...

                        

15:33

Granulomatoze asemãnãtoare tuberculozeiInfectii cu micobacterii atipice.

În ultimul timp se întâlnesc din ce în ce mai des, în special la persoane cu tulburãri de imunitate, leziuni asemãnãtoare sau chiar identice celor din tuberculozã dar produse de microbi din grupa micobacteriilor, de obicei saprofiti (M. avium intracellulare, M. scrofulaceum, M. kansasii, M. murinum, M. fortuitum, M. chelonei). Ei se întâlnesc în mediul înconjurãtor în sol, în apã, în diferite plante sau excretii animale. În majoritatea cazurilor contaminarea se produce din aceste surse, cea directã pare putin probabilã. Spre deosebire de bacilii tuberculosi, acesti microbi cresc si pe medii de culturã obisnuite, nu sunt patogeni la cobai si uneori produc un pigment gãlbui  (micobacterii cromogene). În general evolutia leziunilor este mai benignã decât a celor din tuberculoza adevãratã, însã cu mici exceptii sunt rezistenti la medicamentele eficiente în tuberculozã.cultura microbiana

Leziunile îmbracã forme variabile între granuloame cu totul identice celor produse de bacilii tuberculosi si cele constituite din celule spumoase. Existã si inflamatie de tip supurat sau necrotic. Leziuni nodulare pulmonare similare celor din tuberculozã se observã mai frecvent la cei suferind deja de bronsite cronice, bronsiectazie  sau silicozã, de obicei persoane peste 45 de ani. La copii se întâlnesc în special limfadenite. Forme particulare sunt ulceratiile cutanate si mai ales abcesele subcutanate la amatorii de stupefiante. În sfârsit, în imunodeficiente grave, pot apare septicemii cu evolutie acutã în care numai examenul bacteriologic indicã natura agentului etiologic.

 

Sarcoidoza

Sarcoidoza sau boala lui Besnier-Boeck-Schaumann are o etiologie încã necunoscutã si se caracterizeazã prin leziuni nodulare epiteloide asemãnãtoare celor din tuberculozã  dar lipsite de necrozã cazeoasã. Aceste leziuni pot interesa orice tesut sau organ.

Asemãnarea leziunilor cu cele tuberculoase a sugerat cã sarcoidoza este rezultatul unei infectii tuberculoase în cursul cãreia nu se produce fenomenul de sensibilizare si nu apare deci necroza cazeoasã; presupunerea este infirmatã de bolnavii care prezintã ambele tipuri de leziuni. S-a incriminat si actiunea unui virus filtrabil sau infectii cu micobacterii atipice. S-a presupus de asemenea cã granulomul din sarcoidozã este expresia unei reactii de hipersensibilitate a organismului fatã de diferite substante de naturã polizaharidicã sau lipidicã, în special fatã de polenul coniferelor (boala este mai frecventã în tãrile nordice, cu pãduri de brazi). Este sigur cã la acesti bolnavi se întâlneste constat o tulburare particularã de imunitate caracterizatã prin scãderea importantã a limfocitelor T în sângele periferic cu aglomerarea lor, în special a formelor auxiliare, la nivelul leziunilor granulomatoase. Din aceastã cauzã reactiile de hipersensibilitate cutanatã sunt de obicei abolite la acesti bolnavi. În schimb, injectarea intracutanatã a unui filtrat de nodul limfatic cu leziuni sigure de sarcoidozã duce la aparitia la 85% din bolnavi, dupã 4-6 sãptãmâni a unei papule eritematoase care prezintã la microscop nodulii caracteristici ai bolii (reactia Kweim). La nivelul ochiului se întâlnesc leziuni ale irisului (iritã), asociate uneori cu ale corpului ciliar (iridociclitã) sau ale tractului uveal (uveitã) ducând la opacifierea corneei (cataractã), cresterea tensiunii intraoculare (glaucom), coroiditã, retinitã, nevritã opticã si pierderea vederii.

Leziunile se prezintã sub formã de noduli cenusii-roscati de consistentã moale la început, consistenta crescând pe mãsura avansãrii unor fenomene de fibrozã. Microscopic se observã un granulom format din celule epiteloide si celule gigante de obicei de tip Langhans, realizând aspectul foliculului tuberculos dur care însã nu se ramoleste cazeos. Necroza cazeoasã este exceptionalã în sarcoidozã, în astfel de cazuri diagnosticul de sarcoidozã se stabileste numai dupã excluderea prin teste biologice si bacteriologice a infectiei tuberculoase. Se pot întâlni si celule gigante de corp strãin cu dispozitie centralã  a nucleilor. În citoplasma celulelor gigante pot fi vãzuti uneori corpusculi calcari, rotunzi, cu structurã concentricã (corpusculi Schaumann), corpusculi stelati sau asteroizi cu aspect de stea si vacuole rotunde, aglomerate în formã de ciorchine de strugure.inflamatieLa periferia nodului existã o hiperplazie de fibre colagene care cu timpul cuprind întreaga leziune, asa cã granuloamele sarcoidozice înlocuiesc prin zone de fibrozã tesuturile la nivelul cãrora apar.

Rar, la nivelul plãmânului pot fi întâlnite si leziuni sarcoidozice interesate de zone, uneori extinse, de necrozã, fãrã sã se poatã preciza dacã este vorba de o formã particularã de sarcoidozã sau de o altã boalã.

Sarcoidoza are în majoritatea cazurilor o evolutie benignã: leziunile se resorb sau se fibrozeazã. De aici numele mai vechi al bolii de limfogranulomatozã benignã Bessnier-Boeck-Schaumann. Rar, extinderea leziunilor fibroase pulmonare poate sã ducã la moarte.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

558

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020