...

                        

11:04

HipoparatiroidismulHipoparatiroidia este o afecţiune determinată de insuficienţa secreţiei de parathormon care condiţionează scăderea calciului plasmatic şi se manifestă prin accese de tetanie.

 

Cauze ale hipoparatiroidismului pot fi:

 1. Hipoplazia congenitală a paratiroidelor, sindromul Di George.
 2. Afectare autoimună izolată sau în contextul deficienţei pluriglandulare autoimune.
 3. Postoperator - înlăturarea paratiroidelor sau dereglarea circulaţiei sanguine şi enervaţiei.
 4. Postradioterapeutică.
 5. Hemoragii (ictus sau infarct al paratiroidelor).
 6. Infiltrarea glandelor paratiroide.
 7. Leziuni infecţioase ale paratiroidelor.

 

Patogenie Deficitul de PTH induce o scădere a calciului plasmatic, iar aceasta la rândul ei determină o hiperexcitabilitate neuromusculară, senzitiv-senzorială, vegetativă şi a cortexului cerebral, care anticipează spasmele musculare şi crizele tetanice.

 

Manifestările clinice.

După evoluţia clinică, deosebim tetanie acută, cronică şi latentă. Manifestările tetaniei acute sunt cele mai caracteristice şi crează tabloul clinic al tetaniei. Criza de tetanie survine spontan sau este provocată fie prin excitare mecanică sau acustică, fie prin hiperventilare. începe brusc sau cu prodrom. Bolnavii acuză amorţeli, arsuri, furnicături la extremităţi

şi perioral (manifestări senzitive), care sunt urmate de fasciculaţii musculare, apoi de spasme tonice dureroase care interesează grupe simetrice de muşchi, preponderent muşchii flexori. In cazuri grave apar convulsii generalizate tonico-clonice, care pot cuprinde toată musculatura striată şi netedă. Concomitent cu manifestările motorii pot apărea şi manifestări vegetative sub formă de spasme viscerale şi vasculare.

 

In criză apar:

- contracturi dureroase la nivelul musculaturii scheletice: spasmul carpal ("mână de manioş"), spasmul pedal ("picior în equin"), spasmul facial ("răs sardonic", "bot de ştiucă"), spasmul muşchilor maseterici -trism, spasme ale muşchilor intercostali, spasm diafragmatic (tulburări respiratorii), opistotonus;

- spasme ale musculaturii netede: bronhospasm (dispnee inspiratorie), laringospasm (stridor laringian, senzaţie de sufocare, cianoză, risc de moarte subită la sugar), spasm esofagian (dereglări de glutiţie), spasm gastric dureros (simulează boala ulceroasă, stomac cu imagine radiologică în clepsidră), spasm al veziculii biliare (colică biliară), al vezicii urinare (dizurie), spasme intestinale (colici violente, diaree sau constipaţii);

- simptome psihice: anxietate cu senzaţie de moarte iminentă, agitaţie, halucinaţii, psihoze.

Pe parcursul crizei, pacientul rămâne conştient. Convulsiile sunt foarte dureroase, iar accesele pot dura de la câteva

minute până la câteva ore. In forma uşoară, crizele de tetanie apar rar, 1-2 ori pe săptămână, şi durează câteva minute. în forma gravă, crizele sunt frecvente, câteva pe zi, uneori cu o durată de până la câteva ore şi pot fi declanşate de excitanţi externi. Tetania cronică.

 

Tabloul clinic este dominat de tulburări trofice:

- pielea este uscată, adesea sunt prezente candidoza cutaneomucoasă, dermatitele, eczemele;

- părul este subţire, rar, uscat;

- unghiile sunt striate, friabile, cu leuconichie;

- dinţii cu alterări ale dentinei (aspect gălbui, striat, erodat), carii multiple;

- ochii în 10 - 50 % de cazuri sunt afectaţi de cataractă endocrină - subcapsulară anterioară şi/sau posterioară;

- calcificări anormale - calcificarea ganglionilor bazali pe radiograma craniului.

Tetania latentă impune căutarea semnelor obiective pentru confirmarea diagnosticului. Semnele de hiperexcitabilitate neuromusculară se evidenţiază prin metode mecanice, electrice:

 • Semnul Chvostek: percuţie la Vi distanţei tragus-comisura bucală. In funcţe de deficitul de Ca, răspunsul se va produce gradat:

- gradul I - contracţia buzei superioare de partea percutată;

- gradul II - antrenarea în contracţie şi a aripei nasului;

- gradul III - se contractă întreg hemifaciesul de partea percutată;

- gradul IV - contracţia unor grupe musculare a hemifaciesului contralateral.

Gradele III şi IV pot fi corelate unui deficit marcat al calciului.

