...





                        

21:25

Holera



 Findca se apropie sezonul estival ar fi bine sa ne protejam, nu doar cu creme pentru radiatia ultravioleta, dar sa si avem grija unde ne scaldam. 

Holera este o boala infectioasa acuta cu mecanism fecalo-oral de transmitere,caracterizata prin deshidratare masiva cauzata de evacuarile de excremente apoase si masele vomitive.

Holera este provocata de Vibrio cholera care cuprinde 2 biotipuri:clasic si El Tor.

Rezervorul de infectie il formeaza omul.Rezervorul uman al vibrionilor holerici il pot constitui:bolnavul cu forma tipica de holera,b.cu holera subclinical,b.cu holera in perioada de incubatie,covalescentul dupa forme tipice si subtipice,purtatorul sanatos.

PATOGENIE:

   Vibrionii holerici patrund in organismul uman pe cale orala cu apa sau alimentele contaminate, depasirea barierei gastrice si patrunderea in mediul alcalin al duodenului are loc atasarea de epiteliul vilozitatilor intestinale,multiplicarea si colonizarea intestinului.

     Odata cu multiplicarea vibrionii produc si elibereaza enterotoxina care patrunde in enterocit determinind stimularea secretiei intestinale de apa+electroliti, inhibind resorbtia.Pt holera sunt specific pierderi massive de lichid cu emisiile de scaun si mase vomitive ,V poate depasi de 2 ori masa corporala,deficitul de K provoaca dereglari in functia miocardului,lezarea canaliculilor renali,pareza intestinala. Deshidratarea in holera este d eorigine izotonica,progresia ei determina o hemoconcentratie insemnata,acidoza metabolic,hipoxie,sdr.trombohemoragic,IRA.

Tablou clinic: 

 Incubatia 24-48 h.Debut acut primul semn fiind diareea,frecventa scaunelor depinde de forma H,deobicei e indolora,apoase.In cazuri tipice-diaree tulbure cu graunte albicioase,fara miros.In cazuri de asociere cu alte afectiuni GI-scaune cu singe sau mucus.Voma apare dupa diare,e cu aspect de fiertura de orez.

· Deshidratare de gr.I-scaune apoase si voma nu depasesc 2-5 ori,pierderea de lichid nu depaseste 3% din masa.Stare satisfacatoare,acuza slabiciune,uscaciune in gura,sete.

Durata 1-2 zile.

· Deshidratare de gr.II- pirderea de lichid 4-6% din masa.Boala debuteaza brusc,cu scaune diareice abundente,care devin tot mai frecvente 15-20\zi,treptat pierd aspectul fecaloid devenind riziforme.In primele ore de boala e insotita de voma abundenta,ce e precedata de nausea.Deshidratarea progreseaza rapid.

Acuze:indispozitie,astenie,vertij,xerostomie,sete.

Tegumentele uscate si palide,turgorul redus,apare cianoza buzelor si degetelor,ragusirea vocii.Uneori crampe gastrocnemiene,ale m.plantari si palmari de scurta durata.

Se instaleaza tahicardie,hipotonie,oligurie.Semne de hemoconcentratie minime,dereglarile elecrolitice ale singelui sunt tranzitorii.

DIAGNOSTIC: 

Pe baza TC,anamnezei epidemiologice,investigatii bacterilogice a excre-mentelor,maselor vomitive,continutului duodenal,materialului cadaveric. 

   Aprecierea proprietatilor fizice si chimice a singelui. In singe creste Er,Le,neutrofilelor si nesegmentatelor. Hemoconcentratie importanta, hipoK,acidoza metabolica.Serologic depistarea aglutinelelor,Ac,RN a Ag.

TRATAMENT:

in 2 etape:

Rehidratarea si corectia pirderilor hidroelectrolitice.In caz de deshidratare de gr.I si la o parte din cei din II se adm. Sol.NaCl, NaHCO3, KCl, glucoza-20 g/l per os in volum de 2-3 l pt deshidratare de gradul I si 3-4 l pt cea de gr.II.

In perioada de covalescenta caise uscate,tomate cartofi,banane care sunt bogate in K,peroral K sau panangina 1-2 comp/zi,citrat de K 10%.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

3158

Ar putea sa te intereseze:




Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:




Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...



  
Design by Dr. wikko © 2020