...

                        

16:42

Hiperparatiroidia primarăPrin termenul de hiperparatiroidie sunt regrupate toate stările de hiperparatiroidie care au în comun leziunea iniţială a paratiroixdelor responsabilă de o şinteză şi secreţie excesivă de PTH, care are ca urmare alterarea metabolismului fosfocalcic şi consecinţele osoase.

 1. Semnele clinice

Semnele clinie discutate mai sus care sunt prezente în hipercalcemie. ÎN ajutor ne vin şi modificările osoase şi radiologice, aşa numita osteită fibr-chistică von Recklinghausen care reprezintă o formă istorică, actualmente foarte rar întâlnită.

Semnle osoase ale hipeparatiroidiei:

 • Dureri osoase care puţin cedează în repaos
 • Tumefierea oaselor
 • Fracturi patologice spontane

Semne radiologice:

 • Osteoporoză granuloasă – oasele craniului
 • Resorbţia vârfurilor falangiene – mâini
 • Dispariţia laminei dure – maxilar
 • Strie Loser-Milkmann – basin, femur
 • Tasarea vertebrelor
 • Osteita fibrochistică

 

Semnele osoase sunt determinate de o hiperresorbţie osoasă cauzată de creşterea activităţii osteoclastelor indusă de excesul de PTH cu accelerarea perderilor osoase, în special dacă mai există şi un teren predispozant (femeile în menopauză şi carenţa vitaminei D). Dacă există semnele clinice asociate cu semneleosoase ne putem gândi la un proces patologic mai vechi. Este necesar de accentuat că în prezent mai mult de 40% din hiperparatiroidiile primare suta simptomatice, şi sunt descoperite ocazional după o determinare a hipercalcemiei care suspectă diagnosticul.

 

 1. Semne biologice

Există o legătură strânsă între nivelul calcemiei totale sau Ca ionizat şi valorilor PTH plasmatic. Diagnosticul de hiperparatiroidie primară este stabilit în cazul când avem hipercalcemie şi PTH în exces sau când avem o discordanţă cu calcemia.

 • Hipercalcemia

Este o anomalie biologică care ne pune în evidenţă o posibilă patologie şi ne indică necesitatea determinării PTH:

 • În practică este necesar de repetat dozarea ca pentru a confirma existenţa hipercalcemiei, care este constantă în hipeparatiroidie;
 • În formele fruste sau de debut putem avea alternarea hipercalcemiei cu normocalcemia, aceste fluctuaţii biologice tranzitorii pot persista mai multe luni sau ani şi pot evoca existenţa hiperparatiroidiei normocalcemice
 • Hipovitaminoza D, hipoalbuminemia sau acidoza poate masca hipercalcemia determinată de hiperparatiroidie. În aceste cazuri nivelul ca ionizant este mai mare ca calcemia totală care poate fi normală sau nesemnificativ majorată.
 • Dosarea plasmatică a PTH

Existenţa hipercalcemiei şi valori crescute ale PTH presupune diagnosticul de hiperparatiroidie. Este necesar de a compara valorile hipercalcemiei şi PTH, deoarece hiperparatiroidia poate avea şi alte mecanisme fiziologice de adaptare: anomalii de absorbţie (carenţa vitaminei D) sau de eliminare renală de calciu (proteinurie). Hipercalcemia cu valori reduse de PTH ne sugerează o altă cauză de hipercalcemie.

 • Alţi parametri biologici
 • Fosforemia hiperparatiroidia creşte clearanceul fasfatului prin diminuarea reabsorbţiei tubulare a acestuia, hipofosforemia este bine corelată cu hipercalcemia. Fosforemia este în strictă dependenţă de aportul nutriţional şi a funcţiei renale. Hipofosforemia se poate determina doar în 50%
 • Calciuria este majorată în hiperparatiroidei datorită Ca complex ultrafiltrabil dar nu reabsorbabil, în ciuda faptului că creşte reabsorbţia tubulară de Ca ionizat prin acţiunea asupra tubilor renali a PTH.
 1. imagistica

Tehnicile imagistice au un avantaj sun neinvazive. După efectuarea testelor biologice este necesar de a pune în evidenţă ademul paratiroidian pentru a ghida tratamentul chirurgical. Specificitatea şi sensibilitatea metodelor imagistice este diferită.

Metoda Sensibilitatea % Specificitatea %
Ecografie cervicală 33 93
Tomodensitometrie cervicală 30 90
IRM cervicală 38 88

Scintigrafie.

·        Taliu 201-tehneţiu 99

·        Sestamibi-tehneţiu 99

 

80

79

 

91

100

 1. anatomopatologie
 2. diagnostic etiologic al PTH
 • Hiperparatiroidie primară izolată reprezintă 98% determinată în 96% de un adenom solitar, adenom multiplu a 2 paratiroide 2%, foarte rar a 3-4 paratiroide. Doar în 2% poate fi un cancer paratiroidian. În 2% hiperparatiroidia este o parte componentă a sindromului MEN de tip 1 sau 2.
 • Hiperparatiroidia secundară este o stare de corespundere a adaptării fiziologice a paratiroidelor care secretă în exces PTH ca rezultat al unei hipocalcemii.
 • Hiperparatiroidia terţiară rezultă din autonomizarea hiperparatiroidiei secundare cu formarea unui adenom paratiroidian unic sau multiplu.
® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

942

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021