Favorizează tratamentul decompresia articulară, tracţiunea de 3-5 kg, mersul în cârje, cu limitarea poverii pe piciorul cu articulaţia genunchiului bolnav, folosirea bastonului în mâna de partea opusă genunchiului afectat.

Tratamentul chirurgical are scopul de a preveni evoluţia negativă a patologiei sau refacerea articulaţiei bolnave.

Osteotomiile de corecţie tibială (fig. 333) sau femurală prin reaxarea membrului determină repartiţia uniformă a presiunilor pe suprafeţele arti­culare, ameliorarea microcirculaţiei în regiunea genunchiului, se micşorea­ză durerile, se măreşte amplitudinea mişcărilor în articulaţie.

Artroplastiile cu proteze totale contemporane de genunchi (Stryker, Biomet şi alt.) permit de a mobiliza bolnavul, de a-1 salva de dureri pe pe­rioada stabilităţii componentelor protezei

Conform datelor acad. D. Antoncscu (1975), indicaţiile pentru trata­ment chirurgical şi variantele de efectuat în gonartroză sunt:

în genul valgum - varum - osteotomiile de corecţie tibialc sau femurale;

.tratamentul instabilităţii laterale a rotulei; în gonartroză incipientă; -     osteotomia de corecţie pentru deviaţii axiale;meniscctomia şi ablaţia corpilor străini;patclectomia, avansarea tuberozităţii tibiale în luxaţii de rotulă şi ar­troza patelorfemurală; artroze avansate ale genunchiului;osteotomiile în gonartroze cu dezaxare şi păstrarea mobilizării peste 80°;operaţii intraarticulare: debridare articulară deschisă sau artoscopica, sinovectomie, foraj sub- şi transcondral;artrodeza;artroplastia monopolară sau totală a articulaţiei genunchiului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

185

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018