...

                        

21:34

Insuficienţa corticosuprarenală acutăInsuficienţa corticosuprarenală acută – este o stare gravă a organismului, ce se manifestă clinic prin colaps, adinamie (bruscă), cu pierdere treptat de cunoştinţă (conştiinţă. Apare în caz de scădere „rapidă” a secreţiei de hormoni corticoadrenali, sau în absenţa totală a acestora.

Etiologia

  • Insuficienţa corticosuprarenală acută se dezvoltă mai frecvent la bolnavii cu afectarea primară sau secundară a adrenalelor (numită criză addisoniană sau
  • Mai rar se întâlneşte la bolnavii fără de patologii adrenale precedente.

Decompensarea proceselor metabolice la bolnavi cu insuficienţă corticosuprarenală cronică, ce apare în rezultatul terapiei de substituţie neadecvate pe fondalul de infecţii acute, traume, intervenţii  chirurgicale, schimbare a climatului şi efort fizic substanţial, este însoţită de dezvoltarea formei acute a maladiei.

Dezvoltarea crizei addisoniene adesea poate fi manifestare „primară” a formei latente, nediagnosticate a „bolii – Addison””, sau a sindromului „Schmidt” (Шмидт). Insuficienţa corticosuprarenală acută este o „ameninţare  permanentă” pentru pacienţii după adrenalectomie bilaterală din cauza de sindrom Cuşing.

Dintre patologie corticosuprarenale ce pot conduce la dezvoltarea crizei addisoniene fac parte deasemeni: sindromul aderenţial, congenital şi insuficienţa izolată a secreţiei de aldosteron, la copii cu forma „cu pierde de sare” a sindromului aderenţial şi la adulţi în cazul infecţiilor intercurente şi în stări extremale se dezvoltă insuficienţa corticosuprarenală acută.

Insuficienţa corticosuprarenală acută se poate dezvoltă la pacienţii cu insuficienţă secundară în patologiile hipotalamo-hipofizare; sau în cazul tratamentului îndelungat cu corticosteroizi din cauza unor maladii neendocrine.

În cazul insuficienţei hipotalamo-hipofizare cu deficit de AcTH şi alţi hormoni tropi – hipofizari, în sindromul Scheen (Шихан), sindromul Simonds; în caz de hipofizectomie sau Rx-terapie din cauza de acromegalie, boala Cuşing, prolactinom etc. În stări de „stres” este posibil dezvoltarea insuficienţei corticosuprarenale acute.

Un grup aparte îl constituie bolnavii trataţi cu corticosteroizi un timp îndelungat, din cauză de boli neendocrine.

La aceşti pacienţii terapia cu corticosteroizi conduce la surpresia sistemului hipotalamo-hipofizar – corticoadrenal şi în caz de stări extremale: infecţii, intervenţii chirurgicale se dezvoltă „criza addisoniană” – Sindromul de „suspendare” (отмены) la pacienţii trataţi îndelungat, din cauză de boli autoimune. Se dezvoltă, de regulă la scăderea dozelor şi se   manifestă prin insuficienţă corticosuprarenală acută.

Manifestările de insuficienţă corticosuprarenală acută se pot dezvoltă şi fără de  proces patologic precedent al suprarenalelor. Boala determinată de tromboza sau embolia venelor suprarenalelor poartă denumirea de sindromul Waterhouse – Friderichsen (Уотерхаус – Фридериксен).

Infarctul hemoragic al suprarenalelor în acest sindrom apare pe fondalul de pneumonie meningococică (varianta clasică) sau a bacteriemiei streptococice, însă poate apare şi în caz de afectare prin virus de poliomielită.

La nou-născuţi cauza cea mai frecventă a apoplexiei suprarenale este trauma în timpul naşterii (de travalin), pe locul al doilea – factorii toxico-infecţioşi.

Hemoragii acute în corticosuprarenale sunt descrise în cazuri de „diverse stresuri”;

intervenţii chirurgicale masive;

sepsis;

combustii,

în tratamentul cu AcTH şi anticoagulante,

în femei în timpul sarcinii la bolnavii cu SIDA.

Situaţiile însoţite de stresuri puternice la militari în timpul „operaţiunilor” speciale bilaterale.

Infarct acut în suprarenale poate apărea în timpul operaţiilor pe cord, sau la stomac, esofag etc.

Stările septice în caz de peritonită şi bronhopneumonie pot fi însoţite de hemoragii în suprarenale.

În cazul combustiilor extinse pot apare atât infarcte, cât şi scăderea producţiei hormonilor corticosteroizi din cauza „stresului de lungă durată” (s –paimă).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

581

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020