...

                        

16:42

Hipertrofia miocardului. Cauzele. Stadiile procesului de hipertrofie şi caracteristica lorLa supraîncărcări repetate sau de  lungă durată a inimii prin volum sau rezistenţă, în miocard se produc modificări structurale, în urma cărora masa musculară a inimii creşte – survine hipertrofia. Hipertrofia miocardului se produce pe seama măririi volumului fibrelor cu creşterea numărului de unităţi funcţionale în fiecare fibră, însă numărul total al cardiomiocitelor ramâne acelaşi.

În dinamica modificărtilor funcţionale metabolice şi sructurale ale miocardului, în cadrul hipertrofie   i compensatorii a inimii se evidenţiază trei faze principale

  1. Faza accidentală se dezvoltă imediat, consecutiv creşterii sarcinii. În această perioadă intensitatea funcţionării structurilor miocardului ( IFS) creşte deoarece are loc hiperfuncţia inimii încă nehipertrofiate.

Ca urmare a creşterii IFS  se intensifică energogeneza, se  activează aparatul genetic al celulei, cu  intensificarea sintezei de ARN şi, respectiv, a sintezei proteice .În miocardiocite dispare glicogenul, scade nivelul creatinfosfatului, cantitatea de potasiu intracelular scade, iar în celulă se acumulează sodiu. Ca urmare a activării glicolizei, în miocard se acumulează lactatul. 

Consecinţa nemijlocită a activării sintezei proteice este mărirea rapidă, în timp de cîteva săptămîni, a masei cordului şi funcţia crescută este distribuită  unei mase mai mari a structurilor efectoare, din care cauză IFS treptat se reîntoarce la nivelul ei normal. Hipertrofia miocardului conduce la diminuarea sarcini funcţionale raportată la o unitate de masă musculară a miocardului până la valoarea ei normală. Intensitatea funcţionării structurilor se normalizează, având ca consecinţă normalizarea proceselor metabolice în miocard.

2. Faza hipertrofiei încheiate şi hiperfuncţiei relativ stabile.

    În această fază procesul de hipertrofiere este finisat. Masa miocardului e mărită cu 100-120% şi mai mult nu creşte. IFS s-a normalizat. Schimbări patologice în metabolismul şi structura miocardului nu se constată, consumul de oxigen, energogeneza, conţinutul compuşilor macroergici nu se deosebesc de cele normale. Indicii hemodinamici s-au normalizat.

Inima hipertrofiată se deosebeşte de cea normală printr-un şir de particularităţi metabolice, funcţionale şi structurale, care, pe de o parte oferă miocardului hipertrofiat posibilităţi de a se isprăvi cu suprasolicitările de lungă durată, pe de altă parte – crează premize pentru apariţia modificărilor patologice în miocardul hipertrofiat.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

625

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020