...

                        

19:46

Hipoparatiroidia acută criza hipocalcemică, hipoparatirodismul acut, insuficiența hipoparatiroidiană acutăHipoparatiroidia acută *( criza hipocalcemică, hipoparatirodismul acut, insuficiența hipoparatiroidiană acută ) maladie determinată de insuficiența secreției de PTH de către glandele paratiroide și ca urmare are loc: dereglarea absorbției de Ca, în intestin, scăderea reabsorbției de Ca în tubii renali, scăderea mobilizării acestuia în oase ceea ce conduce la apariția hipocalcemiei și hiperfosfatemiei cu creșterea ulterioară a contractilității neuro-musculare și apariția crizelor cu convulsii tonice.

Criza hipoparatiroidiană – este o stare de urgență care se caracterizează prin scăderea bruscă a concentrației de Ca în sânge și se manifestă prin crize de convulsii tonice *(tetaniei), drept urmare a insuficienței secreției de parathormon de câtre glandele paratiroide.

Criza hipoparatiroidiană este o formă a crizelor  hipocalcemice ( tetanice). Este bine de exclus noțiunea de tetanie în special când definim o criză hipoparatiroidiană, deoarece noțiunea de tetanie este o formulare generală, și poate include convulsiile tetanice drept manifestări ale altor patologii.

Epidemiologie. Date certe despre frecvența acestora nu există. Date  privitor la hipoparatiroidie de asemenea nu sunt. Criza hipoparatiroidiană se poate dezvolta la orice vârstă indiferent de apartenența sexuală.

Etiologia și patogenia: Nivelul de Ca în circuitul sanguin este menținut de 2 hormoni – calcitonină și PTH precum și de vitamina 1,25-dihidroxivitamin D (calcitriol). Principalele organe țintă sunt țesutul osos, rinichii și intestinul subțire. Ca este absorbit în sânge în intestinul subțire, rinichii îndeplinesc rolul excretor, iar țesutul osos este depoul de Ca. Homeostazia Ca în organism este reglată după principiul feed back negativ: producția hormonilor reglatori este modificată în funcție de concentrația sanguină de Ca. În cazul scăderii concentrației de Ca se intensifică secreția de PTH care duce la stimularea osteoclastelor  care duc la majorarea rezorbției osoase. PTH crește și reabsorbția Ca în tubii renali și activează transformarea 25-hidroxivitaminei D în forma activă – 1,25 – dihidroxivitamin D, care la rândul său duce la absorbția crescută de Ca și P în tractul gastrointestinal. Toate procesele menționate duc la creșterea concentrației de Ca în sânge, care la rândul său este influiențat de calcitonină.

 1. În cazurile cu hipoparatiroidie are loc scăderea:
 • Rezorbției osoase;
 • Reabsorbției renale de Ca
 • Formarea calcitriolului cu o absorbție scăzută de Ca în intestin;

Ca rezultat al acestor procese are loc instalarea hipocalcemiei.

Ca urmare a majorăriii reabsorbției de P în tubii renali se dezvoltă și hiperfosforemia.

