...

                        

14:45

Infecţia materno fetalăTransmisia infecţiei cu CMV se face prin pasaj transplacentar al celulelor infectate în cursul unei viremii materne.

 

În caz de primoinfecţie maternă, infecţia este transmisă la făt în 40-50% din cazuri.

Posibilitatea transmisiei infecţiei la făt de către femei deja imunizate este dovedită.      Prezenţa de anticorpi materni circulanţi diminuă nivelul de transmisie a infecţiei, care nu survine decât la 0,5 – 3% din cazuri.

 

Vârsta gestaţională în momentul primoinfecţiei nu joacă nici un rol faţă de nivelul de transmisie a infecţiei, dar este importantă faţă de severitatea infecţiei fetale şi neonatale.

Datele de epidemiologie arată că infecţia cu CMV este cea mai frecventă dintre infecţiile virale congenitale (!).

 

Diagnosticul infecţiei materno-fetale cu CMV poate fi suspectat în faţa unor semne prezente la mamă sau la făt (ecografic!). Depistarea sistematică în cursul sarcinii ar fi foarte utilă, dar ea este departe de a fi generalizată, chiar în ţările avansate.

Diagnosticul de primoinfecţie maternă se bazează, de rutină, pe apariţia de IgM, de IgG şi o creştere a nivelului IgG la 2 prelevări la interval de 15 zile.

 

Măsurarea “avidităţii” IgG, diferenţiind astfel infecţiile vechi de infecţiile recente a ameliorat considerabil performanţele sero-diagnosticului.

 

Diagnosticul interesării fetale cu CMV se bazează pe punerea în evidenţă a virusului în lichidul amniotic.

 

Amniocenteza va fi efectuată începând cu săptămâna a 18-a de amenoree şi la 1 lună după data prezumtivă a infecţiei, cu scopul de a evita rezultatele fals negative şi după ce s-a controlat absenţa viremie materne.         Cultura celulară pe fibroblaşti umani permite de a pune în evidenţă un antigen precoce, aproximativ în 48 ore.

Tehnica reacţiei lanţului polimerazei permite să se obţină un răspuns în interval echivalent.

 

În mod ideal, cele 2 tehnici sunt realizate simultan pentru optimizarea rezultatelor diagnostice.

 

Ecografia fetală caută semnele de interesare ale SNC şi permite depistarea:

  • unei microcefalii;
  • a calcifierilor periventriculare;
  • a dilataţiei ventriculare;
  • a hipoplaziei crebeloase.

 

Se pot, de asemenea, să se pună în evidenţă calcifieri hepatice sau intestinale, zone hiperecogene intra-abdominale, colecţii lichidiene diverse (pleurale, pericardice), mai rar un retard al creşterii intrauterine.

Ecografia joacă, deci, un rol primordial în recunoaşterea celor mai multe leziuni induse de CMV, dar uneori ridică problema indicării unui RMN la făt care poate da detalii diagnostice, inclusiv ischemia parenchimatoasă.      La naştere, diagnosticul de infecţie congenitală cu CMV este pus pe baza excreţiei urinare a virusului de către nou-născut în primele 10-15 zile de viaţă.

 

90% dintre nou-născuţi sunt asimptomatici, dar riscă să dezvolte ulterior sechele în 10% din cazuri. În mod deosebit, surditatea este găsită în » 7% din cazuri, de la o surditate uşoară unilaterală la o surditate bilaterală profundă. Retardul mental şi microcefalia survin în 2-7% din cazuri.

 

Invers, infecţiile simptomatice survin la 10% din nou-născuţi infectaţi, 5% având o formă generalizată, clasica “boală cu incluzii citomegalice” şi 5% o formă mai uşoară sau atipică.

 

Semnele clinice cele mai frecvente sunt:

 

  • hepato-splenomegalia;
  • purpură peteşiată cu trombocitopenie frecventă;
  • icter;
  • microcefalie (prezentă în formele grave, dar nu şi în formele mai puţin severe);
  • retardul creşterii intrauterine.

Anomaliile neuro-radiologice trebuie căutate în toate cazurile.

Principala complicaţie oculară este corioretinita, care trebuie depistată, cu perseverenţă !

 

În sfârşit, surditatea este handicapul cel mai frecvent, care poate afecta până la 60% din copii.

 

Mortalitatea poate atinge 30% în formele severe.

 

Viitorul pe termen lung a formelor simptomatice este foarte rezervat, în studiile mai vechi, 90% din supravieţuitori prezentând un retard psiho-motor cu microcefalie şi surditate.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

104

Ar putea sa te intereseze:
Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2018