 • Semnul Trousseau - compresiunea arterei humerale timp de 3 - 4 minute cu un garou sau cu manşeta tensiometrului, la o presiune manometrică de 200 mmHg produce, în condiţii patologice, spasmul carpal - "mână de mamoş".
 • Testul hiperpneei provocate: ventilaţie amplă şi forţată timp de 3 minute produce alcaloză cu scăderea Ca ++ şi poate declanşa o criză generalizată sau sensibilizează semnul Trousseau.
 • Semnul Weiss este pozitiv dacă percuţia în unghiul extern al ochiului este urmată de o contracţie scurtă a orbicularului pleoapei superioare.
 • Semnul Schlesinger - flexia pasivă a membrului în articulaţia coxofemurală, cea a genunchiului fiind în extensie, produce o contracţie spastică a muşchilor femurali şi supinaţia labei piciorului.

Diagnosticul formei manifeste a hipoparatiroidiei nu este dificil şi se confirmă prin:

- anamneză;

- prezenţa hiperexcitabilităţii neuromusculare cu crize de tetanie;

- explorare paraclinică:

 • scăderea calciemiei şi Ca++

la mai multe explorări succesive.

 • creşterea fosforemiei.
 • calciurie scăzută.
 • PTH seric scăzut sau nedozabil.
 • ECG - alungirea segmentului QT.

Tratamentul

Indicaţiile terapeutice se adresează tetaniei acute şi tetaniei cronice.

 

Tetania acută

 • Se administrează intravenos lent soluţie de 10% de clorură de calciu sau calciu gluconat. Doza depinde de gravitatea accesului de tetanie şi constituie 10 - 50 ml (mai frecvent 10 - 20 ml). Criza trebuie să se rezolve în timpul administrării preparatului. Dacă efectul injectării i/v a calciului este de scurtă durată, se recomandă perfuzia i/v a soluţiei de calciu gluconat, în doză de 15-20 mg calciu la 1 kg masă corp în soluţie de glucoza de 5% în decurs de 4-6 ore.
 • Se administrează paratiroidin - extract din paratiroidele bovinelor, în doză de 40 - 100 UN (2-5 ml) intramuscular. Efectul apare după 2-3 ore de la administrare şi durează 24 ore. Terapia de întreţinere cu parathormon este limitată deoarece în administrarea lui îndelungată se produc anticorpi şi se dezvoltă rezistenţa.
 • Se administrează concomitent 5-10 mg diazepam intramuscular, repetat eventual la 6-12 ore. Diazepamul are efect rapid sedativ, anxiolitic, miorelaxant şi anticonvulsivant.

 

Tetania cronică

Tratamentul de intreţinere are ca obiectiv menţinerea calciemiei la valori normale, prevenirea crizelor de tetanie şi a complicaţiilor. Se indică regim alimentar sărac în fosfor şi bogat în calciu (lapte, brânzeturi, legume).

Baza tratamentului este administrarea de calciu oral împreună cu vitamina D, pentru a determina creşterea absorbţiei intestinale de Ca. Se administrează calciu oral sub formă de săruri (calciu gluconat, calciu lactat 1 g/zi la adult şi 1,5 g/zi la copii, gravide, perioada de alăptare) la începutul tratamentului şi în perioadele de acutizări ale simptomatologiei. Cu excepţia acestor situaţii, un aport alimentar bine controlat poate asigura necesarulde calciu în prezenţa unor doze adecvate de vitamina D. Vitaminele D, D (AT-10, tahistin) se indică 1-2 mg fiecare 6 ore în perioada acută şi câte 0,5

-2 mg/zi ca doză de întreţinere.

Calciemia se va doza iniţial săptămânal până se va stabili doza adecvată, apoi trimestrial împreună cu fosforemia şi magneziemia, pentru a preveni supradozarea, care duce la hipercalciemie, cu clinica caracteristică, şi nefrocalcinoză. Pentru a forma depozit de calciu în organism, se efectuează alotransplant osos conservat.

Se recomandă cure heliomarine, expunerea Ia soare sau la raze ultraviolete cu lampa de Quarţ (stimularea biosintezei vitaminei D). Disconfortul produs de hiperexcitabilitatea neuromusculară şi simptomatologia neuropsihică necesită asocierea unei medicaţii sedative şi psihotrope.

Capacitatea de muncă în forma de tetanie latentă şi fără crize este parţial păstrată, cu unele limitări. Este contraindicată munca legată de factori mecanici, termici şi electrici, munca la înălţime, lângă mecanismele ce se mişcă, în transport. Este necesar de a evita implicaţiile emoţionale, efortul intelectual şi fizic prelungit.

Bolnavii cu crize frecvente de tetanie sunt invalizi de muncă de gradul II.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

388

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019