 1. Există și alte cauze ale hipocalcemiei
 • Hipoparatiroidie postchirurgicală (traumatism, înlăturare accidentală a paratiroidelor, extirparea adenomului paratiroidian – din cauza atrofiei celorlalte paratiroide, osteitei fibrochistice și osteoporozei prezente în hiperparatiroidia anterioară din cauza acumulării intense de Ca de către țesutul osos, are un caracter funcțional și este recuperată funcția celorlalte paratiroide )
 • Afectarea autoimună a paratiroidelor poate fi izolată sau în cadrul sindromului autoimun poliglandular, frecvent este prima manifestare a acestei maladii. Uneori simptomatologia este ascunsă din cauza insuficienței corticosuprarenale, și în cazul administrării GCS ca substituție se oate declanșa criza hipocalcemică acută.
 • Procesele infecțioase, inflamatroiii în regiunea gâtului, pot cauza inflamația paratiroidelor
 • Tumorile paratiroidelor sau metastazele în paratiroide pot cauza hipoparatiroidia
 • Hemocromatoza sau amiloidoza
 • Iradierea regiunii gâtului pot determina apariția hipoparatiroidiei.
 • Hipoparatireoza poate fi componenta maladiei Di Djorjio - aplazia paratiroidelor este asociată cu aplazia timusului și alte anomalii de organe care  debutează în copilărie.
 • La nou-născuții prematuri se poate dezvolta insuficiența paratiroidiană funcțională
 • La maturi insuficiența paratiroidiană funcțională poate apărea în cazul aportului insuficient de Mg în cazurile dee malbsorbție, utilizarea îndelungată a diureticilor.
 • Hipocalciemia se poate dezvolta la 20% dintre bolnavii cu sepsis, în special gramnegativ. Hipocalcemia asociată sepsisului agravează evoluția și crește mortalitatea acestor bolnavi de 2 ori. În acest caz este multifactorială: insuficiența paratiroidiană funcțională; rezistența la calcitriol, crește formarea precursorilor calcitoninei, deficitul α-hidroxilazei și a vitaminei D.
 • Hipocalcemie severă medicamentoasă difosfonați (Whitson 2006 ) și focarnet (tratarea citomegalovirusului la pacienții cu SIDA)

 

Mecanismul de dezvoltare Nozologiile și sindroamele Probabilitatea dezvoltării hipocalcemiei
Scade nivelul PTH

Hipoparatiroidia:

 • postchirurgicală,
 • idiopatică (autoimună, genetică, sporadică),
 • agenezia și displazia;
 • procesele infiltrative(hemocromatoza, Boala Wilson, metastaze, amiloidoza);
 • postiradiere;
 • funcțională (neonatal, hipo și hiper Mg, diuretice de ansă, aminoglicozide)
înaltă
Rezistența la PTH

Pseudohipoparatiroidia (tipurile 1a, 1b, 1c și 2)

Terapia foscarnet

moderată
Dereglarea transportului de Ca Hipoproteinemie (pseudohipocalcemie)  
Dereglarea cuplării Ca
 1. Hiperfosfatemia
 • Rabdomioliză,
 • Liza tumorilor
 • IRA
 1. Sub acțiunea citratului *(cazuri de transfuzii masive de sânge, dializa cu citrat)
 2. alcaloza metabolică
 3. patologiile acute grave (pancreatit, sepsis, arsuri)
 4. intoxicații cu oxalați,
 5. terapia cu foscarnet

Moderată

 

 

 

Înaltă

 

Moderată

Înaltă

Scăderea rezorbției osoase Terapia cu calcitonină, Mitromicină, Bifosfonaților Moderată
Creșterea activității osteoblastelor

Sindromul oaselor înfometate după înlăturarea paratiroidelor

Osteosarcoma cu metastaze

Înaltă
Dereglarea metabolismului  Vitaminei  D

Scădeea aportului precursorilor (cantitate scăzută în alimente, sindrom malbsorbției, IRC, patologia ficatului, )

Deficitul de α-hidroxilazei (rahitism D-dependent de tip 1)

moderat
Rezistența la calcitriol Rahitismul vitamin D- dependent de tip III moderată

 

Ca în plasmă este reprezentat sub 3 fracții: ionizat (liber) 45-50%, cuplat cu proteina 40-45% și complex cu anionii anorganici 5-10%. Activitate fiziologică posedă doar forma ionizantă. Semnele clinice de hipocalcemie se manifestă la un nivel de Ca < 1 mmol/l (2,5 – 3 mg/dl). Scăderea concentrației de Ca duce la creșterea bruscă a excitabilității neuro-musculare cu dezvoltarea spasmului musculaturii striate și netede, ceea ce determină manifestările clinice. Scade capacitatea de contracție a miocardului, cu apariția riscului dezvoltării dereglărilor de ritm.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

706

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020